Sol och bad i Tanzania

Sol & bad i Tanzania

Tanzania är ett av Afrikas populäraste resmål när det kommer till safari. Men faktum är att landet är minst lika bra när det kommer till resor som ska innehålla sol och bad. Zanzibar (egentligen Unguja) snor den mesta av uppmärksamheten och står för den mesta av turismen när det kommer till solsemester i Tanzania. Men man kan även hålla sig till fastlandet om man vill sola och bad – kusten vid Dar es Salaam erbjuder finfina stränder och mindre, avskilda öar. Och två andra öar i Indiska Oceanen, Pemba Island och Mafia Island, är minst lika vackra som Zanzibar och har dessutom betydligt färre turister.

Sol och bad i Tanzania präglas av sockervita sandstränder, turkosklart vatten och många möjligheter till vattensporter och utforskning av de fantastiska miljöerna.

     Sol & bad på Zanzibar (Unguja)

Slarvigt, men för enkelhets skull, brukar man kalla huvudön i Zanzibararkipelagen Unguja, bara för Zanzibar. Zanzibar är egentligen en ögrupp som utgörs av Ungujaön, Pembaön och några mindre småöar. Om man hör Zanzibar är det med största sannolikhet Unguja som åsyftas.

Unguja är den största ön i ögruppen Zanzibar, på 1,666 km², och en riktig paradisö i Indiska Oceanen. Unguja är mest känd för sina kritvita sandstränder som flankeras av palmer och fina boutiquehotell och semesterbostäder. Zanzibar har länge varit bebott av inhemsk befolkning. Under 700-talet anlände araberna, och än senare kineser, portugiser, britter m.m., som gett Zanzibar den unika karaktär som ön präglas av än i dag. Inte ens om man ”bara” befinner sig på solsemester kan man undgå öns fantastiska historia och swahili-kulturarv som format ön över hundratals år.

Om man åker till Zanzibar för sol och bad bör man avsätta i alla fall en dag för att besöka en plats som UNESCO tagit upp på sin världsarvslista – Stone Town. Stone Town ligger på västra Zanzibar och är den äldsta delen av Zanzibars huvudstad. På de smala gatorna och i de små gränderna slår historiens vingslag frenetiskt. I Stone Town kan man uppleva alltifrån vackert utsirade, gamla dörrar, till minnesplatser över Zanzibars mörka slavhistoria.

Men huvudattraktionen på Zanzibar brukar uteslutande vara öns kristallklara vatten och fantastiska stränder – från Nungwi Beach i norr, vidare över hela den östra kuststräckan, till Kizimkazi Beach på den södra spetsen. Här kan man göra alltifrån att sola och bada, till att surfa och draksurfa, eller dyka och snorkla i fantastiska rev. Zanzibar stränder skyddar de omgivande korallreven som bjuder på häpnadsväckande landskap och maritimt liv. Utanför Zanzibars kust kan man få se olika typer av havssköldpaddor, delfiner, rockor, revhajar och givetvis otaliga, färgglada revfiskar.

     Sol & bad Pemba Island eller Mafia Island

Pemba Island och Mafia Island är mindre välbesökta och exploaterade öar utanför Tanzanias kust. Tillsammans med Unguja kallas dessa öar för ”Kryddöarna” och har historiskt spelat en oerhört viktig roll inom kryddproduktion, speciellt av kryddnejlikan.

Pemba Island ligger ungefär fem mil norr om Unguja och är något mindre till ytan. Pemba Island är mest känd för sin grönska och kallas på arabiska för ”den gröna ön”. Annars är möjligheterna till dykning och snorkling här förmodligen ännu bättre än på Unguja. Pemba Island är dessutom den enda plats i Afrika där man kan få bo i ett rum under vatten.

Mafia Island är belägen en bit söder om Unguja, utanför centrala Tanzanias fastland. Om man reser till Mafia Island får man njuta av orörd, oexploaterad natur, fantastiska sandstränder, artrika korallrev och små avskilda sandbanker i havet som framträder under lågvatten. Från mars till oktober kan man bada med den mäktiga (men fredliga!) valhajen. Under augusti-september kommer knölvalen, med sina kalvar, på besök.

     Sol & bad på fastlandet

Zanzibar tar som sagt den mesta av uppmärksamheten, men man kan även sola och bada på Tanzanias fastland. Landets största stad Dar es Salaam ligger vid kusten och här kan man komma bort från storstadspulsen för att besöka stränder och mindre, avskilda öar. Från Dar es Salaam, och Zanzibar, tar man sig dessutom smidigt till/från Tanzanias bästa safariparker – både norr och söder. Det är svårt att trumfa resekombination sol och bad plus safari i Östafrikas största land Tanzania.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:24:59+00:00