West Kilimanjaro

West Kilimanjaro

I absolut norra Tanzania, i hjärtat av massajland, ligger en gömd liten pärla, bort från de mest klassiska turiststråken. West Kilimajaro sticker kanske mest ut på grund av sina kändisar till grannar. West Kilimanjaro har gräns i norr till ”elefantparken” Amboseli i södra Kenya och skuggas i öst av majestätiska Kilimanjaro – världens högsta fristående berg. Längre sydväst ligger Mount Meru (Tanzanias näst högsta berg) med Arusha National Park.

West Kilimanjaro är egentligen ingen egen nationalpark, utan är snarare än en förlängning av den välkända Amboseli National Park. Området är klassiskt massajland och bebos av den seminomadiska traditionella folkgruppen som bara lever just här: i norra Tanzania och södra Kenya. Massajerna lever enkelt, traditionellt och i symbios med naturen.

Landskapet består av öppen savann och gräsmark, lätt skogsmark av akacia, mineralrika fält och flera olika mindre kullar och berg. Djurskådningen får man jobba lite mer för, men landskapet och vyn över ”Afrikas tak” – Kilimanjaro – är förbluffande, sceniskt vacker. Det är svårt att förstå varför inte fler resenärer hittar hit.

     Ta sig till och bo i West Kilimanjaro

Det smidigaste är att åka bil från Arusha eller Moshi till West Kilimanjaro. Från Arusha är det ungefär 15 mil. Det finns ett par fantastiska tältcamp att bo i, här i det mer sparsmakade området. Jämfört med många andra parker i Tanzania ger resor hit en äventyrskänsla på riktigt. Färre turister åker till West Kilimanjaro och det genuina, vilda landskapet får bre ut sig relativt orört och ostört.

West Kilimanjaros höjdpunkter

     Elefanterna

Området som utgörs av West är en viktig länk mellan Amboseli i Kenya och parker i Tanzania. West Kilimanjaro används speciellt av elefanterna som en korridor mellan Amboseli i Kenya (världskänd för sina elefanter) och nationalparkerna Kilimanjaro och Arusha. West Kilimanjaros elefanter är några av de ståtligaste i hela Tanzania.

     Andra däggdjur & fågelskådning 

West Kilimanjaro kan kanske kännas väl avlägset och lite torftigt i jämförelse med de mer välkända parkerna i Tanzania, men då får man tänka om. I West Kilimanjaro finns det gott om djur, även om djurskådningen inte är lika intensiv som exempelvis Serengeti eller Ngorongoro.

safari i West Kilimanjaro får man ofta se se buffel, giraff, impala, vårtsvin, zebra, gnu, stenantilop, giraffgasell, impala, mindre kudu (dock ovanligare), babianer och andra apor. Rovdjuren är inte lika frekventa men området huserar alltifrån hyenor och schakaler, till leoparder och geparder – emellanåt även lejon (ofta från södra Kenya). De stora katterna är på väg tillbaka till området tack vare lyckade bevarandeinsatser.

Fågelskådningen i West Kilimanjaro är utmärkt. Det finns massajstruts (”vanlig struts”), koritrapp, savannörn, vithuvad buffelvävare, vitbukig tofsturako och unika chanser på både östafrikansk tofstrapp och sporrlärka.

     Vandringar & nattsafari

I West Kilimanjaro är det tillåtet med bushvandring (safari till fots) vilket innebär att man får uppleva djuren och naturen på ett helt annat sätt. Man kan få chansen att vandra med en massajkrigare genom landskapets slätter, skogsmarker och över kullar. Härifrån är vyn över Kilimanjaro så gott som oslagbar.

Nattsafari är ett annat spännande komplement till den vanliga safarin. Nattsafari är långtifrån tillåtet i alla Tanzanias parker, men i West Kilimanjaro erbjuds den. Under nattsafari åker man i bil efter mörkrets inbrott och letar efter de nattaktiva djuren med en extra stark strålkastare.

     Massajbyar

I hjärtat av massajland finns det givetvis möjlighet att besöka en traditionell massajby, kallad boma. Man kan även tillbringa en natt i byn och få en inblick i massajerna enkla liv och livsstil. Det bor omkring 2000 massajer i området där West Kilimanjaro ligger.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-01T21:55:25+00:00