Selous GR

Selous Game Reserve

I sydöstra Tanzania hittar man landets största viltområde (och till och hela Afrikas största!) på 54 600 km² – Selous Game Reserve (Selous viltreservat på svenska). 1982 togs Selous upp på UNESCO:s världsarvlista för sitt rika djurliv och sin orörda natur. Det må vara motsägelsefullt med tanke på Selous enorma storlek, men viltreservatet är fortfarande en relativt gömd safariskatt i landet. Tillsammans med ytan, och att Selous inte är särskilt välbesökt, blir safari här extra exklusiv och speciell.

Enbart delen norr om Rufijifloden, i parkens norra delar, är öppen för turism. Här ligger även alla safariboenden. Söder om är det tillåtet med viss, kontrollerad jakt. Trots att safarin sker på en ganska begränsad del av hela området är Selous mycket artrik djurmässigt och en fröjd att besöka som safaridestination. Dock är inte allting en solskenshistoria. På 40 år har Selous elefantpopulation (tidigare störst i hela Afrika!) minskat med nästan 90 % – från nästan 110 000 till knappt 15 00 – på grund av den utbredda tjuvjakten efter elfenben.

Eftersom Selous är ett viltreservat, och inte ett nationalreservat, är naturskyddet och parkreglerna inte är lika stränga. Förutom klassiska game drives, tillåts därför allt möjligt som vandringar, nattsafari, båtsafari och fiske.

     Bästa tiden att åka 

Den bästa tiden att besöka Selous är under torrperioden juni-oktober då djuren letar sig fram till vattenkällorna i parken och vegetationen är kalare. Dock kan området kring Rufijifloden se relativt mycket turister eftersom detta även är högsäsongen för safariresor. De flesta lodgerna är stänga under regnsäsongen mars, april och maj. 

     Ta sig hit 

Selous ligger relativt avlägset i Tanzania. Att köra bil från Dar es Salaam till Mtemeregaten tar ungefär 6 h på skumpiga vägar. Ett smidigare transportsätt tar ungefär 45 minuter – safariflyg från Dar som landar på någon av Selous flygfält. Man kan även ta sig hit via flyg från Zanzibar, Arusha och parken Ruaha. Att flyga inrikes i Tanzania är dock alltid det dyraste alternativet att ta sig runt i landet.

Transporten till Selous kan även ske via Tazara-järnvägen (Tanzania Zambia Railway). Tågfärden startar i Dar es Salaam och kör genom vackert bushland. Resan tar ungefär mellan fyra och fem timmar och bjuder på panoramiska vyer över Tanzanias landsbygdsmiljöer.

Selous höjdpunkter

     Vild vildmark

Selous är en av sista, största områden i Afrika med genuin vildmark. Under safari i Selous får man se otrolig natur, växtlighet och landskap av olika karaktär. Här finns det vackra galleriskogar, grundvattenskogar, låglandsregnskogar, skogsmarker av miombo, gräsmarker, akaciesavann, akacieklädda kullar, träsk och våtmarker. De torra floderna blir till livliga flöden när det regnar. I norra Selous kan landskapet bli tämligen dramatiskt under regnsäsong när de skogliga gräsmarkerna svämmar över när Rufijiflodens nivå stiger.   

     Big Five

Det är inte bara den intakta vildmarken som gjort att Selous hamnat på UNESCO:s världsarvlista – även det rika djurlivet har varit en bidragande faktor. Selous är en av få parker i Tanzania där man faktiskt kan se alla i Big Five. Noshörning är en av de arter som är i dag är svårast att se på safari eftersom arten är akut hotad och populationerna bara minskar och minskar. Selous har den största populationen av svart noshörning (spetsnoshörning) i Tanzania.

     Rikt djurliv

I övrigt är Selous hem till elefanter, bufflar, lejon, leoparder, geparder, giraffer, zebror, hyenor, flodhästar, krokodiler, impalas, många olika antilopdjur, sibetdjur och givetvis olika reptiler, amfibier och gnagare. Parkens mer unika specialitet är den utrotningshotade afrikanska vildhunden (även kallad hyenahund). Selous är en av få parker i Östafrika där det faktiskt finns chans att se den under safari.

Selous är även hem till över 440 olika fågelarter, som bor i olika habitat som galleriskogar, öar och sandbanker. Bland de mer speciella fåglarna att få se hör sporrvippa, vårtvipa, vitpannad biätare, afrikansk fiskuggla, afrikansk skedstork och vithuvad gam. Det bästa sättet att få ta del av Selous fantastiska fågelliv är på en båtsafari.

     Andra safarityper 

I Selous finns det många olika safariaktiviteter man kan prova. Vill man åka på båtsafari i Tanzania är Selous helt rätt val på den sceniska Rufijifloden (det går även på andra floder och vattendrag). Från Rufijifloden kan man se fåglar i träden, större och mindre hovdjur vid flodbädden och (om man har riktigt tur!) kanske en leopard som vilar på en trädgren. I Selous kan man även åka på nattsafari som innebär att man ger sig ut i safarifordonet efter mörkrets inbrott. Många av savannens djur är nattaktiva. Dagssafari i Selous får även ske i s.k. öppna safarifordon, till skillnad från parkerna i norr där fordonen måste vara stängda.

Bushvandringar är spännande alternativ till klassiska game drives (safari i bil). Det är fantastiskt att vandra och sova i Selous landskap. Selous består egentligen till stor del av täta buskskogar, genom vilka elefanterna och flodhästarna lägligt skapat vägar mellan floden och andra vattenkällor. Tänk bara att få gå i dessa djurs, och mångas därtill, ikoniska fotspår.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:40:27+00:00