Dar es Salaam

Dar es Salaam

Tanzanias största stad och ekonomiska centrum – men inte officiella huvudstad – heter Dar es Salaam. Dagens Dar es Salaam är en livlig, vibrerande storstad på swahilikusten vid Indiska Oceanen, med en rik historia som präglats av handel och influenser från världens många hörn. Faktum är att namnet Dar es Salaam kommer från arabiskan och betyder ungefär ”fridens boning”.

Det bor drygt 4 miljoner människor i staden. Staden går under smeknamnet ”Dar”. Turister som kommer till Dar gör kanske detta främst som kortare stopp innan/efter safariresa eller solsemester på Zanzibar. Men de som kommer hit får möta en vibrerande storstad, med en alldeles speciell charm. Dar es Salaam omges av en avslappnad aura, så typisk för swahilikulturen. Staden ger alltifrån höghus och kolonialbyggnader, till gator kantade av bougainvillea och strösslade palmer på sandstränder.

Men kanske består Dar es Salaams charm främst av alla influenser från olika kulturer. Här blandas det afrikanska främst med det arabiska och indiska. Spår från de gamla kolonialmakterna Tyskland och Storbritannien är också närvarande i staden. Vägen från en liten fiskeby till Tanzanias största stad har det gått relativt fort.

     Historia – fiskeby, kris och metropol  

När Dar es Salaam grundades 1862 av sultan Sayyid Majid ibn Said av Zanzibar, var staden inte mer än en liten fiskeby. Byn kallades då Mzizima och döptes om av sultanen. Läget vid kusten skulle göra staden till en naturlig hamnstad i regionen. Bygget var staden gick dock inte som tänkt med arbetskraftsbrist och katastrofer som smittkoppor, orkan och svält.

Det var först när Tyska östafrikanska kompaniet år 1887 grundade en handelsstation i Dar es Salaam, som den unga staden började ta fart. Tyskarna övertog det arabiska styret. Tanzanias fastland (inklusive Dar es Salaam) samt dagens Burundi och Rwanda utgjorde Tyska Östafrika fram till 1919. Dar es Salaam var huvudstad i territoriet mellan 1880-1918.

Inflyttningar och den nya tågbanan bidrog till stadens tillväxt. Dar es Salaam växte sig relativt snabbt till Tyska Östafrikas administrativa och kommersiella mittpunkt. Härifrån utgick all kontakt mellan det jordbrukande inlandet och handelsvärlden på kusten och Indiska Oceanen. Efter första världskrigets slut tappade Tyskland sina kolonier. År 1919 övergick även Tanzanias fastland till brittiskt protektoratområde (de styrde redan över Zanzibar). Dar es Salaam fortsatte att vara huvudstad.

1961 blev fastlandet Tanganyika självständigt från Storbritannien; Zanzibar följde två år senare. 1964 enades områdena till ett: republiken Tanzania. Dar es Salaam förblev landets huvudstad till 1973 då titeln flyttades till Dodoma i inlandet.

Decennierna efter självständigheten var för Dar es Salaam, precis som resten av landet, mycket svåra. Med den socialistiska ujamaa-politiken uppmanades folk att inte flytta till städer utan bo i s.k. ujamaa-byar. Utvecklingen avstannade och när landet övergav ujamaa-politiken på 80-talet låg hela landet i svåra statsskulder och ökande fattigdom. Under 90-talet var Dar es Salaam milslångt efter sin granne och storstadslike Nairobi.

Men Tanzanias skuta och ekonomi vände under 00-talet och en av de snabbast växande urbaniseringarna på hela den afrikanska kontinenten ägde rum. Ekonomin gick stadigt uppåt med nya växande företag, bankväsende och den expanderande börsen – som främst koncentrerades till Dar es Salaam. Dar es Salaams hamn blev landets viktigaste med handeln med grannländer och andra länder på kontinenten.

     Staden i dag – ett nationellt centrum

Trots att Dodoma är Tanzanias officiella huvudstad, är Dar es Salaam fortfarande landets ekonomiska huvudstad och viktigaste stad. Förflyttningen till Dodoma har gått långsamt och än i dag är Dar es Salaam mycket av landets de facto-huvudstad. Staden är inte bara ett blomstrande center i hela landet, utan även i hela den östafrikanska regionen.

Tanzanias största och viktigaste hamn ligger i Dar es Salaam. Dar es Salaams industrier producerar produkter, både för export och inhemsk användning. Regeringen har sina kontor samt presidenten sin bostad i Dar es Salaam. Många diplomatiska representationer (däribland Sveriges ambassad) och icke-statliga organisationer från olika länder finns i Dar es Salaam.

