Serengeti NP

Serengeti National Park

Med Kilimanjaro öst och Victoriasjön i väst, ligger Serengeti – de stora hjordarnas och de många rovdjurens hem. Serengeti, i norra Tanzania, utgörs av 14,763 km² vidsträckt bar savann, akaciesavann, gräsmark, skoglig savann, skogsmark, två stora floder (Grumeti och Mara i norr) samt otaliga vilda djur. När det kommer till safari och djurskådning är Serengeti något av den heliga graalen. På massajspråket maa betyder ordet siringit ”ändlösa slätter” och Serengetis ändlösa slätter är kanske världens mest kända.

I norr gränsar Serengeti till Masai Mara i Kenya och de båda parkerna delar mycket djurbestånd. Den mest välkända av dem är Migrationen, där gnuer och zebror årligen vandrar i ett speciellt mönster mellan safariparkerna. Miljontals djur deltar och Migrationen är något av en ”happening”. Denna mäktiga naturföreställning går att bevittna i princip året om i Serengeti.

Just djurlivet är Serengetis stora behållning och en stor bidragande faktor till att parken är så känd och populär. Djurmässigt är det en av världens bästa safariparker och ett självklart stopp om man åker på den norra safarirutten i Tanzania. Den som får uppleva safari i Serengeti får skatta sig mycket lycklig – här på savannernas savann och i safariparken med stort S.

     Bästa tiden att åka

Serengeti är fin att besöka året om, om än kan april-maj vara knepiga eftersom det är den mest intensiva regnsäsongen. Migrationen befinner sig på olika delar av parken under året. De bästa månaderna att se Migrationen i Serengeti är juni-oktober och december-mars. Omkring februari föds många nya kalvar och det blir då också en ypperlig tid att se många rovdjur, som de stora katterna.

Vill man undvika de största turisthoperna ska man akta sig särskilt för högsäsongstiderna våra sommarmånader och omkring jul/nyår. Serengeti är dock en så pass världskänd och populär plats park att man aldrig kan räkna med att det är få safariturister i parken.

     Ta sig hit 

Från Arusha är det långt avstånd till Seronera i Serengeti, ca 8 h med bil. Seronera ligger centralt i parken och här ligger även de flesta safariboenden. Sista halva av bilfärden från Arusha sker dessutom på grus; det blir således många timmar på dåliga bilvägar. I många safariprogram stannar man därför till en natt i Lake Manyara för att få en paus och en kortare resa dagen därpå. På vägen tillbaka från Serengeti till Arusha stannar man ofta i Ngorongorokratern och sover över en natt.

På grund av avståenden i norr avsätts därför en hel del av safarin på transporter till och från Serengeti. Vill man vinna tid, och dessutom slipper de skumpiga bilresorna, kan man flyga till Serengeti via safariflyg. Att flyga är dock dyrare än att åka bil. Man kan nå Serengeti från Arusha Airport på ca 1 h. Man kan flyga till centrala Serengeti (Seronera), norra (Lobo) och västra (Grumeti).

Serengetis höjdpunkter

     Klassiskt safarilandskap

Massajerna gav platsen namnet siringit – ändlösa slätter – vilket är väldigt nära sanningen. Den vidsträckta savannen i södra Serengeti tycks bara pågå och pågå. Den avbryts omkring Seroneraområdet då savannen blir skogligare. Norra Serengeti präglas av skogsmaker samt snåriga buskar. De största floderna Grumeti och Mara i norr kantas av täta galleriskogar. Men även norrut i parken förekommer mindre grässlätter med mindre trädområden utströsslade. Safari i Serengeti sker i landskap som varje Lejonkungen-fantast drömmer om …

     Migrationen

Detta naturens magnifika skådespel finns att bevittna i Serengeti så gott som året om. Upp emot 1,5 miljoner gnuer och hundratusentals zebror rör sig runt om i parken, och vidare till Masai Mara i Kenya, på jakt efter vatten och färskbete. Djuren rör sig inte i en samlad, synkroniserad hjord utan snarare i flera mindre delhjordar. Under ”peaksäsong” kan en hjord vara upp till fyra mil lång.

