Arusha

Arusha

Arusha är en stad i nordöstra Tanzania, strax söder om Arusha National Park, vars omgivande landskap domineras av två synnerligen välkända berg – Afrikas högsta berg Kilimanjaro (5895 m.ö.h.) och Tanzanias tvåa Mount Meru (4566 m.ö.h.). Arusha är huvudstad i regionen med samma namn. Befolkningsmässigt är Arusha Tanzanias tredje största stad med omkring 416 000 invånare (siffrorna är från Tanzanias senaste officiella folkräkning 2012).

Arusha ligger högt, 1400 m.ö.h., vilket gör att staden präglas av ett behagligare klimat än t.ex. den ultrafuktiga, heta kusten. Detta gör att markerna är bördiga och gynnar väldiga kaffe- och bananplantager. Arusha är ett viktigt centra i landet för ekonomi, industri och turism. Staden är även en multikulturell smältdegel med olika folkgrupper och kulturer.

     Historia 

Platsen där dagens Arusha ligger, beboddes först av massajer under 1830-talet. Givetvis fanns det inga byggnader då utan massajerna byggde sina egna läger av flätade pinnar. De skapade s.k. boma, ett inhägnat område, där människor och boskap bodde. Massajerna är traditionellt boskapsskötare, men dessa massajer började även odla och därefter med byteshandel med andra folkgrupper. Under 1860-talet hade handelsrutten expanderat och sträckt sig till vad som i dag är södra Kenya. Arusha blev ett handelscentrum med duktiga ”affärsmän”, vilket är lite vad Arushas rykte är även i dag.

1896, efter att två tyska missionärer blivit mördade när de försökt bosätta sig och omvända befolkningen till kristendomen, övertogs området av tysk militär. Ockupationen var brutal i att kuva lokalbefolkningen, som tvångsförflyttades från sina förfäders marker eller tvingades in i slavarbete. 1900 var det tyska övertagandet fullbordat då de byggt ett fort för att befästa sin makt, både moraliskt och politisk, över folket. Många av afrikanerna tvingades ta upp kalk eller bära sten till byggandet av fortet.

Under första världskriget, år 1916, blev tyskarna av med Arusha till britterna. Många tyska bosättare fick lämna. 1919, när Tyskland förlorat kriget, tillföll hela Tanzania Storbritannien. Även Arusha blev således ett brittiskt protektoratområdet. Missionärer från Storbritannien, USA och Grekland inflyttade och tog över tyskarnas tidigare bosättningar. Samhället växte och britterna flyttade den regionala administrationen till Arusha. Handeln underlättades ytterligare när järnvägen, som tyskarna upprättat, från Moshi även nådde Arusha (1828-29). Överlag var britternas ockupation inte lika våldsam som tyskarnas och de uppmuntrade till handel i området. Men all makt låg fortfarande hos en annan nation.

Sakta men säkert övertogs makten av representanter ur folket. Motståndsgruppen TANU, som sedan skulle bli ett politiskt parti, lyckades få makten under slutet av 1950-talet. TANU:s ledare hette Julius Nyerere och blev landets ledare efter valet 1960. År 1961 blev Tanganyika (fastlandet) självständigt och slogs ihop med ögruppen Zanzibar tre år senare för att bilda den fri, republiken Tanzania. Självständighetsdokumenten från Storbritannien skrevs på i Arusha. Även Arushadeklarationen, som kom påverka landets politiska inriktning under kommande årtionden, undertecknades i Arusha.

Arusha blev även säte för Internationella Rwandatribunalen (1994), där FN:s säkerhetsråd skulle åtala och döma människor som var inbladande i folkmordet i Rwanda, april-juli 1994. Tribunalen stängde ner 2015 och hade då dömt 61 människor på olika åtalspunkter. I Arusha skrevs även fredsfördraget för Burundi på augusti 2000, vilket satte punkt för Burundis inbördeskrig. Arusha spelade även en viktig roll för enandet av Sudanesiska folkets befrielserörelse (SPLM), Sydsudans dominerande politiska parti. I januari 2015 signerades ett avtal i Arusha för att återförena det splittrade SPLM på en rad punkter.

