Stone town

Stone Town

Stone Town, eller det på svenska mindre svängiga Zanzibars stenstad, är hjärtat på historiska Zanzibar. Stone Town upptar den västra udden av Zanzibar City, huvudstaden på Zanzibar. Stone Towns rika historia och intakta kärna är en perfekt manifestation av den unika swahilikulturen som utvecklats genom århundranden. Östafrikas kust- och ö-regioner är en myriad av olika influenser från kinesiskt, arabiskt, indiskt, portugisiskt och brittiskt – och det finaste beviset på detta är Stone Town.

I dag bor det en kvarts miljon människor i hela Zanzibar City, men det är lätt att glömma bort i Stone Towns slingriga gator som snarare får en att tänka på dåtiden än nutiden. Att gå runt i Stone Town är som att vandra omkring i en historiebok. Sedan 2000 finns Stone Town på UNESCO:s världsarvslista. Stone Town, och Zanzibaröarna, har genomgått en ofattbar transformation på 200 år – från mäktigt slavcenter till turiststint semesterparadis …

     Historia

Att Vasco da Gama, i slutet av 1400-talet, var den första ”utlänning” att komma till Östafrika är någonting man kanske hört. Detta är dock ett felaktigt, och s.k. eurocentriskt, påstående. Faktum är att handel mellan Östafrika, Indien, Persien och Arabiska halvön i själva verket hade pågått här sedan före 1000-talet f.Kr. Afrikanska bantufolk hade anlänt till Zanzibaröarna omkring 400 e.Kr. och redan under 700-talet kom de första araberna och perserna. Handelsvägar skapades och genom giftermål mellan den bosatta befolkningen och araberna, blandades kulturerna och en ny kultur med ett nytt språk växte fram: swahili. Swahili som än i dag är det största språket på Zanzibar och i hela Tanzania.

Efter att Vasco da Gama och hans mannar anlände i slutet av 1400-talet, dominerande portugiserna Östafrikas kust och öar under kommande århundranden. Portugiserna övertog helt enkelt bara handelsvägarna som redan fanns. Runt 1700-talet kom araberna tillbaka, denna gång från Oman, och återtog makten från portugiserna. Slavhandeln var stor på hela kontinenten. Araberna utvidgande den i Östafrika och ekonomin blev beroende av slavarna och deras köpare. I slutet av 1800-talet var Östafrika ett stort slavcenter med sitt fäste på Zanzibar. Under ”peaken” slussades 50 000 människoslavar från Zanzibar varje år.

Den mest kända sultanen från denna tid är Seyyid Said bin Sultan som faktiskt var den som tog kryddnejlikan till Zanzibaröarna, vilket de är kända för än i dag. Han flyttade även sitt huvudkvarter från Muskat i Oman till Stone Town på Unguja (”Zanzibar”).

Under 1800-talet kom så även britter och andra européer. Från 1870 hade britterna upprättat ett konsulat på Zanzibar med mål att förbjuda slaveriet. År 1873 avskaffades slavhandel, men slavsystemet fortsatte ända in på 1900-talet med herrar som hade slavar i sina hem. När Tyskland tog över Tanganyika (fastlandet) behöll britterna Zanzibaröarna som blev ett brittiskt protektoratområde år 1890. Araberna fick dock stanna kvar och var hela Östafrikas starkaste, muslimska ledare. Det var inte förrän Zanzibars självständighet 1963 (två år efter fastlandets) som det arabiska styret fick ett blodigt slut genom en vänsterradikal statskupp. År 1964 sammanslogs Tanganyika och Zanzibar, och republiken Tanzania var född. Zanzibar fick fortsätta vara semiautonomt, med Stone Town som regeringssäte.

     Stone Town i dag

När man vandrar på Stone Towns gator är historien, än i dag, påtaglig. Stone Town det finaste exemplet på urgammal swahilikultur, som fortfarande är intakt, i hela Östafrika. Århundranden av afrikanska, arabiska, indiska och europeiska influenser präglar denna sällsynta pärla i Indiska Oceanen. Mji Mkongwe är stadsdelens namn på swahili ­– det betyder ungefär ”gamla stan”.

Namnet Stone Town kommer faktiskt från stadsdelens gamla stenhus med utsmyckade fasader. Dessa byggnader uppfördes av arabiska köpmän och slavar under 1800-talet. De snirkliga spaljéerna och balkongerna på vissa av husen reflekterar det senare europeiska inflytandet. Stone Town har i princip stått orörd de senaste 200 åren och Stone Town är hela Zanzibars kulturella mittpunkt. Förutom den unika arkitekturen och byggnaderna, är Stone Town en sjudande smältdegel av folk, kryddor, mat och marknader.

