Pemba Island

Pemba Island

Pembaön ligger omkring 50 km norr om huvudön Unguja (”Zanzibar”) och är en av öarna i Zanzibararkepelagen. Jämför med Unguja, är Pemba är något mindre (984 km²), kulligare, grönare, bördigare och fortfarande relativt outforskad. Det arabiska namnet för Pemba är Al Jazeera Al Khadaraden gröna ön. Till Pemba kan man både åka för lugn och ro och fantastiska äventyr. Betydligt färre turister hittar hit, vilket gör att man nästan får ha öns omkring med öns otroliga, omkringliggande korallrev för sig själv.

På Pemba är det nästan som om tiden stått still med öns oexploaterade karaktär och magiska natur. Pembas kullar och branter ger ön ett pittoreskt, okonstlat utseende. Naturen på ön färgas frodigt grön alla träd, såsom olika sorters mangoträd, palmträd och drygt tre miljoner kryddnejlikaträd. Mycket av Zanzibars exportintäkter kommer från kryddnejlikor, vilket i sin tur i hög grad koncentreras till Pembaön.

En annan oslagbar del av Pembas natur är det kristallklara havet och de bländvita sandstränderna – i sann ”pärla-i-Indiska-Oceanen”-anda.

     Aktiviteter på Pemba

Pembaön är betydligt mindre exploaterad av turismen. De flesta turister som reser hit gör det för att dyka eller snorkla i de fantastiska korallreven. Pemba har några av de bästa platserna för dykning och snorkling i hela Östafrika, både för nybörjaren och proffset. Vattentemperaturen är över 26 grader året om och sikten 30-40 m nästan varje dag. Hela Pembaön är omgiven av korallrev, men den mesta av dykningen sker på västra Pemba.

Undervattenvärlden omkring Pemba är oslagbar. Man får uppleva borde hård och mjuk korall som agerar hem för en enorm mångfald av djur i olika färger och former – tryckarfisk, snapper, bladfisk, drakfisk, sjöhäst, manta, örnrocka, rörålar, blötdjur, delfiner samt både karettsköldpaddor och gröna havssköldpaddor.

Det finns fantastiskt många ställen att dyka och snorkla i omkring Pemba. Swiss Reef, en mäktig undervattensbergskedja, är ett av de populäraste men dykning här rekommenderas för erfarna dykare. Nybörjardykare och de som vill snorkla kan testa magiska Shimba Hills, House Reef eller Scopion’s Nest.

En dryg halvtimmes båtfärd söderut, från norra Pemba, ligger Njao Gap (mellan Pemba och Njao Island). Här finns fantastiska möjligheter för både snorkling och dykning för alla olika kunskapsnivåer. Fundu Gap, mellan öarna Fundu och Njao, erbjuder förstklassig snorkling (från norra ön tar båtturen hit ca 1 h).

I Pembakanalen mellan fastlandet och Pembaön lever fantastiskt undervattenliv – men dykningen här är bara för erfarna dykare. Annars är Pembakanalen mest känd för sitt enastående djuphavsfiske, ner till 800 meters djup, med enorma havsfiskar: barracudafiskar, hammarhajar, tigerhajar, spjutfiskar, gulfenade tonfiskar och mycket mer. Här finns även delfiner, havssköldpaddor, dugonger och ibland valar.

Kanske vill man någon dag under semestern tar en paus från stranden och havet – då är ett besök i Ngezi Forest perfekt. Ngeziskogen är en fantastiskt frodig skog, på Pembas nordvästra spets, som främst består av urskog och är hem till många spännande, inhemska djurarter. Här lever den ovanliga, inhemska fladdermussorten Pembaflyghund samt den endemiska (för ön) Pembadvärguven. I skogen finns primater som gröna markattor och Zanzibarguereza som bara finns i Tanzanias örike. Man kan även få se blå dykare (liten dykarantilop), klippgrävlingar och grönduvor.

     Boenden på Pemba

På Pemba finns det betydligt färre hotell och lodger än på huvudön Unguja (Zanzibar). Men Pemba har på senare år gjort sig ett namn som den första och enda platsen i Afrika där man kan bo i ett undervattenrum på The Manta Resort.

     Bästa tiden

Pemba har tropiskt, varmt klimat. De varmaste månaderna är december, januari och februari med 28 grader i genomsnitt. De svalaste månaderna är juni-juli med genomsnittliga 24 grader. Egentligen är april och maj de enda månaderna man bör undvika att åka till Pemba. Regnen kan vara långa och intensiva och många lodger stänger. Dessutom blir sikten sämre vid dykning och snorkling om det regnar mycket.

Den allra bästa tiden att åka till Pemba är förmodligen den torraste perioden juli-oktober. Under november-mars kan viss nederbörd förekomma, men generellt är vädret under dessa månader utmärkt.

     Ta sig till Pemba

Det går att ta sig till Pemba Island både via båt och flyg. Från Zanzibar tar det 30 minuter med flyg och med båt upp till 4 timmar. Det går även att ta sig till Pemba från Dar es Salaam med flyg (1 h) och med båt (5 h). Från staden Arusha i norr flyger man till Pemba på drygt 2 h.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:31:48+00:00