Arusha fick faktiskt inte sina officiella stadsrättigheter förrän 2016, trots den viktiga roll som staden spelat genom historien – regionalt, nationellt och internationellt.

     Arusha i dag

I dag (år 2019) bor det troligen mer än en miljon människor i Arusha, regionens huvudstad och norra Tanzanias största stad. Arbetslösheten i Arusha och hög och de flesta av staden fattiga bor i trångbebodda slumområden utanför staden. Arusha är en smältdegel av landets olika folkgrupper, men många som bor här är massajer. De flesta av stadens massajer säljer sina hantverk och smycken till turister på stadens marknader.

Turismen i Arusha är en självklar, och viktig del av staden ekonomi, som även bidrar massivt till Tanzanias BNP i stort. Arusha ligger i norra Tanzania, inte alltför långt från berget Kilimanjaro, men faktiskt ännu närmare landets näst högsta berg – Mount Meru. Förutom bergen är Arusha utgångspunkt för många safariresor till landets norra, och allra populäraste, safariparker. Serengeti National Park och Ngorongorokratern hör till Afrikas allra bästa och mest välbesökta. Från Arusha utgår man även ofta för safari till Arusha National Park, Kilimanjaro NP samt Tarangire NP och Lake Manyara NP. De flesta turister som kommer till Arusha har alltså staden som utgångspunkt för vidare resor.

I övrigt är Arusha norra Tanzanias viktigaste administrativa mittpunkt samt handelscentrum. Arusha är även regionens största produktionssektor med gruvdrift, bryggerier och agro- skogsbehandling samt tillverkning av textilier, drycker, läkemedel, livsmedel, frukt (t.ex. bananodlingar) m.m. Arusha är ett mycket viktig kaffeproducerande område.

Eftersom Arusha ligger vid foten av Mount Meru, är den vulkaniska jorden mycket fruktsam att odla i. Kaffeplantor älskar att växa i vulkanisk jord som är oerhört mineralrik. Både arabica- och robustakaffe odlas i Arusha och omkring Arusha. Detta gäller egentligen hela norra Tanzanias bördiga högländer. Tanzanias kaffeexport inbringade 180 miljoner dollar från 65 000 ton kaffe under odlingssäsongen 2018/2019 – arabicakaffe står för ca 70 % och robustakaffe för 30 %.

     Klimat 

Arusha präglas av ett subtropiskt höglandsklimat. Trots närheten till ekvatorn, gör Arushas höga belägenhet att temperaturerna och luftfuktigheten mildras. Den årliga medeltemperaturen i Arusha är 19 grader. Den varmaste månaden är februari med högsta medeltemperatur på 28 grader. Den kallaste månaden är juli med 21 grader som högsta medeltemperatur.

Eftersom Arusha ligger på Mount Merus slätt är de långa regnen (masika) mellan mitten av mars-slutet av maj i regel mer tillförlitliga. Korta regn (vuli) faller någonstans omkring november-december (ibland in i januari). Den blötaste månaden är april med ca 330 mm som genomsnittlig nederbörd. Torrperioden äger rum juni-oktober, men de extra torra månaderna juli-september (12-13 mm i genomsnitt).

     Ta sig runt

Det billigaste sättet att ta sig runt Arusha är med dala dalas (minibussar i kollektivtrafiken). Var dock beredd på överfulla bussar, inte alltför bekväma säten och många stopp. Ska man ta sig längre sträckor rekommenderas taxibilar, främst av trafiksäkerhet – men taxi är faktiskt inte heller särskilt dyrt i Tanzania. Men tänk på att taxibilarna i Tanzania inte har någon taxameter och därför är det viktigt att komma överens om priset innan man sätter sig i bilen. Fråga runt, t.ex. på hotellet, vad priserna ligger på annars är det som västerländsk turist lätt att bli lurad att betala ett mycket högre pris (lite skämtsamt kallat ”mzungu price”).