Befolkningen i Stone Town, precis som på hela ön, är i överlägsen majoritet muslimsk. Religionen är mycket påtaglig i vardagslivet och detta ska man respektera. I Stone Town ska även turister ska tänka på att klä sig anständigt och täcka knä och axlar. Utanför Stone Town, på Zanzibars stränder och omkring hotellen, är klädkoden mer avslappnad.

     Klimat

Klimatet i Stone Town är tropiskt och fuktigt med höga temperaturer året om (precis som resten av Zanzibaröarna.) De varmaste månaderna är januari, februari och mars med 28 grader som genomsnittstemperatur. De svalaste månaderna är juli och augusti med ett genomsnitt på drygt 25 grader. En kortare regnperiod infaller runt november och en längre regnperiod mars-maj. Två högsäsongsperioder, både vad gäller värme och turism, är december-februari och juni-augusti. 

     Ta sig runt

Med sina smala gator är det smidigast att ta sig runt Stone Town till fots. Utanför, och runt ön, är dala dalas (minibussar) det billigaste alternativet i kollektivtrafiken. Man kan även ta sig runt med delad taxi, vanlig taxi eller hyrbil. 

Vad kan man se och göra i Stone Town?

     Naturupplevelser 

Sköldpaddor på Changuu Island
En favoritdagsutflykt för besökare i Stone Town är en tur till Changuu Island (Prison Island), som tidigare varit fängelse och karantän för gula febern-sjuklingar. I dag är de gamla ­– vissa 100 år gamla – jättesköldpaddorna aldabrasköldpaddor den lilla öns dragplåster. På Changuu Island kan man även utforska påfåglar, fjärilar och ön i sig, med den vackra naturen, som bara är 800 m lång.

Dyka/snorkla i korallrev
Utanför Stone Town finns kluster av småöar, omgivna av fantastiska och artrika korall. Man kan dyka och snorkla i verkliga skeppsvrak och naturliga korallandskap. Det största revet utanför Stone Town heter Nyange och har flera olika dykarsiter. Andra finns platser att dyka är Bawe, Murogo och Pange reef. Stone Towns kanske allra bästa, tillika en av hela Zanzibars bästa, dykarsiter, heter Boribu. Här är de vackra korallbergen som inga andra. Bland djurarterna man kan få se hör hornkoraller, enorma muränor, korallfiskar, stora humrar och ­om man har riktig tur vid rätt säsong – otroliga, förbipasserande valhajar.

Solnedgång på Africa House Hotel
Besök hotellet Africa House Hotel med restaurang och sätt dig på takterrassen, ta en s.k. Sundowner och njut av den fantastiska solnedgången. Har man tur kommer en dhow seglande för att skapa det perfekta konstverket. Var dock beredd på att spendera en del pengar.

”Kryddtour”
Utanför Stone Town kan man åka på spännande kryddtourer. Det är perfekt utflykt för den som ut ”på landet”, samtidigt som man får lära sig om Kryddöarnas centrala roll i historien samt hur kryddproduktionen ser ut i dag. Man kan boka sin kryddtour i Stone Town.

     Kulturupplevelser 

Åker man till en paradisö som Zanzibar är det lätt att lockas till att man ska ligga på stranden hela tiden. Men man är det någonstans man ska uppleva historia och kultur så är det i Stone Town, som hamnat på UNESCO:s världsarvslista just på grund av detta.

Forodhani Gardens (Food Market)
När solen går ner över staden, lever Forodhani Gardens i Stone Town upp. Nu tar en otrolig matmarknad med de bästa smakerna från Zanzibar och swahilikulturen form. För en billig peng kan man äta Zanzibarpizzan, kebab, fisk- och skaldjur, samosas, rostad majs, grillad cassava, stadig sötpotatis, vitlökschapati och de godaste frukterna. Forodhani Gardens är placerad precis vid sjösidan i Old Town.

Old Fort of Zanzibar
När araberna tog över efter portugiserna byggde de fästningen som stod klar 1699. I dag är den Zanzibars äldsta byggnad och en av Stone Towns viktigaste sevärdheter. Inträdet är gratis och förutom att mest gå och titta på de gamla ruinerna, finns det även ett konstgalleri att besöka inne i Old Fort.

Darajani Market
En stopp mitt bland lokalbefolkningens sjudande varadagsliv är Darajani Market i centrala Stone Town. Varje eftermiddag hålls fiskauktion i marknadens fisksektion, vilket är en upplevelse i sig att bevittna. Förutom den livliga auktionen, kan man köpa fräscha kryddor, nybakat bröd, kött, frukt och grönsaker i marknadsstånden.

