Ngorongoro kratern

Ngorongorokratern & NCA

Ngorongoro Conservation Area är ett enormt naturskyddsområde i norra Tanzania. Tillsammans med de omgivande högländerna, är Ngorongoro en av Afrikas absolut vackraste och mest sceniska platser. De tre vulkankratrarna, Ngorongoro, Olmoti and Empakaai bildar magiska bakgrunder mot vida grässlätter. Den kändaste av de tre är utan tvekan Ngoronogoro ­­– en av världens största, obrutna kratrar. Safari i norra Tanzania måste helt enkelt innehålla en resa hit.

Med gräns till Serengeti i väst och Rift Valley i öst, uppgår hela naturskyddsområdets yta till nästan 8300 km². Hela området innesluter vulkankratrar, ravinen tillika utgrävningsplatsen Olduvai samt stora områden av savann, buskmark och skog. Tillsammans med Serengeti, är Ngorongoro Tanzanias viktigaste och populäraste safaripark. År 1979 upptogs Ngorongoro naturskyddsområde på UNESCO:s världsarvslista.

Den främsta djurskådningen sker nere i själva kratern som har den högsta koncentrationen av rovdjur på hela den afrikanska kontinenten. Kraterns komprimerade yta, gör att den är Tanzanias bästa plats att få se Big Five. Ngorongoro besöks ofta som en del av safari på Tanzanias norra rutt. Här rekommenderas att stanna 1-2 nätter, på väg till/från Serengeti eller någon annan av landets fina, norra parker.

     Bästa tiden att åka

Ngorongorokratern är så gott som en året runt-destination med sitt fantastiska djurliv. Men de bästa månaderna att uppleva Ngorongoro är juli-oktober (torrt och svalare) samt december-februari (varmt men fuktigare). När det är torrt blir vegetationen kalare och man ser djuren bättre. Dessutom letar de sig fram till floderna och andra vattenkällor. I februari föds många gulliga kalvar, vilket gör att fler rovdjur letar sig fram. De långa regnen april-maj kan ställa till det med sikt och framkomlighet om det regnar väldigt mycket. Högsäsong för safariturism är överlag juli-augusti samt vid jul/nyår.

Tänk på att nere i själva kratern är det ungefär 10 grader kallare än övriga Tanzania. Man bör därför ha med sig långärmade kläder för tidiga morgonturer och kvällar. 

     Ta sig hit

Från staden Arusha tar det 3-4 h till Ngorongoro med bil. Ska man sedan vidare från Ngorongoro till centrala Serengeti tar det ytterligare 3 h. Det går även att flyga hit (vilket dock är dyrare) från Arusha, Kilimanjaros flygplats, Dar es Salaam och till och med Nairobi i Kenya. Om man har planer att besöka både Serengeti och Ngorongoro rekommenderas att flyga till/från Serengeti en av sträckorna. Annars måste betala dubbelt parkinträde till Ngorongoro CA – 71 dollar per person, per dygn. Ska man ner i Ngorongorokratern kostar det ytterligare 295 dollar per fordon.

Ngorongorokraterns höjdpunkter

     Det vulkaniska landskapet

Ngorongorokratern är förmodligen den häftigaste platsen som finns att uppleva en safari. Kratern bildades av ett utbrott från en vulkan som tros ha varit ungefär lika hög som Kilimanjaro. I dag är den ovalformade kratern ett av Afrikas sju underverk. Omgivande rester av vulkanen bildar som en bergskedja runt kraterhålet. För att ta sig ner i kratern måste man köra upp för kraterväggen och sedan ner till botten på skumpiga, ibland mycket leriga, vägar. Det kan mycket väl stå elefanter eller andra djur i vägen. Alla djur nere i kratern kan ta sig upp och ut, men på grund av de branta väggarna stannar de flesta kvar i kratern.

Det vulkaniska landskapet är slående och får en att tappa andan. Kratern stupar 600 m ner och terrängen är på botten är mestadels platt och öppen, med några få kullar. Här finns mestadels busk- och grässlätter tillsammans med ett par våtmarker och vattendrag, en skog, en sodasjö där det samlas stora hoper av flamingor.

     Djurtätt

Ngorongorokratern är ett av jordens allra djurtätaste områden – upp emot 30 000 större djur på en yta av blott 260 km². Här finns alla Afrikas mest klassiska safaridjur. Under bara två dagar här kan man mycket väl få se fler djur, än om man stannat en hel vecka i någon annan park i Tanzania.

Nere i Ngorongorokratern lever zebra, gnu, flodhäst, gepard, serval, schakal, grantgasell, thomsongasell, babian och mycket mer. Giraffen förekommer inte nere i kratern, eftersom det är alldeles för brant för dem att gå ner längs kanten, men däremot i omgivande naturskyddsområde.

     Big Five

Elefanten då? Och lejonet? Visst finns de – tillsammans med buffeln, leoparden och en liten population av den utrotningshotade svarta noshörningen. Nere i Ngorongorokratern finns alla fem ur Big Five representerade. Med tanke på kraterns inte alltför stora yta är det faktiskt bäst chans att få se alla i Big Five, just här, i Ngorongorokratern. Man kan även ha chans att se det sällsynta svartmanade lejonet.

     Fåglar

I Ngorongorokratern, och i omgivande högländer, finns det över 500 fågelarter. På safari nere i kratern kan man få se alltifrån den majestätiska strutsen, bjärta flamingon och enorma maraboustorken, till den festliga krontranan, nätta nordliga termitskvättan och pråliga brungladan.

     Olduvai Gorge

Här på Tanzanias viktigaste (och en av världens viktigaste) arkeologiska utgrävningsplats hittades gamla fossil och fotspår från den tidiga människan. I anslutning till utgrävningsplatsen ligger ett museum som många safariturister besöker på vägen till Ngorongoro eller Serengeti.

     Massajbyar 

För ett par hundra år sedan bosattes området i Serengeti/Ngorongoro av massajfolket. Massajerna, som traditionellt är boskapsskötare, trivdes i de enorma grässlätterna. När Serengeti fick nationalparkstatus 1951 fördrevs massajerna av britterna och förbjöds att bo här. Men de fick komma tillbaka 1959 när östra Serengeti – Ngorongoro – blev ett eget naturskyddsområde. Här tilläts massajerna att bosätta sig.

I dag finns ca 60 000 massajer i Ngorongoro Conservation Area, där de bor i sina byar och hyddor av lera och djurspillning. De lever mycket enkelt med boskap, får och getter i närheten. På väg ner i kratern kör man ofta förbi små massajbyar. Det finns även möjlighet att besöka en massajby i Ngorongoro som en del i safariprogrammet (vilket gör att det givetvis kostar). Trots att det är en turistattraktion, kan man få en hyfsad inblick i massajernas traditionella och enkla livsstil.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-01T21:51:35+00:00