Lake Manyara NP

Lake Manyara National Park

Lake Manyara är en liten, men varierande, nationalpark i norra Tanzania. Den ligger mellan Ngorngorokratern och Tarangire. Parkens yta uppgår till 330 km², men då ska man veta att omkring två tredjedelar tas upp av Manyarasjön. Lake Manyara har inte det där klassiska safarilandskapet med andlös savann, utan naturen här karaktäriseras av mer flodliga gräsmarker och, framför allt, täta skogsmarker och branta bergssidor. Parken ligger på botten i västra kanten av Eastern Rift Valley, det mäktiga gravsänkesystemet som skär genom Östafrika. Djurmässigt är parken mest känd för sina elefanter, babianer och lite speciella lejon …

     Ta sig hit & ta sig runt

Lake Manyara är smidig att nå när man befinner sig norra Tanzania, från andra parker som Serengeti, Ngoronogoro eller Tarangire. Från staden Arusha tar det blott 2 h och då åker man främst på asfalterad väg.

Lättåtkomligheten, tillsammans parkens mindre yta, har gjort Lake Manyara till en omtyckt park att besöka som en halvdags- eller dagsutflykt från de populäraste parkerna i norr –Serengeti och Ngorongoro. I ett längre safariprogram omkring Tanzanias norra rutt, kan Lake Manyara fungera som ett fint stopp mellan de större parkerna.

Vägarna runt i parken är relativt begränsande och man kan ta sig runt i parken på 3-4 h. Många safariarrangörer anordnar sina turer på eftermiddagen, eftersom man ofta kommer från, eller på väg till, någon annan park. Men precis som alla andra safariparker är djurskådningen i Lake Manyara egentligen bäst tidigt på morgonen. 

     Bästa tiden att åka 

Parken är relativt jämnbra året om, men kan ska passa sig för regniga april-maj då vägar och flodpassager söderut ut i parken blir mer svåråtkomliga. Torrperioden juli-oktober är överlag den bästa tiden för att åka på safari (om man inte bryr sig om alla andra turister), men när det kommer till en så pass liten park som Lake Manyara spelar det mindre roll. Oavsett vilken tid det är på året kan man alltid ta sig en kortare, eller längre, avstickare hit om man befinner sig i området.

Lake Manyaras höjdpunkter

     Manyarasjön & naturen 

Lake Manyaras omgivingar är slående. Parken är belägen under Rift Valleys västra, mäktiga branter. Manyarasjön är en grund, alkalisk sodajsö, formad i en sänka i Rift Valley. Precis som i andra sodasjöar i Östafrika hittar många flamingor hit för föda. Inom sjöns räckhåll ligger flodliga gräsmarker, där många djur håller till för att beta, och längre bort börjar skogsmarker av akacia. Skogen fortsätter och det rika grundvattnet gör att träden kan växa sig höga och lummigt gröna. Vid förkastningsbrantens fot, på omkring 1000 meters höjd, växer baobabträd.

     Flamingors favorit & fågelparadis

Lake Manyaras fågelliv är rikt och varierande. Parken är förmodligen mest känd för sina rosa flamingor i sjön. Beroende på säsong och när regnen kommer kan Lake Manyara husera tusentals flamingor. Men det kan vara vanskligt att pricka in rätt tid eftersom de flyttar mellan Manyarasjön och många andra sjöar i Östafrika. Man kan få se allting mellan en, tio, eller 10 000 flamingor under sin safari i Lake Manyara. Utöver flamingor, är vanliga vattenfåglar i och runt sjön annars olika pelikaner, hägrar, storkar och andra vadare.

I skogen och skogsmarkerna kryllar det av minst lika spännande arter, som kronörn, tofspärlhöna, silverkindad näshornsfågel, maraboustork, vitryggad gam, kappgam, pygmékungsfiskare, dvärgbiätare, lilabröstad blåkråka och många, många fler. Allt som allt har omkring 400 olika fågelarter har dokumenterats i Lake Manyara National Par – alltså ett litet, men fantastiskt, fågelparadis. 

     Trädklättrande lejon, babianflockar & andra djur

Tillsammans med Queen Elizabeth National Park i grannlandet i Uganda, finns det i Lake Manyara lejon med den sällsynta vanan att klättra i träd. Precis som leoparder, kan man i Lake Manyara hitta lejon som ligger utsträckta på en trädgren. Varför dessa lejon vanemässigt klättrar i träd, vilket lejon normalt inte gör, tvistar de lärde fortfarande om. Det finns givetvis även stor chans att se lejon på marken.

Lake Manyara är också känd för sina många elefanter och Afrikas största babianflockar, som kan uppgå till flera hundra individer. Parkens magiska landskap är hem till många andra djur såsom giraff, zebra, gnu, buffel, vårtsvin, ellipsvattenbock, flodhästar och olika antiloper som impala, dik-dik och klippspringare. Förutom babianer lever primaterna blå och grön markatta i Lake Manyara.

     Massajkultur 

Lake Manyara ligger inte bara i Rift Valleys enorma, kupande hand, utan även i hjärtat av ”massajland”. Förutom upplevelser i djur och natur kan även få inblick i traditionell, östafrikansk kultur genom att besöka en massajby. De traditionellt boskapsskötande massajerna i Tanzania, och Kenya, är en av få folkgrupper som fortfarande lever helt i enlighet med sina rötter, anor och kulturella traditioner.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:34:28+00:00