Tanzanias bästa stränder

Zanzibars bästa stränder

Zanzibar gjorde sig ett namn historiskt genom slavhandel och kryddor. I dag är Zanzibar ett fantastiskt resmål med unika kulturella upplevelser – som kryddfarmar och Stone Town – och Östafrikas vackraste stränder. Längs med öns kust, finns pudermjuk, vit sand, svajande palmer och kristallblått vatten. Stränderna skyddas av färggranna korallrev fulla av maritimt liv. De flesta av Zanzibars stränder präglas av dramatiska tidvatten som antingen går upp till strandkantens ände eller inbjuder till hundratals meter av sand att promenera på.

Ön Zanzibar, egentligen Unguja, har inte den mest välutvecklade infrastrukturen. Ön har egentligen bara fem stora vägar som alla leder tillbaka till huvudstaden Zanzibar City i väst. Här hittar man dock inte de bästa stränderna som snarare ligger i norr, syd och öst.

     Norra Zanzibars stränder 

Nungwi Beach
Precis på öns nordligaste spets hittar man Nungwi. Nungwi ligger i en fantastisk miljö med azurblått vatten, kritvit sand och palmklädd omgivning. Den är en av Zanzibars populäraste stränder. Den är förmodligen även den livligaste med många hotell, resorter, restauranger, barer och partyn på kvällar och nätter. Nungwi anses vara lite av en partystrand med många backpackers som bor omkring. Det negativa med stranden är de dramatiska hög- och lågvattnen påverkar vilket gör att man inte alltid kan bada. Vid högvatten går vattnet upp till korallklipporna där många av hotellen finns. Man kan även passa på att besöka Nungwi Natural Aquarium och simma med sköldpaddor (gör detta vid högvatten).

Kendwa Beach
Nordväst
på Zanzibar ligger Kendwa Beach. Den vackra sandstranden sträcker sig flera kilometer och man kan gå hit från Nungwi. Turkosklart vatten, pulverfin sand och en avslappnad aura präglar stranden. Kendwa är även känd för sina fester och månskenspartyn, och olika aktiviteter som draksurfing, surfing, dykning, snorkling och beachvolleyboll. Tidvattnet är inte lika starkt här vilket gör att man kan bada i princip när som helst. Till södra delen av stranden kommer få och tar man sig hut får man oftast vara för sig själv.

Matemwe Beach
På andra sidan, nordöst på ön, ligger Matamwe Beach med utsikt över den lilla Mnembaön. Stranden är sann till tidvattnet och vid lågvatten försvinner vattnet hundratals meter. Det är fortfarande möjligt att simma och bada här. Stranden är mer exklusiv, utan särskilt välutbyggd turistinfrastruktur vilket gör att färre turister hittar hit. Sanden är fin som pudersocker, stranden flankerad med palmer och i det klara vattnet guppar små dhows (arabiska segelbåtar) som hamnar på stranden under lågvatten.

Mnemba Island
Ett stenkast från Zanzibars nordöstra kust hittar man Mnembaön. Ön är en liten idyll i Indiska Oceanen, förmodligen med de vitaste stränderna och det klaraste vatten du sett. Ön är dock privat, och dyr, så man måste vara en gäst på Mnemba Island Lodge för att få vara där. Bill Gates hyrde en gång ön för att få vara ifred. Den är en del av en korallö med skyddande rev som man kan dyka och snorkla i. Runt Mnemba kan man simma med delfiner.

     Östra Zanzibars stränder

Pongwe Beach
Från Matemwe Beach fortsätter sandsträckan och stränderna på den östra sidan har liknande karaktär som på den nordöstra. De präglas av tidvattnet som under lågvatten bildar ett vitt pärlband och avslöjar stora sjögrästrädgårdar. Under högvatten tar sig vattnet ända upp till änden av palmer och hotell. Just Pongwe Beach hittar man i en idyllisk vik och är en av Zanzibars mer avlägsna stränder ­­– och enligt många även den bästa. Den som letar efter avskildhet har hittat rätt. Vill man ge sig på vattenaktiviteter får man i alla fall ta sig en timme bort, åt något håll, med bil.

