Städer i Tanzania

Städer i Tanzania 

Det är stor skillnad på Tanzanias städer och Tanzanias landsbygd. Mycket är fortfarande annorlunda från hur det är hemma, men känner man igen mer av livet i städerna. Här kan hitta restauranger med mat från världens alla hörn, bo på fina hotell, sätta sig med en kopp kaffe på ett café med wifi, köpa mat i en stormarknad och gå till stora barer och klubbar med stora tv-skärmar, dansgolv, drinkar och öl.

Tanzanias städer är fulla av spännande historia och kultur, som reflekterar hur landet sett ut och utvecklats genom århundrandena. Man kan gå på museum, besöka urgamla moskéer och kyrkor eller handla på pulserande marker. Många av städerna ligger dessutom i natursköna områden med möjligheter att göra dagsutflykter till olika pittoreska eller mäktiga platser.

     Dar es Salaam

Dar es Salaam är inte Tanzanias officiella huvudstad, men alltjämt största stad och ekonomiska centrum. Dar es Salaam är en pulserande mångmiljonstad på den heta kusten mot Indiska Oceanen. Värmen här är ofta tryckande och luftfuktigheten hög. I Dar es Salaam ligger Tanzanias största flygplats som trafikeras av internationella flygbolag och inrikesflyg. När man befinner sig i den kokande gryta som är Dar es Salaam är det svårt att tänka sig att staden för drygt 150 år sedan bara var en liten fiskeby …

Från Dar es Salaam går det både färja och flyg till Tanzanias öar i Indiska Oceanen – Zanzibar (Unguja), Pemba Island och Mafia Island. Dessutom är Zanzibar perfekt att ha som utgångspunkt när man ska på safari i södra Tanzania. Inom relativt rimligt avstånd kan man nå fantastiska safariparker som Mikumi, Selous och Ruaha – både via bilväg och luftväg.

     Arusha

I norr Tanzania, nära landets nästa högsta berg Mount Meru, hittar man Arusha. Arusha är huvudort i regionen med samma namn och norra Tanzanias centrum. I Arusha har odling och jordbruk allting varit viktigt på grund av stadens, och omgivningarnas, läge vid Mount Merus fot. Det är allmänt känt att vulkanisk jord är oerhört vilket bördig. Särskilt kaffe älskar denna typ av mineralrika jord. Kaffeproduktionen i Arusha, och i norra Tanzanias högländer överlag, spelar en viktig roll för Tanzanias ekonomi.

Någonting annat som spelar stor roll är safariturismen i norr som ofta utgår från Arusha. I norr ligger Tanzanias två flaggskeppsparker när det kommer till safari – Serengeti och Ngorongoro. Vare sig man åker bil eller flyger från Arushas flygplats, är Arusha det vanligaste stoppet före och/eller efter safari på Tanzanias populära norra safarirutt.

     Moshi

På tal om norra Tanzania – här hittar man även Moshi. Moshi ligger öst om Arusha och precis vid foten av Kilimanjaro. Kilimanjaro reser sig 5985 m.ö.h. och är Tanzanias högsta, Afrikas högsta och världens högsta fristående berg. Årligen börjar 35 000-50 000 förväntansfulla bergsbestigare vandringen upp mot Uhuru Peak (”Frihetstoppen”). Nej, det krävs inte precis någon raketforskning för att förstå varför så många turister hittar till den lilla jordbruks- och kaffeproducerande staden Moshi i norr …

     Dodoma

Centralt i Tanzania ligger landets officiella huvudstad med namnet Dodoma. Dodoma är beläget så att det är ungefär samma avstånd till Arusha i norr, som till Dar es Salaam i öst. Dodoma har inte ens varit Tanzanias huvudstad i 50 år. Själva bytet från Dar es Salaam till Dodoma är fortfarande långtifrån klart. Fortfarande är Dar es Salaam Tanzanias kommersiella och administrativa huvudstad. Nationalförsamlingen har dock suttit i Dodoma under de senaste, drygt 20 åren. Dodoma ligger i hjärtat av Tanzania, med omgivande högländer och bördig jordbruksmark.

     Stone Town

Stone Town är den äldsta delen av Zanzibars huvudstad, belägen på den västra kuststräckan på huvudön Unguja (Unguja brukar man för enkelhets skull bara kalla för Zanzibar). Stone Town blev upptagen på Unesco:s världsarvlista år 2000. Anledningen var att Stone Town är det finaste exemplet på fortfarande intakt, urgammal swahilikultur i hela Östafrika. När man går på Stone Towns vindlande gator är det som att förflytta sig hundratals år tillbaka i tiden. Inga bilar får köra här, vilket bara ökar känslan av att befinna sig på en uråldrig plats.

Oavsett om planerna med Zanzibarresan är att sola och bad, måste man ta sig tid att åka till Zanzibar. Här är swahilikulturen och historien så påtaglig att det nästan gör ont. Vackra, 1800-talshus med utsmyckade fasader och spaljéer, varvas med minnesmonument över Zanzibaröarnas mörka slavhistoria.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:56:05+00:00