Zanzibar

Zanzibars 10 måsten

Vad får man absolut inte missa när man besöker Zanzibar, eller Unguja som örikets största ö heter? Det får du ta del av här i 10 punkter.

 1. Sagolika stränder

De må vara svåra att missa, men det går inte att tänka på Zanzibar utan att nämna stränderna. Zanzibar är hem till Östafrikas vitaste sandstränder som får det att vattnas i munnen hos vilken glad semesterfirare som helst. Den fina pudersockriga sanden, de svajande palmerna och den turkosklara Indiska Oceanen gör Zanzibar till en paradisö i ordets sanna bemärkelse.

 1. Simma med delfiner

Mnembaön, precis utanför Zanzibars nordöstra kust, har speciellt bländande stränder som är omgivna magiska korallrev där man får simma med delfiner. Kizimkazi, på Zanzibars södra kust, är speciellt känd för sina delfintourer. Det finns delfiner i många av Zanzibars korallrev. Om inte hela tiden, så kan de komma och hälsa på under sin migration till varmare vatten. 

 1. Snorkla eller dyka i artrika korallrev

På tal om Zanzibars korallrev – att dyka eller snorkla i dem är ett rent paradis. Under ytan gömmer sig en otrolig undervattensvärld som man bara inte kan ana innan man får se den med egna ögon. Runt i princip hela ön kan man dyka och snorkla i färgstarka och artrika korallrev. Man får chans att komma ner i förtrollande miljöer med böljande korallträdgårdar och branta väggar …

Reven utgörs av olika typer av hårda och mjuka koraller. De sprudlar av liv och rörelse – otaliga små revfiskar, havsabborrar, barracudafiskar, taggmakriller, tonfiskar, muränor, rockor och nakensnäckor. Man kan även få magiska möten med olika havssköldpaddor och på djupare vatten till och med olika typer av revhajar och hammarhajen. Har man riktig tur kan både valhajen och jätterockan (manta) titta förbi under sin migration. Zanzibars undervattenvärld är någonting man inte vill missa.

 1. Stone Town

Oavsett om man främst åker till Zanzibar för att få uppleva stränderna eller reven (eller både och), är Stone Town (Zanzibars stenstad) någonting man absolut inte får missa. Stone Town är den äldsta, och mest kända, delen av Zanzibars huvudstad på västkusten. I Stone Town vindlar sig de trånga gatorna, stenbyggnaderna är utsmyckade härstammar från 1800-talets arabiska arkitektur och de enorma dörrarna är utsirade och graverade i vackra mönster. Sedan 2000 är Stone Town upptagen på UNESCO:s världsarvslista som det bästa exemplet i hela Östafrika på äkta gammal, swahilikultur som än i dag är intakt

 1. Sköldpaddor på Prison Island

Ett par kilometer nordväst av Stone Town ligger Prison Island (Changuu Island). Ön som till en början fungerade som fängelse för slavar, och senare som karantän för gula febern-sjuka, har i dag en allt annan karaktär. Prison Island är ett populärt turistmål, främst för att den huserar jättesköldpaddan aldabrasköldpadda – vissa individer på ön är 100 år gamla. Besöker man Stone Town Stone är Prison Island någonting man inte bör missa.

Förutom sköldpaddorna finns, det vackra korallrev som kan man snorkla i det omgivande, turkosa vattnet. Eller varför inte sola en stund på den vita sandstranden? Ön är inte särskilt stor – 800 m lång – och den är därför utmärkt att utforska till fots. Den slående naturen är hem till olika fjärilar, påfåglar och små dikdikantiloper.

 1. Skogen (Jozani)

Vill få mer av djur och natur på land är Jozaniskogen ett självklart val. Den kallas även för Jozani Chwaka Bay National Park och är Zanzibars första och enda nationalpark. Skogen är den största på ön. Reservatet upprättades för att skydda Zanzibarguerezan, en utrotningshotad apa. Denna primat är helt unik för ön. Annars lever även den ovanliga primaten cercopithecus albogularis albogularis här – på engelska Zanzibar Sykes’ Monkey.