Kiwengwa Beach
Den som letar efter moderna resorter med all inclusive kan åka till Kiwengwa. Den långa, vackra stranden, med byn, kallas Zanzibars ”Little Italy”. Här finns många hotell som ägs av italienare och platsen är extremt populär bland italienska turister. Till och med barn hur lokalbefolkningen hälsar med ”Ciao bella”. Om man inte vill bo på en stor resort finns det andra, mindre hotellalternativ. Under lågvatten kan man inte bada i havet men de stora hotellen har givetvis pooler.

Chwaka Bay
Centralt på östkusten ligger Chwaka – en bred bukt med mangrovelaguner som är hem till fiskar och annat maritimt liv. Det är inte den bästa platsen för att bada, med allt maritimt liv, men fint för promenader i grunt vatten. Söder om Chwakabukten ligger Jozani-Chwaka Bay National Park – eller Jozani Forest som den är mer känd som. Jozaniskogen är en endemisk, fuktig låglandsskog där man kan få se den röda colobusapan – en utrotningshotad art som bara finns på Zanzibar. Här lever även andra apor som galagoer, däggdjur som dykarantiloper och över 40 olika fågelarter.

     Södra Zanzibars öar

Pingwe beach & Dongwe Beach
På Zanzibars sydöstra hörn sticker Michamvihalvön upp, som ett långt, benigt finger. Den håller isär Chwakas mangrovebukt från Indiska Oceanen. Karaktären från den nordöstra kusten fortsätter även på den södra sidan: vackra, florsockerfina sandstränder, barriärrev, palmer och sceniskt tidvatten som kan pågå hundratals meter. På Michamvihalvön ligger några av Zanzibars lyxigaste boenden och får man uppleva storslagna solnedgångar. Många av hotellen ligger vid och mellan Pingwe- och Dongwestränderna.

Bwejuu Beach
sydostkusten, söder om Michamvihalvön, ligger den lilla fiskebun Bwejuu med näst intill orörd strand. Precis som resten av östkusten är tidvattnet dramatiskt och vid lågvatten är det omöjligt att bada. Sandbanken sträcker sig nästan två mil och stranden är perfekt för promenader. Platsen är lugn och visar upp äkta, naturlig skönhet. På Bwejuu-stranden kan lätt känna att man hamnat i en tidlös idyll: fiskare som kommer i sina dhows, kvinnor som plockar sjögräs och egentligen få turister. Vid lågvatten kan man ta sig till det vackra korallrevet till fots, utan att fötterna ens blir blöta.

Paje Beach
Strax söder om Bwejuu ligger strandbyn Paje, med avslappnad och livfull karaktär. Paje Beach är en av sydöstra Zanzibars populäraste stränder med en del turister. Paje är perfekt både för den som vill ta det lugnt och vill testa på vattenaktiviteter som att dyka. Tillsammans med Dongwe och Jambini, hör Paje till de bästa platserna för draksurfing.

Jambiani Beach
Längst ner på sydostkusten hittar man Jambiani som också är ett populärt resmål. Stranden blandar turister och bosatta i en härlig mix. Jambiani är också en gammal fiskeby som präglas av en avspändhet så signifikant för hela ön. Stranden kan upplevas vildare med sina hårdare vindar men det bidrar bara till en egen särprägel. Här är det perfekt att vind- och draksurfa. Den glimrande sanden är mjuk och det saknas, till skillnad från många stränder i norr, vassa stenar. Korallrevet ligger ett par kilometer ut. Mellan stranden och revet kan man dyka och snorkla i en kristallklar lagun med utsikt över revets rika liv. Vid högvatten kan man bada och vid lågvatten ta långa strandpromenader.

Kizimkazi Beach
södra Zanzibar hittar man Kizimkazi, en charmig liten fiskeby. Stranden är mest känd för sina delfintourer och några av öns kraftigaste tidvatten. Man kan även få testa på att fiska med lokala fiskare (kostar givetvis) och besöka Kizimkazimoskén i närliggande Dimbani. Moskén är en av de äldsta längs hela Östafrikas kust. En kufisk inskription daterar byggnadsåret till 1107. Från denna tidiga period finns även vissa korallingraveringar. Större delen av moskén renoverades dock under 1700-talet.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:25:36+00:00