Ruaha GR

Ruaha National Park

Sydcentralt i Tanzania, ligger landets största nationalpark och näst största viltområde – Ruaha National Park. Ruahas yta uppgår till 20 226 km². Parken ligger drygt 60 mil väster om Dar es Salaam och i tämligen avskild, oexploaterad vildmark. Få turister hittar till denna pärla i södra Tanzania.

Den safariturism som förekommer i parken, äger rum i Ruahas sydöstra del där Great Ruaha River, som gett parken dess namn, flyter fram. Ruahas otillgänglighet gör den inte lika välbesökt som Selous i söder och långtifrån parkerna i norr. Ruahas hörnsten, själva floden och omkringliggande område, är känd för sina enorma populationer av elefanter, lejon och bufflar, rika djurliv, mäktiga baobabträd och vackert, varierande landskap med över 1600 identifierande växtsorter.

På de vida, kala gräsmarkerna finns böljande kullar, steniga branter, tätare buskage och vintergröna skogar utströsslade. Till Ruahas flodsystem, sandbankar, naturliga källor och våtmarker letar sig många av parkens alla djur.

     Bästa tiden att åka

Den bästa tiden att åka till Ruaha är under den svenska sommaren och hösten. Klimatet under sommarmånaderna är extremt torrt; under hösten är det väldigt varmt. Juni-augusti är årets svalaste månader. De varmaste månaderna är i regel november-december. Dock så ska man veta att temperaturerna inte skiljer sig markant eftersom Ruaha ligger så pass nära ekvatorn. Det regnar mest i mars-april, men visst regn från senhöst och framåt är inte ovanligt. Den årliga medeltemperaturen i Ruaha ligger på 24 grader. 

     Ta sig hit

Ruaha ligger relativt otillgängligt i Tanzania, vilket är en stor bidragande faktor till att inte särskilt många turister hittar hit. Från Dar es Salaam tar det omkring 10 h med bil, och det är mestadels på dåliga grusvägar. Man ska alltså därför räkna med en heldag bara att ta sig till parken. Vägen går via staden Iringa. Ruaha ligger ungefär en 2 h bilresa väst om Iringa.

Från Dar es Salaam är det smidigaste alternativet att flyga till Ruaha. Man kan även flyga hit från Zanzibar, via Dar es Salaam. Flygresan mellan Dar och Ruaha går på ca 1,5 h. 

Ruahas höjdpunkter

     Lejon & elefanter

I Ruaha bor 10 % av hela Afrikas lejonpopulation. Lejonflockarna i Ruaha är dessutom stora och kan bestå av över 20 individer (en lejonflock utgörs i genomsnitt av 14 lejon). Vill man se lejon i södra Tanzania är Ruaha det säkraste kortet man kan välja.

Ett annat utmärkande djurdrag i Ruaha är de enorma elefanthjordarna. Ruaha är en av de bästa elefantparkerna i hela Tanzania. År 2015 uppmättes elefantantalet till drygt 15 000 i Ruaha-Rungwa-ekosystemet (felmarginal på plus/minus 4000). Detta är dock en kraftig nedgång på mindre 10 år när parkens elefantantal uppmättes till drygt 35 000 (i denna granskning undersöktes dessutom en mindre yta). Elefantpopulationernas tillbakagång i Ruaha, liksom i hela Östafrika, beror på den utbredda tjuvjakten på elfenben. 

     Rikt djurliv

Ruaha är rikt på djur som trivs vid Ruahafloden där safariboendena och turisterna främst håller till. Man kan därför så gott som garantera en mycket djurrik safari i Ruaha.

Förutom lejon, är Ruaha överlag ett mycket bra ”kattpark” med många leoparder och geparder. Andra djur i parken är flodhäst, buffel, giraff, zebra, hyena, schakal, öronhund, afrikansk vildhund (extremt exklusiv att få se), eland, impala, större och mindre kudu, hästantilop, sabelantilop m.fl. Här finns även stora och små reptiler, som krokodil, ormar, nilvaran, agam samt många amfibier och fiskar.

     Unika fågelarter

Över 580 har olika fågelslag har påträffats i Ruaha National Park. Detta motsvarar mer av häften av Tanzanias alla fågelarter. Två arter som är inhemska i, och unika för, just Ruaha är Ruahatokon och Ruahatermitskvättan. Ruaha är dessutom hem till många utrotningshotade gamar, som är den fågelgrupp i världen som sjunker snabbast.

     Andra safarityper

I Ruaha kan man göra mer än ”bara” åka runt i ett safarifordon. Det är tillåtet att vandra och campa i det fria samt åka båt och kanot på floderna. Det finns även möjlighet för en s.k. ballongsafari, vilket innebär att man svävar ett par hundra meter över savannen i en luftballong. I Ruaha får man dessutom göra game drives i öppna safarifordon, vilket är förbjudet i Tanzanias norra parker.

     Magiska morgnar och kvällar

Dagens början och slut i Ruaha är spektakulärt att bevittna. Det är helt enkelt magiskt att se solen gå upp och ner mellan de urgamla, väldiga baobabträden.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:41:36+00:00