Dar es Salaams universitet (University of Dar es Salaam) är Tanzanias största och äldsta statliga universitet. Universitetet är en av skolorna från uppdelningen år 1970 av University of East Africa (UEA). De andra två dotteruniversiteten är Makerereuniversitetet i Uganda och Nairobi universitet i Kenya.

     Klimat

Kuststaden Dar es Salaam präglas av ett tropiskt, hett och fuktigt klimat. Läget nära ekvatorn och vid kusten gör att staden både har höga temperaturer och hög luftfuktighet (genomsnitt drygt 70 %) året om. Högst luftfuktighet ser mars-maj på omkring eller över 80 %.

I april-maj äger de ”långa regnen” rum. April är den blötaste månaden med genomsnittlig nederbörd på över 300 mm. Juli är den torraste månaden med 12 mm. Den varmaste månaden brukar vara februari med temperaturer omkring 30-35 grader (eller mer) och till detta – en luftfuktighet på över 70 %. Lägst luftfuktighet är det i oktober, på en bit över 60 %. Svalaste månaderna är juli-september (24 grader i genomsnitt).

     Ta sig runt

Det billigaste transportmedlet i Dar es Salaams kollektivtrafik är en minibuss, s.k. dala dala. Dala dalas är ofta överfulla och har man bagage kan det vara svårt att få plats. Chaufförerna kör ofta fort för att blir först med att plocka upp passagerare. Trots att det finns förutbestämda stopp kan man hoppa av och på lite som man vill. Säkerhets- och komfortmässigt kanske inte dala dalas är de allra bästa.

Den som inte är rädd för lite fart och fläkt kan ta en motorcykeltaxi som finns utspridda i hela Östafrika, kallade boda boda. De är dyrare än dala dalas men fortfarande prisvärda. Var noga med att alltid använda hjälmen.

Taxi är det dyraste sättet att ta sig runt i Dar es Salaam. Dar es Salaam har inget omtalat kriminellt rykte. Det har dock funnits exempel exempel på ”fake-taxibilar” som fångat in i turister, kört dem till uttagsautomat och tvingat dem att ta ut pengar.

Bor du på hotell kan du be dem att boka taxi åt dem. Taxibilar hittar man annars i hela staden, vid hotell, restauranger, pubar, barer, sevärdheter etc. Åk alltid bara med riktiga taxibilar som har vita nummerplåtar och dela aldrig taxi med någon du inte känner. Notera att i Dar es Salaam, och i hela landet, är taxibilarna utan taxameter så man får förhandla om priset med chauffören. Ska man inte åka särskilt långt kan man välja den billigare tuk-tuken istället. Tuk-tuk är en tvåsitsig motorcykeltaxi som är vanlig i stora delar av Asien.

Vad kan man se och göra i Dar es Salaam? 

Dar es Salaam är en pulserande storstad med mycket att utforska och titta på. På grund av den långa kolonialtiden först under tyskarna, följt av engelsmännen, kan man hitta många koloniallämningar i staden. Dessa syns både i landmärken och arkitektur runt om i staden. I stadens centrum, av Dar-borna bara kallat ”Town”, spirar byggnader med stål- och glastorn. Även typisk art deco-arkitektur, från tidigt 1900-tal, finns att hitta.

     Historiska/religiösa sevärdheter i Dar es Salaam

Nationalmuseum & House of Culture ­
Historiskt och etnografiskt museum.

Village Museum
En del av Nationalmuseum. Fokus på Tanzanias 120 folkgrupper.

St. Joseph Cathedral
Kyrka i gotisk stil uppförd av tyskarna runt övergången 18/1900-tal.

Azania Front Lutheran Church
Vit kyrka med röda klocktorn uppförd av tyskarna slutet av 1800-talet.

Masjid Maamur Mosque ­
Enorm, ganska modern, moské belägen i stadens centrum.

Masjid Qiblatain
Vacker moské belägen i Dar es Salaams hjärta. Ett muslimskt center i staden.

Shree Tanzania Swaminarayan Mandir

Hinduistiskt tempel.

State House (Ikulu)
Byggdes under 1890-talet till den tyska guvernören. I dag är det presidentens bostad så det är givetvis omöjligt att ta sig in. Detta pampiga komplex blickar ut över vattnet.

Askari Mounument

Bronsmonument av en Askari (soldat) från första världskriget till minne av alla de afrikanska soldater som deltog i kriget.

War Cementery

Gravar med soldater från första världskriget.

     Andra sevärdheter i Dar es Salaam

Botaniska trädgården
Dar es Salaams botaniska trädgård är en grön oas i staden. Trädgården är en av få platser i Östafrika där man se den ovanliga dubbelkokosnötspalmen, som är inhemsk bara på några öar i Seychellerna.

