Mafia Island

Mafia Island

Mafia Island, eller Mafiaön på svenska, är belägen strax utanför Tanzanias centrala kust, en bit söder om Zanzibar. Mafiaön är inte del av Zanzibaröarna och ingår alltså inte i detta semiautonoma självstyre, utan styrs helt från fastlandet. Mafiaön är dock en del av de öar, tillsammans med Unguja (”Zanzibar”) och Pemba, som tillsammans kallats för Kryddöarna.

Mafiaöarna består egentligen av den ”större” ön Mafia (48 km lång och 17 km bred) och flertalet mindre öar och sandbankar som man kan åka till. Det bor ca 40 000 invånare på huvudön och de omgivande öarna Jibondo, Juani och Chole. De lever enkla liv, med jordbruk eller fiske. Trots att den länge varit bebodd, har Mafia behållit sin orördhet och naturliga skönhet. Trots att ön verkligen är ett paradis och en pärla i Indiska Oceanen, har den fått vara förskonad från massturismen genom åren.

Mafias naturliga växtlighet är varierande med mangrovebuskage, snårigt hedlandskap, gräsmarker, palmer, låglandsskog och kustlig högskog, bl.a. Chunguruma Forest. Chungurumaskogen är en trolsk plats där skogens täta grenverk flätas samman med palmer, slingerväxter, epifyter och ormbunkar.

På centrala ön finns en rad insjöar där det finns flodhästar. Andra djur som bor på ön är flyghundar (en av de största fladdermusarterna), galagoer och andra apor, ekorrar, dvärgnäbbmöss, nilvaraner, fjärilar och över 120 olika fågelarter. Under ytan, omkring Mafia, lever fantastiska maritima djurarter – vad sägs om möjligheten att få simma med den magnifika valhajen?

     Aktiviteter

Mafia Island är ett perfekt resmål för den som älskar natur och äventyr. Mafiaöns vackra stränder omges av den turkosklara Indiska Oceanen och sagolika korallrev. Mafia Island Marine Park spänner över 822 km2 och innefattar södra Mafia, flertalets bebodda och obeodda öar samt omgivande vatten. I Mafias marina park får man chansen att uppleva några av de artrikaste korallreven i världen.

På sydöstra Mafia ligger Chole Bay som är en del av den marina parken. Bukten hör till världens bästa för dykning och snorkling. Här finns över 50 olika koraller, 460 fiskar och fem olika sköldpaddsarter. Förutom alla arter är undervattenlandskapet hisnande: sluttande rev, stupande väggar, grottor och hålrum och korallträdgårdar. Man har chans att få magiska ögonblick under ytan med havssköldpaddor, ålar, rockor, bläckfiskar och – på djupare vatten – hajar och delfiner.

Under mars-oktober har man stor möjlighet att få bada med valhajen – världens största fisk och världens största val. Sitt namn till trots (”haj” kan låta avskräckande…) är den fredlig och lever mest på plankton. De blir ofta omkring 10 meter och väger omkring 20 ton; men riktigt stora på nästan 20 meter har påträffats.

Månaderna augusti-september har även en annan höjdpunkt: knölvalen kommer på besök. Man kan se dem omkring södra ön när de på väg till varmare vatten med sina kalvar. Knölvalen är omkring 14 meter och väger omkring 30 ton.

När man är på Mafiaön ska man se till att besöka de mindre öarna och sandbankerna. På ön Chole kan man snorkla och vandra i den vackra växtligheten. Från Mafiaön kan man ta en båttur till en halvmåneformad sandbank som bara dyker upp under lågvattenMarimbani. Marimbani kan kännas som en liten bit av himlen med den kritvita sanden, det kristallklara vattnet och avskildheten.

     Boenden

Eftersom Mafia fortfarande är relativt orörd vad gäller turism finns det bara ett fåtal mindre hotell, i form av lodger, bungalows och ”beach camps” på ön. De allra flesta hittar man på södra Mafia, både på västra och östra sidan. På de mindre, omgivande öarna finns det givetvis än färre boendemöjligheter. På grannön Chole kan man bo synnerligen speciellt – i ett privat trädhus. 

     Klimat

Mafia Island har ett tropiskt, varmt klimat med årlig genomsnittstemperatur på 27 grader. De varmaste månaderna är december-mars (genomsnitt 28 grader); de svalaste månaderna är juni-augusti (genomsnitt 25 grader). Den längsta regnperioden infaller mars-maj, med den en peak i april då nästan en tredjedel av årets nederbörd kommer. Torrperioden äger rum juli-oktober med mycket lite nederbörd.

     Ta sig till Mafia Island

Det går flyg från Dar es Salaam och Zanzibar till Mafia Islands flygplats. Flygresan tar ca 45 minuter, respektive 1 h. Med färja tar det ca 4 h från byn Nyamisati (ca 20 mil söder om Dar) till Kilindoni på Mafia Island.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:26:43+00:00