De bästa månaderna att bevittna Migrationen i Serengeti är juni-oktober och december-mars. En särskild av Migrationen höjdpunkt äger rum vår sensommar/tidig höst. Befinner man sig i Serengeti då bör man ta sig till parkens norra delar och beskåda den dramatiska korsningen av Marafloden. Det är en hisnande upplevelse på liv och död för djuren att klara sig över den klippbeklädda och regnstinna floden med hungriga krokodiler som lurar i vattnet och rovdjur i markerna omkring.

     Lejonen

Förutom Migrationen, är Serengeti är särskilt känd för sina kattdjur och speciellt kattdjuret med stort K, åtminstone i safarisammanhang – lejonet. I Serengeti lever det troligen omkring 4000 lejon. Ingenstans i Afrika finns lika det gott om hovdjur eller öppna landskap – lejonets favoriter – som i Serengeti.

     Big Five 

Den mytomspunna djurkvintetten Big Five blir allt svårare att se på safari i Afrika på grund av noshörningarnas akut hotade tillstånd. I Serengeti lever det fortfarande en liten stam på ca 30 svarta noshörningar (spetsnoshörningar). Bland de andra Big Five-djuren finns det, som sagt, ca 4000 lejon i parken och troligen över 1000 leoparder. Enligt räkning från 2014, rör sig omkring 7500 elefanter och över 60 000 bufflar mellan ekosystemenen Serengeti-Masai Mara.   

     Andra däggdjur och reptiler 

Det är inte särskilt konstigt att Serengeti är Afrikas populäraste safaripark – djurlivet är helt enkelt oöverträffat. Förutom lejon och leopard, lever rovdjur som geparder, hyenor, schakaler, vildhundar, servaler, manguster, honungsgrävlingar, uttar och nilkrokodiler. Vanliga hovdjur är flodhästar, giraffer, zebror, gnuer, thomsongaseller, grantgaseller, impalor, koantiloper, topi, ellipsvattenbockar och vårtsvin.

Bland andra antilopdjur, som inte ses lika ofta, hör vanlig eland, klippspringare, dikdikar, hästantilop, mindre kudu och östafrikansk oryx. Primater som främst lever i Serengetis skogar är bl.a. savannbabianer, anubisbabianer, gröna markattor och östliga svartvita guerezor. Det kryllar givetvis även av små däggdjur som fladdermöss, piggsvin, savannharar klippgrävlingar, öronhundar och många, många fler.

Nilkrokodilen är väl förmodligen den mest ökända reptilen i Afrika. I Serengeti lever även nilvaraner, leopardsköldpaddor, vanliga agamer, kameleonter och andra ödlor samt farliga ormar som afrikansk klippyton, svart mamba och pufform.

     Fågelliv

Även fågelskådarfantaster bör känna sig hemma i Serengeti som är hem till över 500 olika fågelarter.

Till listan kan man bland många få lägga till struts, mindre flamingo, koritrapp, stridsörn, sekreterarfågel, maraboustork, afrikansk ibisstork, olika gamar, hjälmpärlhöna, krontrana, sydlig hornkorp, Serengetivävare, dvärgpapegoja, oxhackare samt Victoriafrankolin (som bara finns i Tanzania).

     Bushvandringar med fly camps

I Serengeti är det tillåtet att vandra i vissa delar av parken. Dessa kan man välja beroende på de olika områdens olika höjdpunkter över året. Detta safariarrangemang är någonting helt annat än den klassiska gamedriven. Man får känna den uråldriga marken under fötterna och komma lukterna, naturelementen och känslorna närmare. Man bor då i s.k. fly camps vilket är enklare tältcamper än vanliga tältcamper eller lodger. Upplevelserna är obetalbara.

     Massajbyar 

Runt omkring området lever massajerna, en traditionell folkgrupp som är bosatta i norra Tanzania och södra Kenya. Massajerna är ett traditionellt boskapsskötande folk. Det finns möjlighet att besöka en sådan by för att få en inblick i massajernas traditionella, enkla liv.

     Otroliga ballongfärder

Serengeti är en av de vackraste platserna att se ovanifrån – varken elledningar eller stängsel, bara några få vägar och nästan bara oavbruten ändlös savann. Man flyger ungefär en timme, för att sedan avsluta alltsammans med en härlig champagnefrukost i bushen. Luftballongsfärder över Serengeti är dock ingen billig historia med startpris omkring 500 dollar per person.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-25T09:06:35+00:00