Dodoma

Dodoma

Tanzanias officiella huvudstad heter Dodoma. Staden ligger i centrala Tanzania, med ungefär samma avstånd till Arusha i norr och Dar es Salaam i öst ­– drygt 40 mil. Växlingen av huvudstad från Dar es Salaam till Dodoma skedde 1973 men än i dag är bytet inte fullbordat. Dar es Salaam fortsätter att vara landets kommersiella och administrativa huvudstad.

Dodoma har en rik jordbrukstradition och den växande vinindustrin har inte helt slagit ut än. Omgivande jordbrukarländer ger staden en enkel landsortskänsla, trots att Dodoma är Tanzanias fjärde största stad med ca 410 000 invånare. Färre turister hittar hit i jämförelse med Dar es Salaam och Arusha.

     Historia

Dagens Dodoma grundades av de tyska kolonisatörerna år 1907. Då utgjordes platsen av en mindre marknadsstad. Under tyskarna blev det en viktig järnvägsknutpunkt för den tanzaniska järnvägen. Järnvägslinjen sträckte sig mellan fråj Dar es Salaam öst till Kigoma vid Tanganyikasjön, via Dodoma, i väst. Jordbruksprodukter transporterades på järnvägen till Dar es Salaam för att fraktas från hamnen.

Efter självständigheten ville man manifestera brottet med kolonialtiden. Därför flyttade man huvudstaden från Dar es Salaam till Dodoma år 1973 ­– tolv år efter fastlandets frihet från britterna. Detta beslutade regeringen även för att göra förbindelsen ännu starkare med landsbygden, i enlighet med den socialistiska ujamaa-politiken.

     Dodoma i dag

Dodoma ligger i hjärtat av Tanzania – det var därför den valdes till huvudstad. I jämförelse med Dar es Salaam är Dodoma betydligt mindre och mindre välutvecklat. Staden ligger i den östra änden av de södra högländerna. Dodoma är omgiven av bördig jordbruksmark där man odlar majs, ris, hirs, durra, baljväxter (främst bönor, ärtor m.m.), kassava, sötpotatis, bananer, kokbananer och oljefrön. I hemman odlar man även tropiska frukter som apelsin, mango, papaya, guava, tamarind, dadlar och grönsaker, som ofta inte säljs storskaligt. Druvor från Dodoma är en viktig inkomst för jordbrukarna. Dodoma är centrum för Tanzanias växande vinindustri.

I Dodoma hittar man, sedan 1996, nationalförsamlingen. Resten av regeringsmakten är fortfarande kvar i Dar es Salaam. Sedan 2016 har Tanzanias president Magufuli börjat ett arbete för att stärka Dodomas roll som huvudstad genom att flytta departement från Dar es Salaam till Dodoma. Om detta kommer att ge Dodoma det önskade lyftet återstår att se.

Staden har en rik etniskt karta, bl.a. folkgruppen gogo som gett Dodoma sitt namn (det betyder ”Det har sjunkit” på gogo). Här hittar man även folkgrupperna rangi och sandawe samt en indisk minoritet. I Dodoma finns två universitet: det statliga University of Dodoma och det privata St. John’s University of Tanzania (ägs av den anglikanska kyrkan).

     Klimat

Dodomas har inlandsklimat som präglas av ett semitorrt stäppklimat. I Dodoma mäts inte Tanzanias högsta temperaturer, men precis som resten av landet är det fortfarande varmt och skönt. Medeltemperaturen årligen är ca 23 grader.

De varmaste månaderna är oktober-december med högsta medeltemperatur på 31 grader. Den kallaste månaden, juli, har en högsta medeltemperatur på 26 grader och en lägsta på 13 grader. I Dodoma regnar det 500-600 mm årligen. Den blötaste månaden är januari. Maj-oktober är extremt torra med knappt något regn alls.