Arusha har två närliggande flygplatser. Kilimanjaros internationella flygplats ligger en knapp timme från staden. Till och från Kilimanjaro flygs det både internationellt och inrikes, och den har blivit landets viktigaste flygplats (tillsammans med Dar es Salaams). De flesta inhemska flighterna görs dock från den mindre Arusha Airport, t.ex. om man ska flyga med safariflyg.

Att åka långfärdsbuss är billigt i Östafrika (mycket billigare än att flyga), men vägarna och trafiken är som bäst bara ganska bra. Resorna tar lång tid. Till/från Arusha kan man bl.a. åka till/från Dar es Salaam, Dodoma, Tanga och Nairobi i Kenya.   

Vad kan man se och göra i Arusha?

     Kulturella/historia sevärdheter

Arusha Cultural Heritage Centre
Detta center ligger i västra utkanten av Arusha. Här får man lära sig om Tanzanias 120 folkgrupper, både dåtid och nutid. Detta manifesteras genom konst, artefakter, hantverk, kläder, ädelstenar m.m. Ett måste på plats, är att bevittna det 5,5 meter höga familjeträdet av ebenholts som tog 20 år att göra.

Arusha Declaration Museum
Ett museum över Tanzanias socialism och vägen dit. Muséet har fått sitt namn efter den deklaration (Arushadeklarationen) som skrevs under 1967 och blev startskottet på Tanzanias socialistiska politik – ujamaa. Här kan man t.ex. få se bilder över politiska ledare, en modell över en ujamaa-by och frihetsfacklor som färdades runt i landet efter självständigheten.

Clock Tower Arusha
Arushas klocktorn markerar platsen för Afrikas centrum – den exakta mittpunkten mellan Kairo och Kapstaden.

Maasai Market Curio & Craft
Ungefär 100 meter från Clock Tower Arusha är det perfekt att handla souvenirer. På marknaden kan man köpa kulturella hantverk, tyger, tavlor, sniderier, smycken, skor och mycket mer. Pruta!

Maasai Women Fair Trade Centre
Här kan man handla vackra hantverk och smycken tillverkade av lokala massajkvinnor. Detta gör man samtidigt som man stöttar kvinnorna inom viktiga områden som utbildning, hälsa och ekonomisk egenmakt. 

Mto Wa Mbu
I Monduli-distriktet, som ligger i Arusharegionen och nära staden Arusha, hittar man en levande, sjudande by som blivit ett favoritstopp för många safariturister. Invånarna här (omkring 28 000) sägs presentera samtliga av Tanzanias 120 folkgrupper. På swahili betyder Mto Wa Mbu ”Myggfloden” och här kan man gå på marknad, köpa souvenirer och mat och insupa det färgstarka kulturlivet.   

Old Boma Museum
Ett museum över förhistoria som tysk kolonialism, med mycket bilder och kartor. En del av museet användes faktiskt som ett tyskt militärfort under första världskriget. Här finns expoer dedikerade tidig mänsklig historia och arkeologiska utgrävningar. Man kan även lära sig om Tysklands kolonialhistoria i landet före WW1. Bakom museet finns en botanisk trädgård.

Tanzanite Experience
Här kan man inte bara köpa ädelstenen, som sägs vara 1000 gånger sällsyntare än diamant, utan även lära sig om dess historia och hur den kom till. Belägen nära Clock Tower.