Kariakoo Market
Dar es Salaams mest hektiska marknad är ett måste om man vill hitta prutvänlig shopping i staden. Besök även för att få en inblick i äkta, tanzanisk shopping. Det är alltid mycket folk så håll hårt i och håll koll på väskan.

Dar Fish Market
Stig upp i ottan och var en del av jakten på gryningens bästa fångst som fiskarna kommer med. Kom gärna omkring 06.30 – det är en upplevelse att vandra omkring bland alla stånd och människor så tidigt på morgonen. Kanske lämnar du med ett par framtida måltider.

Mwenge Woodcarvers Market
Pruta och köp vackra, tanzaniska träsniderier och annat av skickliga konstnärer. Hittas i centrala Dar es Salaam, i stadens hjärta.

Nyumba Ya Saana (Nyerere Centre)
Plats där unga, aspirerande konstnärer samlas för att jobba, ställa ut och sälja sina olika produkter (smycken, krukmakeri, textiler etc.). Man kan även få prova på at tillverka någonting själv. På helger visas traditionella danser.

Tanzania Centre for Cultural Heritage
Öppet konstgalleri. Titta på och köpa konst av lokala konstnärer och hantverkare. Inträde från 8000 TSh (3 USD).

”Walking Tour”
Man kan ta sig på en egen vandringstour (gratis!) för att bocka av många sevärdheter. Går man kring stadens centrum och sjösidan kan man bocka St. Joseph Cathedral, botaniska trädgården, Askari-monumentet, State House m.m.

     Nöjen i Dar es Salaam

Maten i stadens restauranger är en fantastisk, och kanske något oväntad, del av Dar es Salaam. Det rika matarvet kommer från läget vid Indiska Oceanen och regionens viktiga roll som kryddproducent. Swahiliköket är en unik mix av afrikansk, arabiskt och indiskt.

Förutom detta har allt fler internationella restauranger öppnat och man kan äta kinesiskt, thai, etiopiskt, libanesiskt, indiskt, italienskt etc. Maten är billigare än vi är vana vid hemma, men kan ändå kosta en del på fina ställen. Den billigaste maten kostar alltifrån 20-80 kr – den dyraste från 250 kr och uppåt.

Testa ”asiatisk fusion” på The Alove Restaurant; prisvärd, etiopisk mat på restaurangen Addis in Dar och vegetariskt/veganskt på indiska Chowpatty. På The Beach Club på Msasanihalvön äter man havets läckerheter med fantastisk havsutsikt. Och svalka vill man svalka sig i hettan kan man äta glass på glassbaren Sno-Cream, som öppnade självständighetsåret 1961.

Dar es Salaams främsta shopping- och fritidscenter Slipway Shopping Centre ligger vid vattnet på Msasanihalvön. Här kan man shoppa, äta, dricka och titta på solnedgången över Indiska Oceanen.

Dar es Salaams vattenland är perfekta attraktioner om man reser med barn. Värmen i staden kan bli tryckande och vad passar då bättre än bad och lek i vatten? Kunchuchi Wet-n-Wild Waterpark är det största vattenlandet i hela Öst- och Centralafrika.

     Stränder och öar

På tal om svalkande aktiviteter i värmen – längs stadens ytterkant hittar man sockriga, vita sandstränder vid Indiska Oceanen. Den uppfriskande havsbrisen susar skönt genom både håret och palmbladen.

En av de populäraste stränderna är Coco Beach belägen på Msasanihalvön. Mbezi Beach hittar man norr om stadens centrum. Andra fina stränder i Dar är South Beach (även kallad Kingamboni), Bahari Beach, Jangwani Beach, Kunduchi Beach, Mikadi Beach, Kipepeo Beach m.fl.

Med en kort båttur kommer man till de vackra, stillsamma öarna Mbudya Island och Bongoyo Island. Båda är perfekta dagsturer från den energiska staden. Man kan sola på bländande stränder, bada och snorkla i kristallklart vatten eller gå på öarnas vandringsleder.

     Zanzibar  

Ta en färja från färjeterminalen i Dar es Salaam till Zanzibaröarna Unguja och Pemba. Från Dar es Salaam tar det ca 2 h till Unguja (”Zanzibar”) och 4-5 h till Pemba. Det går även färjor till den sydligare ön Mafia som tar ca 3 h. Man kan även nå öarna via inrikesflyg från Dar. Förutom fantastiska stränder och kristallblått vatten, har öarna fantastiska korallrev med otaliga fiskar och undervattenarter.   

     Safari

Dar es Salaam är en vanlig utgångspunkt för safari i södra Tanzania. Bland de populäraste safariparkerna här hittar man Selous och Ruaha, följt av de något ovanligare Mikumi och Udzungwabergen. Man kan nå parkerna både via bil och flyg från Dar es Salaam. Man kan även nå parkerna i norr och i väst via safariflyg från Dar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:56:41+00:00