I Jonaziskogen kan man få se även andra markattor, galagor (på engelska ”bushbabies”), afrikanska jättesniglar, jättemyror, krabbor, träddassar, dykarantiloper, sköldpaddor (både havs- och landsköldpaddor), kameleonter och andra reptiler och många olika amfibier, fjärilar och fåglar.

I den fantastiska skogen växer över 100 olika trädsorter. Skogen utgörs av olika habitat som träskskogar, mangroveskogar, kustskogar och vintergröna träd. Huvudaktiviteten i skogen är att gå på den 45 minuter långa promenaden på vandringsleden och beundra omgivningarna och djuren. Man kan få hälsa på Mama Mtondoo, ett pampigt mahognyträd som tros vara över 200 år gammalt.

 1. Swahilikultur & swahilismaker

Som sagt – Stone Town är det finaste exemplet i hela Östafrika på urgammal, men fortfarande intakt, swahilikultur. Vill man få ännu mer historia och kultur finns det en rad olika monument, byggnader och muséer att besöka: Old Fort of Zanzibar, Old Slave Market/Christ Church, House of Wonders, Palace Museum, Old Dispensary, Hamamni persiska bad m.m.

Maten i swahilikulturen är unik och ett måste när man besöker Zanzibar. Smakerna är, precis som arkitekturen, en salig mix av influenser från olika kulturer: östafrikanskt, arabiskt, indiskt, persiskt, kinesiskt, portugisiskt och brittiskt.

Bland klassisk mat att prova på Zanzibar hör Zanzibarpizzan, biryani, sorpotel, urojo-soppa, kräft- och skaldjur, pweza wa nazi (bläckfisk och kokosnöt), swahili-curry, chipsi mayai, mishkaki och givetvis – fantastiska, tropiska frukter. Är man matintresserad bör man besöka Forodhani Gardens Food Market när solen gått ner för att och prova Zanzibars bästa smaker och känna på det vibrerande kulturlivet.

 1. ”Spice Tours”

På tal om smaker –det är inte för intet som Ungujaön (”Zanzibar”), tillsammans med Pembaön och Mafiaön, går under namnet Kryddöarna. Zanzibaröarna är mest kända för att länge varit världsledande inom produktion av krydddnejlika. Om man befinner sig i Stone Town är det perfekt att boka och åka ut på s.k. ”Spice Tours”. Man får då dyka ner i öarnas ”kryddiga” historia, den centrala roll de spelade, och hur kryddproduktionen hur ut i dag.

 1. Solnedgångar

Zanzibar är en av de mest romantiska platserna som man åka till och ett populärt resmål för bröllopsresor. Ett populärt ställe att bevittna öns magiska, eldröda solnedgångar är från Africa House Hotels takterrass i Stone Town. Ett annat alternativ är att hitta vilket hotell eller restaurang som helst, som erbjuder takterrass eller någon form av upphöjd uteplats, och bara njuta av kvällningens färgskiftningar. Att fånga dagens sista ljus över Indiska Oceanen kan inte blir mer romantiskt.

Utanför Stone Town är de norra stränderna Nungwi och Kendwa, i västlig riktning, perfekta för romantiska solnedgångar. Vissa hotell har hammockar och solsängar där man njuta av kvällsrodnaden över havet. Tar man sig till strändernas absolut sydligaste läge har man ofta hela stranden för sig själv.

Man kan även uppleva och komma aftonglöden riktigt nära på havet självt, från en dhow (traditionell, arabisk segelbåt). Tänk dig den magiska synen av sandstrandens silhuett i kvällningen på ena sidan, och solen som sakta faller och brinner över Indiska Oceanen på den andra …

 1. Safari

Nej, just safari i Tanzania äger inte rum på Zanzibar. Men en Zanzibarresa är den perfekta resekombinationen att göra, tillsammans med safari till någon av Tanzanias fantastiska safariparker. Från parkerna går det smidigt att ta sig till Zanzibar med safariflyg – från de mest välbesökta, klassiska parkerna i norr, till de stora, men intimare, parkerna i söder. Inom loppet av bara 1-2 h kan man helt ha bytt miljö – från lejon och kafferbufflar till laguner och korallrev, från savann och safari till sandstrand och solsemester …

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:27:08+00:00