Old Slave Market/Christ Church
Ett besök på muséet över öns mörka slavhistoria är ett måste när man är i Stone Town. Museet finansieras av UNESCO och är fullpackad med intressant information. Man ska inte missa de gamla slavkamrarna under museishopen som är starka syner.

År 1873 uppfördes den anglikanska kyrkan Christ Church, symboliskt på platsen där slavarna brukade piskas på den gamla slavmarknaden. Kyrkans arkitektur är speciell med ett tunnvalvstak och både gotiska och islamiska detaljer. På området finns även ett världskänt slavmonument.

St. Joseph Catholic Cathedral
Den romersk-katolska kyrkan uppfördes mellan 1893 och 1987 av franska missionärer i romansk arkitekturstil. De utmärkande tvillingspirorna går att se från upphöjda platser i hela staden och är tydliga i stadssilhuetten. Mässor äger rum på söndagar och vissa vardagar.

Malindi Mosque
Malindi-moskén, nära hamnen, är en av Zanzibars äldsta moské med omkring 600 år på nacken. Moskén byggdes av sunnimuslimer och har några speciella inslag i arkitekturer, bland annat en konformad minaret (det finns bara tre minareter i hela Östafrika med denna form).

House of Wonders (Palace of Wonders)
I dag Stone Towns största och högsta byggnad, och hem till Zanzibars nationalmuseum. Byggnaden var en av sex palats som byggdes av Zanzibars andra sultan. Dörrarna sägs vara Östafrikas största.

Palace Museum
Intill House of Wonders ligger Palace Museum, som när det begav sig (1890-talet) kallades för Sultan’s Palace och byggdes åt sultanens familj. I dag är den pampiga byggnaden ett välorganiserat museum över Zanzibars historia och öns alla influenser. Det finns även en pamflett med detaljerade beskrivningar över palatsets alla rum. Guide finns tillgänglig.

Old Dispensary
En imponerande fyravåningsbyggnad som tidigare huserat Stone Towns sjukhus, är i dag en symbol för Zanzibars multikulturella arkitektur. Huset är en av Stone Towns pampigaste, med utsmyckade med utsirande balkonger och byggnadsmaterial av korall och kalksten Byggnaden ligger vid sjösidan, nära Palace Museum, och har restaurang, shopar och en bar. Den är ett av Stone Towns kulturella centra.

Hamamni persiska bad
Baden används inte längre (och har inte sedan 1920), men det kan vara nog så intressant att kika in och tänka på hur det kunnat se ut. Som historisk byggnad är platsen ett måste i Stone Town. ”Hamamni” betyder ”badplatserna” och att de kallas persiska beror på att de byggdes av shirazi-arkitekter i slutet av 1800-talet. Shirazi är en folkgrupp som är bosatta på Zanzibar, kusten och andra öar. De härstammar från Shiraz, en stad i sydvästra Iran.

Zanzibar Coffee House
Denna historiska byggnad dateras till 1885 då den tillhörde Zanzibars andra sultan. I dag är det både ett stilfullt hotell och en utsökt kaffebutik där man kan njuta av kaffe i världsklass – med fantastisk vy från på takterrassen. Hotellets åtta, flotta rum har namn efter kaffesorter.

Mercury House & Mercury’s Restaurant
Som Queen-fan kan man besöka sångaren Freddie Mercurys barndomshem (”Mercury House”) i Stone Town. Freddie Mercury föddes som Farrokh Bulsara till indiska föräldrar på Zanzibar. Restaurangen Mercury’s i Stone Town är mer en hyllning till sångaren. Det finns även tourer att gå i Queen-stjärnans fotspår.

Drick kryddigt te
Vad smakar historia? Zanzibars kanske skulle smaka som sitt kryddiga te – mix av ingefära, kanel, stjärnanis, kryddnejlika och chili som speglar både lokala och asiatiska influenser. Vid sidan kommer små kannor med mjölk och socker. Det finns många caféer att välja på, speciellt vid vattnet, med Stone Town Café är trevligt och har gratis wifi. 

Strosa omkring i Stone Town …
… och gå vilse på de slingriga gatorna. Att bara gå runt i Stone Town är en sevärdhet i sig då varje hus, hörn och gränd är ett vittne om platsens historiska kulturarv. 

Missa inte Stone Towns dörrar …
… och fyll kamerarullen och mobilen med bilder på dem. Stone Towns dörrar är vackert utsirade med invecklade mönster. Alla dörrar, till och med de som är i sämre skick, är helt enkelt utsökta. De speglar tiden som flytt på det mest smakfulla av sätt.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:59:39+00:00