Moshi

Moshi

Kilimanjaro – detta mytomspunna berg vars snötäckta toppar ofta är höljda i ett molntäcke. Förutom att vara föremål för tusentals turister årligen, vakar även den urgamla vulkanen över en liten, livlig jordbruksstad vid namn Moshi. ”Moshi” betyder rök på swahili, men exakt var namnet kommer ifrån är oklart.

Utan molnen, när Kilimanjaro är synligt, har Moshi en av de häftigaste kulisserna i hela världen. Det brukar främst vara molnfritt skymning och tidigt på morgonen. Berget går att se från stadens centrum. De flesta turister besöker Moshi som hastigast när de ska bestiga Kilimanjaro. Men för den som har tid att stanna får chans att uppleva en charmig stad.

Moshi är en relativt liten stad i nordöstra Tanzania, nära gränsen till Kenya. Moshi är mest känd för två saker: Kilimanjaro och kaffe. Belägen vid bergets bördiga fot, är Moshi Tanzanias ledande kaffeproducent. Oavsett om du kommer till Moshi för att bestiga ”Afrikas tak” eller spana in den lokala kaffeproduktionen, kommer du att komma till en stad som ger dig ett varmt välkomnande. Och oförglömliga miljöer.

     Historia

Innan kolonialtiden under tyskarna (1885-1919) var Moshi huvudort i regionen som styrdes av Rindi ur folkgruppen chagga. Han fick makten 1860 och var genom sina diplomatiska färdigheter en av områdets ledande hövdingar. Tillsammans med lokala massajer tog han höga skatter av förbipasserande karavaner. Rindi gjorde även Moshi till en viktig bas för slav- och elfenbenshandeln med Zanzibar. 1885 förhandlade han ett avtal med den upptäcktsresande kolonialherren Carl Peters. När de tyska kolonialtrupperna anlände till Kilimanjaro 1891 gjorde Rindi klart för dem att det var han som bestämde. Han lyckades bl.a. övertala dem att besegra hans största rival Sina av Kibosho.

Två år senare, 1893, etablerade tyskarna militärlägret Neu-Moschi. 1912 invigdes den första järnvägen i Tyska Östafrika, som gick mellan mellan Moshi och Tanga (vid Indiska Oceanen). På Usambara-järnvägen (”Usamabarabahn” på tyska) gick passagerartåg ända in på 1990-talet.

     Moshi i dag

Kärnan i Tanzanias kaffeproduktion finns i Moshi. Både i staden och på Kilimanjaros sluttningar hittar man kaffeodlingar överallt. Speciellt Arabicakaffe till europeiska marknader är en viktig exportvara. I staden äger säsongsmässiga kaffeauktioner rum. Kaffet säljs av grosshandlare och bjuds på och köps av internationella köpare. Befinner man i staden under en sådan auktion är det värt att gå dit.

Det bor omkring 200 000 människor i Moshi. Kilimanjaroregionen har den högsta läs- och skrivkunnigheten i hela Tanzania. Och Moshi (som är huvudord i regionen) har den högsta läs- och skrivkunnigheten bland landets alla distrikt. Folkgruppen chagga, som främst håller till här, anses även vara den rikaste och bäst organiserade folkgruppen i hela landet. Detta är till stor del tack vare norra Tanzanias gynnsamma klimat, Kilimanjaros bördiga jord och välutvecklade jordbruksmetoder.

Jordbruk och klaffe i all ära, men de flesta turister som kommer till Moshi gör det som kort stopp för att bestiga Kilimanjaro. Mycket av stadens turistnäring centreras kring just berget. Varje år börjar mellan 35 och 50 000 bergsbestigare vandringen uppåt, men endast 60-70 % når hela vägen till toppen. Ivriga och spända expeditioner sätter av in i Kilimanjaro nationalpark tidigt på morgonen, när luften är sval och behaglig, innan de dagliga molnen hunnit samla sig runt bergstoppen.