     Naturupplevelser

Arusha National Park/Mount Meru
Arushas nationalpark som omger Mount Meru är ett måste för den som vill uppleva djur och natur omkring Arusha. Nationalparken ligger strax utanför staden, på en yta av 137 km². Här kan man uppleva över 400 fågelarter ­– bl.a. struts, större och mindre flamingo, krontrana och skrikhavsöron. Trots att nationalparken är relativt liten bor här en del del djur: giraff, buffel, buskbock, dykarantilop, zebra, elefant, lejon, leopard samt primater som babian, blå markatta och svartvit guereza.

Mount Meru, parkens höjdpunkt, är Tanzanias näst högsta berg på 4562 m.ö.h. Berget är en slumrande stratovulkan som det finns möjlighet att bestiga, precis som Kilimanjaro. Berget reser sig över den omgivande savannen och längs sluttningarna växer det bergsskog. Till skillnad från Kilimanjaro träffar man inte på många andra bergsbestigare på vandringen uppåt. På en lugn hike tillbringar man två nätter på berget. På toppen har man magnifik utsikt över storebror Kilimanjaro.

Lake Duluti
Enbart en 20-minuter lång bilresa öst från Arusha, i Mount Merus mäktiga skugga, hittar man kraternsjön Lake Duluti. Dulutisjön formades i en en krater och spänner över ett område av 63 hektar. Omgivningarna är främst beklädda av tät skog där det kryllar av fåglar (ca 130 arter) och olika reptiler. Nilvaranen i området kan bli omkring 2 meter lång. Älskar man att vandra måste man hajka i kratern, genom skogens slingriga stigar. Ett annat sätt att uppleva området är via kanotfärder på Lake Duluti.

Ngurdoto Crater
I Arusha National Park kan man även besöka kittelformade Ngurdotokratern, som av vissa kallas ”lilla Ngorongoro”. Den är 3 km bred, 400 m djup och de branta sidorna är täckta av tät skog. På botten breder gräsmarker ut sig som är hem till bufflar, elefanter, vårtsvin, hyenor, vissa antiloper och apor samt leoparder. Det är inte tillåtet att befinna sig nere i kratern, för att bevara platsens ekosystem. Man får nöja sig med att vandra längs kraterns kant, från vilken man under molnfria dagar kan beundra Kilimanjaro.

Kaffe- eller banantourer
Åk ut på Arushas landsbygd och upplev byar med bananodlingar och/eller kaffeplanteringar. Detta är en perfekt dagsutflykt för att lära sig om och ta del av norra Tanzanias jordbrukartradition som utgör navet i regionen.

Meserani Snake Park & massajmuseum
Ormparken ligger 25 mil väst om Arusha, på vägen till Serengeti och Ngorongorokratern. Här erbjuds en hel del aktiviteter. Man kan gå guidade turer där man får lära sig om parkens alla dödliga ormar – svart och grön mamba, egyptisk kobra, pufform m.fl. Man kan även få hålla i en orm, se på när enorma krokodiler matas och klappa en krokodilunge. Massajguider kan guida en i ett massajmuseum. Det finns även möjlighet att besöka en lokal massajby eller rida på kamel. Meserani Snake Park har även campingplatser om man vill övernatta.

Ol Doinyo Lengai
Betyder ”Guds berg” på massajspråket maa och ligger beläget strax söder om Natronsjön och nordväst (ca 6 h bilresa) från Arusha. Den aktiva, branta stratovulkanen reser sig 2890 m.ö.h över sceniska Rift Valley. Den är inte ett särskilt vanligt turistmål, men det går att bestiga vulkanen. Man kan utforska kraterhögländerna med massajguider och åsnefärder. Man bör även bestiga vulkanen tillsammans med guider. Under vandringen uppåt ser man orörda massajbyar och olika djur.

Safari i norra Tanzania
I närheten av Arusha ligger Tanzanias bästa nationalparker Serengeti och Ngorongoro. Andra närliggande parker man åka till, med Arusha som utgångspunkt, är Arusha National Park, Kilimnajaro NP, Tarangire NP och Lake Manyara NP. Från Arusha kan man både åka bil och ta safariflyg.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:57:21+00:00