Parker

Parker

Tanzanias safariparker ger det bästa av alla världar kan man säga. Två av parkerna i norr är gigantiska när det kommer till popularitet och safariturism. Två av parkerna i söder är gigantiska när det kommer till själva ytan. Gemensamt för Tanzanias alla parker är att de bjuder på safari och djurskådning i absolut världsklass. Att välja safaridestination i Tanzania får ändå gå under benämningen ”lyxproblem”.

Mer än 30 % av hela Tanzanias landyta på cirka 945 000 km² står under statligt skydd, vare sig det är ett naturskyddsområde, viltreservat eller nationalpark. Safarin till Tanzanias safariparker har blivit landets ryggrad i turistindustrin. Safarin är inte bara viktigt för landet ekonomiskt, utan även för de privatpersoner och företag som jobbar med safariturism på plats.

     Norra Tanzanias parker

I norr finns både Serengeti och Ngorongorokratern som är två av världens absolut populäraste och mest välbesökta safariresmål. Parkerna i norr delar mycket av sitt djurliv med södra Kenya eftersom de ligger så pass nära gränsen. Serengeti delar till och med gräns med Kenyas kändaste park Masai Mara. Mellan dessa två parker rör sig den mäktiga Migrationen, som inte bara är en höjdpunkt sett till safari i sig, utan även som naturfenomen i stort. Från och till parken Amboseli i södra Kenya kommer ofta stora elefanter som rör sig mellan West Kilimanjaro och Kilimanjaro National Park i Tanzania.

I både Serengeti och Ngorongorokratern finns det fortfarande chans att se alla djur som ingår i Big Five – lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning. Antalet noshörningar på hela den afrikanska kontinenten har dramatiskt minskat, och fortsätter att göra, på grund av den utbredda tjuvjakten. Kanske att Ngorongoro är den bästa parken för Big Five i just norra Tanzania eftersom ytan är betydligt mer komprimerad än Serengetis. Serengeti får anses som den bästa lejonparken, och för att se stora kattdjur överlag.

Två andra fantastiska parker i norr är Lake Manyara och Tarangire. Lake Manyara är djursäker året om. Tarangire är en mer säsongsbetonad park. Under torrperioden juli-oktober kan dock Tarangires djurliv mäta sig med Serengetis. Under augusti-oktober är Tarangire dessutom Afrikas elefanttätaste park.

I norra Tanzania, alldeles vid gränsen till Kenya, ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro med omgivande nationalpark. Parken har visst djurliv, men de flesta turister som åker hit gör det främst för bergets skull. Årligen börjar mellan 35 000 och 50 000 bergbestigare vandringen uppåt till Kilimanjaros topp (”Uhuru Peak”) som befinner sig 5895 m.ö.h. Har man inte möjlighet att ta sig an hela vandringen kan man istället göra en dagsutflykt till Kilimanjaro. Man får då vandra den första etappen, genom regnskogen. Djur man ofta får se här är olika fåglar och apor.

Safari i norra Tanzania erbjuder safari i både klassiska och dramatiska safarilandskap, med oöverträffligt djurliv.

     Södra Tanzanias parker

I södra Tanzania hittar man landets till ytan största safariområden. Selous Game Reserve är Afrikas största viltområde. Ruaha National Park är Tanzanias största nationalpark. Den största skillnaden mellan ett viltreservat och en nationalpark är att det förstnämnda ofta inte har lika många och stränga regler.

Både Selous och Ruaha ligger relativt avskilt och gömt i Tanzania, trots att de till ytan är så stora. Eftersom färre turister hittar hit kan safari här kännas intimare och genuinare än de populära, norra parkerna. Kanske tror man att färre resenärer kommer till Selous och Ruaha för att de har färre djur än t.ex. Serengeti och Ngorongoro – men då får man tänka om. Både Selous och Ruaha kryllar av vilda djur och erbjuder fantastisk djurskådning.

Selous har den största populationen av svart noshörning i hela Tanzania, vilket gör den till ett utmärkt resmål för den som vill se Big Five. Ruaha, däremot, är en utmärkt lejonpark – 10 % av Afrikas alla lejon håller till här. I båda parker finns leoparder, bufflar, elefanter (resten av Big Five) och otaliga andra stora och små däggdjur, fåglar, reptiler, amfibier etc.

Safari i södra Tanzania ger överlag större frihet och mer variation när det kommer till safariaktiviteter. I både Selous och Ruaha kan man vandra och campa i det fria samt åka på fridfull båtsafari på någon flod. Här är det dessutom tillåtet att åka på safari i s.k. öppet safarifordon. I norra Tanzania sker safarin uteslutande i stängda fordon. Safari södra Tanzania erbjuder intim, varierande och fri safari – utan att tumma på klassisk safarinatur eller klassiska safaridjur.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-01T21:47:37+00:00