Moshi har många Primary- och Secondaryskolor för barn. I staden finns det även en rad högre utbildningar, såsom Kilimanjaro Christian Medical College, Mwenge Catholic University, Moshi Co-operative University, Tumaini University Makumira och College of African Wildlife Management.

     Klimatet i Moshi

Moshi har tropiskt klimat med regn- och torrperioder. Det regnar omkring 1000 mm om året och mer än två tredjedelar av landets regn faller under månaderna mars-maj. April är den blötaste månaden; augusti och september är de torraste månaderna i Moshi. Årets varmaste månader brukar vara januari-februari med den högsta medeltemperatur på 33 grader. De kallaste är juni-juli med 25 grader.

     Ta sig runt

Moshi är en liten stad som är smidig att gå runt i. Man kan även åka lokal kollektivtrafik med dala-dala (minibuss) och boda-boda (motorcykeltaxi – be om hjälm). Innan man hoppar in i en vanlig taxi ska man förhandla om priset eftersom taxibilar i Tanzania saknar taxameter.

Man kan åka expressbussar till/från Dar es Salaam som tar 8-10 timmar med lunchstopp. Mellan Arusha och Moshi tar det 90 minuter med privat fordon. Man kan även åka buss till/från städerna Mwanza, Tanga, Mbeya och Nairobi (i Kenya).

Från flygplatsen Kilimanjaro International Airport till Moshi tar resan cirka 45 minuter-1 timme beroende på trafik. Att flyga till Kilimanjaro är ofta dyrare än till Dar es Salaam. Men då väntar alltså sedan bussresan på minst åtta timmar från Dar. Det är även billigare att flyga till Nairobi i Kenya. Även detta kräver sedan en bussresa på ca åtta timmar till Moshi. Man måste dessutom man lösa ett transitvisum i Kenya (gäller om man ska stanna i landet i mindre än 72 h). Bussresor i Östafrika är dock ofta billiga, även långresor.

Kilimanjaros flygplats är den näst mest trafikerade i landet, efter Dar es Salaams. Till flygplatsen flyger bolag från Afrika, Asien, Mellanöstern och Europa. Det går även inrikesflyg från Zanzibar.

Vad kan man se och göra i Moshi?

     Naturupplevelser

Bestiga Kilimanjaro
De flesta som landar i Moshi gör detta för att bestiga Kilimanjaro. Normalt tar det 5-7 dagar att ta sig uppför ”Afrikas tak”. De två vanligaste rutterna som tar en till toppen är Marangu Route och Machame Route.

Marangu Route kallas även ”Coca Cola Route” då den är den enklaste och vanlig bland turister, speciellt de oerfarna. På vägen finns det hyddor som man kan sova i vilket det inte finns på någon annan rutt. Machame Route – kallad ”Whiskey Route” – har kommit att bli den populäraste rutten uppför berget. Jämfört med Marangu, är dagarna på Machame längre och vägen brantare, men utsikten spektakulärare.

I dagsläget finns det sju olika rutter uppför Kilimanjaro och de längsta tar nio dagar att fullfölja.

Dagstur till Mandara Hut (Kilimanjaro)
Den som kanske inte har tid eller pengar att ta sig hela vägen toppen, men fortfarande vill känna Kilimanjaro under fötterna, kan överväga en dagstur. Man vandrar då den första etappen av Marangu Route, till Mandara Hut på ca 2700 m.ö.h.

Genom regnskog med apor och fåglar, tar man sig från Marangu Gate i nationalparkens entré, till Mandara Hut. Detta innebär en klättring på omkring 850 m. Vägen upp tar 3-5 h beroende på vilket tempo man orkar hålla. Räkna med en heldag med transport, klättring, lunch och att ta sig ner igen. Glöm inte att ta med passet.

Rau Forest
Ca tre km utanför Moshi ligger Rauskogen, en idyllisk plats att ta en dagstur till. När man vandrar i skogen kan man få se apor (blå markatta och svartvit colobus-apa), fåglar, fjärilar och ekorrar. Skogen har enorma, urgamla träd – bl.a. det av lokalbefolkningen kallad Mvule mkuu.

