Kusthotell på Zanzibar

Kusthotell på Zanzibar (Unguja)

Zanzibars stränder, som läppjar den klarblå Indiska Oceanen, är som tagna ur en dröm. Korallsanden är mjuk och vit som pudersocker. Och korallreven som skyddar stränderna är fulla av sagolikt undervattenliv. Dessutom har öns växande turism gjort att det finns fantastiska hotell att bo i. Zanzibars boenden – eller egentligen Ungujas som huvudön heter – kommer i olika prisklasser som passar många olika budgetar.

Till skillnad från Mauritius eller Seychellerna, som är betydligt dyrare paradisöar i Indiska Oceanen, är Zanzibar relativt prisvärt. Man kan få bo på boenden med fantastiska lägen och miljöer med utsikt över kritvit sand och turkosglittrande vatten, för förvånansvärt överkomliga priser – med tanke på vad man faktiskt får. En del riktigt fina boenden har specialpriser för barn eller andra erbjudande i stil med ”boka fem nätter – få en gratis”.

Zanzibar har någonting för varje resenär ­– stora, bekväma resorter; lyxiga, privata strandvillor; billigare, enkla budgethotell och exklusiva, intima boutiqehotell. Vill man uppleva näst intill total avskildhet i paradismiljö, kan man bo på den närliggande privata Mnemba Island (eller Thanda Island & Fanjove Island som på riktigt är avlägsna!) Ön Zanzibar är ett enda stort smörgåsbord av fantastiska stränder som flankeras av boenden av alla dess slag.

     Olika “budgetboenden”

Zanzibarresor hör inte till de billigaste man kan göra, och speciellt inte om man kombinerar med safari. Men de som reser till Zanzibar på en knappare budget ska ändå inte misströsta. Ön huserar fina hotell med de flesta bekvämligheter till bra priser. Även inom denna ”grupp” med boenden finns det olika pris och standarder – alltifrån enkla vandrarhem (hostel) eller gästrum, till större resorter och hotell, upp till tre stjärnor.

En del i priset handlar även om när man bokar och under vilken säsong man väljer att åka. Om man inte reser under de ”värsta” högsäsongstiderna – våra sommarmånader och vintermånader – har många hotell finfina erbjudanden (upp till 50-60 % rabatt). Man kan även spara in pengar genom att ta inte bo precis vid stranden. De allra flesta av Zanzibars kusthotell ligger dessutom inte mer än ett fåtal kilometer från stranden.

Reser man på en mycket tight budget, backpacker-style, kan man ha sin bas i historiska Stone Town som har många billiga boenden. Från Stone Town kan man resa till olika delar av ön, till stränder, via öns billiga kollektivtrafik. Man måste då ha en lite tålamod med att ta sig till stränderna och avståenden. Från Stone Town till Nungwi i norr (en av de populäraste stränderna) kan det ta allt mellan 1-2 timmar (eller mer) beroende på trafiken, väghinder, antal stopp på vägen etc.

     Semi-lyxiga boenden

Dessa boenden hamnar någonstans omkring fyra stjärnorsklassen. Här får man bo i smakfull inredning och magisk miljö. Ofta ingår bekvämligheter som en stor frukostbuffé, olika restaurang- och barområden, pool (kanske en infinity-bassäng), spa, gym, massage etc. Norra (runt Nungwi) och nordöstra (runt Matemwe). Zanzibar har många prisvärda, fina boenden. 

     Lyxiga boenden

Zanzibar passar även resenären som vill bo dyrt och lyxigt – tänk dig exklusiva, utsökta boutiquehotell, intima, flotta bungalower och lyxiga, läckra villor med privat pool och trädgård. På många boenden på Zanzibar kan även komma med privat hotellstrand, en helt egen butler, en scenisk infinity-bassäng och allt det där extra som inte ingår på mindre lyxiga hotell. Många av Zanzibars lyxigaste boenden ligger på Michamvihalvön, på sydöstra Zanzibar. Många lyxiga boutiqehotell ligger på denna östra sida, mellan stränderna Pingwe/Dongwe och Paje.

Resenären som verkligen kan tänka sig att sätta lite sprätt på pengarna kan ta sig till den privata Mnembaön. Här finns bara en lodge som man måste vara gäst på för att få tillträde till öns mjuka, florsockriga sandstränder och klara, smaragdfärgade vatten.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-01T21:46:28+00:00