     Ta sig runt

Att ta sig runt i Dodoma är relativt enkelt. Det är lätt att få tag i dala dala (minibussar i kollektivtrafiken) och även taxibilar. Det går regelbundna bussar till/från Dodoma från/till Dar es Salaam och Arusha. Från Dodoma Airport, belägen nästan mitt i staden i staden, går inrikesflyg till bl.a. Dar es Salaam och Zanzibar.  

Vad kan man se och göra i Dodoma?

Dodoma är inte känd för att flöda över av sevärdheter och attraktioner. Men inne i staden det finns några intressanta kyrkor, moskéer och platser av politiskt värde. Dodoma ligger även i ett traditionellt jordbruksområde med natursköna landskap.

     Omkring Dodoma

Lion Rock/Simba Hill
Det vackraste och mest natursköna landmärket i staden är Lion Rock, även kallad Simba Hill (på swahili Mlimwa). Lion Rock är ett mindre berg som blickar ut över Dodoma från nordöstlig riktning. Tar man sig till toppen (svårighetsgraden är medelsvår) får man en fantastisk utsikt över staden. Vägen upp är stenig men vyn som följer som belöning är väl värd mödan. Lion Rock är faktiskt ett måste om man besöker Dodoma.

Klippmålningarna i Kondoa
Ett par timmar från staden, mellan Dodoma och Arsuha och två mil norr om staden Kondoa, hittar man ett uråldriga stenmålningar i grottor. På engelska kallas platsen The Kondoa Irangi Rock Paintings och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Målningarnas autenticitet har aldrig ifrågasatts och de tros vara minst 2000 år gamla.

Området sträcker sig på mer än 2000 km2 och hittills uppskattas mellan 150 och 450 målningar i de naturliga bergrummen. Turister uppmanas att kontakta Fornlämningsavdelningens kontor som hittas på huvudvägen i byn Kolo för att få en guide. Det rekommenderas även att man ordnar med transport till och från på plats i Dodoma.

Cetawicos vingårdar
Gör en dagsutflykt till italienskägda Cetawico (Central Tanzania Wine Company) fem mil nordost om staden, i byn Hombòlo. Det har varit i bruk sedan 2005 och Cetawico är i dag en av Dodomas mest framgångsrika vinproducenter. Vinet som tillverkas är ekologiskt.

     I Dodoma

Nyerere Square
Med kringliggande träd och grönska, blickar en staty av Mwalimu (”lärare”) Julius Nyerere ner på torget. Nyerere var Tanzanias första president och är fortfarande folkets Baba wa taifa (”landsfader”). Stanna till en stund, ät picknick/lunch och ta lite bilder.

Bunge
Tanzanias nationalförsamling sitter i en pampig, afrikanskinspirerad, rund byggnad. Byggnaden är öppen för turister under sammanträden – glöm inte passet. Fotografering är förbjuden.

Gaddafi Mosque
Finansierad av och döpt efter den framlidna libyske ledaren Muammar al-Gaddafi, invigdes moskén år 2010. Den är Tanzanias största moské och Östafrikas näst största, med plats för tusentals adoratörer.

Jamatkhana (Ismaili) Mosque
Byggdes år 1954 och används av stadens ismailiter (en gren av shiaislam). Den är uppförd i neoklassicistisk stil.

Anglican Cathedral
Mittemot Ismaili-moskén hittar man den anglikanska kyrkan. Stenbyggnaden med kupolformat tak i stadens centrum ser ut att ha hämtats direkt från Mellanöstern.

Catholic Church
En enorm katedral som uppfördes 1968 och är hem till Dodomas ärkestift. Mosaikerna, bl.a. med martyrerna från Uganda, är i romersk stil.

Museum of GeoSciences
För den stenintresserade får man ta del av diverse stensamlingar och geologihistoria.

Jamhuri Stadium
Dodomas huvudarena som man använder till allt möjligt, används främst för fotbollsmatcher. Den är hemmaarena för fotbollslaget JKT Ruvu Stars.

Mat & dryck
Ät ute på restaurang i Dodoma och välj afrikanskt, italienskt, indiskt, kinesiskt etc. Passa även på att fråga efter och smaka ett lokalproducerat vin.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:58:38+00:00