Marangu Waterfalls
Detta lite undangömda vattenfall hittar man på Kilimanjaros sluttningar. Belägen ca 40 minuter från Moshi ligger Marangu Waterfalls i gröna, vackra omgivningar. Vattnet kommer direkt från Kilimanjaros glaciärer.

Materuni Waterfalls
Vattenfallet är beläget i byn Materuni strax innan Kilimanjaro nationalpark. Materuni Waterfalls reser sig 150 m från marken i en grön, frodig miljö. Bokar man en tour ingår, förutom besök vid vattenfallet, en tour där man får lära sig om chagga-folket, hur de gror och gör sitt kaffe.

Kikuletwa Hot Springs
Även kallad Maji Moto (varmt vatten på swahili) är de varma källorna en idyllisk plats i den djungelaktiga skogen. Källorna är naturliga och vattnet som kommer upp turkosklart. Från en naturlig avsats kan man svinga sig från rep, ner i vattnet. Vattnet är inte ”hett”, trots namnet, men skönt och tempererat. Den skumpiga, en timmes-bilfärden kommer att vara värt det när du kommer fram till denna naturliga oas.

Dagstur till Chalasjön
Den som vill göra en lite längre dagstur från Moshi kan besöka Chalasjön, drygt fem mil nordöst om staden. Sjön ligger på Kilimanjaros sydöstra flank, på gränsen till Kenya (den officiella, internationella gränsen skär faktiskt genom Chalasjön). Sjön är en vattenfylld vulkankrater. Man bör även gå runt i de sceniska omgivningarna. Det finns möjlighet att bo över vid sjön om man vill.

     Kulturupplevelser

Gamla järnvägsstationen
Den gamla järnvägsstationen i Moshi övergavs för årtionden sedan. I dag går man inte dit för att åka tåg, men alltjämt för att ta en öl på stationsbaren som öppnat vid spåren. Så njut av en Kilimanjaro när du tittar på Kilimanjaro – ­ platsen har fantastisk utsikt över berget.

Olpopongi Maasai Cultural Village Tour
Får en rik kulturell upplevelse och bidra till ekoturismen genom att besöka en äkta massajby. Upplev en vandringssafari med massajer, sov en natt i byn och ta en titt i museet.

Gör kaffe med lokalbefolkningen
En av höjdpunkterna med att vara Moshi är att man kan besöka en närliggande by med kaffeodlingar/kaffeplantage. Man får då följa kaffets resa från torkad böna (stegen innan tar längre tid än en dagstur) till färdig kopp. 

Lokala marknader
Moshi har många lokala marknader. På Mbuyuni Market och/eller Central Market kan du köpa alla dina färska, lokalproducerade matvaror, frukter, grönsaker etc. På Memorial Market, sex fotbollsplaner stor, köper du alla dina second hand-varor (det finns Fjällräven-ryggsäckar för försvinnande lite pengar). Nya varor kommer in tisdagar och fredagar. Highway Supermarket är lugnare men har fint utbud. När du besöker alla Moshis marknader – glöm inte att pruta!

Äta ute i Moshi
Trots att Moshi är en relativt liten stad finns det förvånansvärt många restauranger att välja mellan. Du kan äta alltifrån östafrikanskt och ”swahilimat”, till indiskt och italienskt. Det är inte helt otänkbart att kan hitta restauranger som kombinerar indiskt och italienskt, eftersom de är de populäraste utländska köken i Tanzania. Indoitaliano Restaurant i staden är, som namnet avslöjar, en sådan kombination.

Du kan även hitta kinesiskt och thaimai, såväl som klassiska hamburgare, grillat och tanzanisk mat. Drick kaffe och koppla upp dig på wi-fi på Union Café i centrum. Staden har även en rad barer och några nattklubbar om du är danssugen.

Moshi får bergbestigare från hela världen – såklart att detta speglas i stadens vibrerande kulturliv.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:57:57+00:00