Vattensporter

Vattensporter på Zanzibar

Visst, att ligga på stranden eller vid poolen i all ära, men när man är på solsemester på ön Unguja ­– mest känd som Zanzibar – finns det så mycket mer att göra i form av spännande aktiviteter. Zanzibar är ett sådant där speciellt resmål som ger en det bästa av två världar – både lugn och ro och äventyr.

Det fantastiskt varma havet, med en årlig medeltemperatur på omkring 28 grader i vattnet, är perfekt för vattenaktiviteter av olika slag. Med de silkesvita stränderna, flankerade av exotiska palmer, kan man lockas till att bara ligga och steka hela dagarna. Men då går man miste om Zanzibars magiska korallrev – och de ska absolut se till att inte missa …

Korallreven

För det första: det kanske är på sin plats att kortfattat berätta om Ungujas (”Zanzibars”) korallrev. Den som vill få mer än bara sina fötter blöta kan förverkliga sin dröm genom att dyka eller snorkla i alla de färgstarka korallrev som omger ön. Här får man även stöta på alla de djur som kallar dessa magiska biotoper sina hem …

Bland dessa djur hör nästan otaliga fiskar och marina däggdjur. Zanzibar är särskilt känd för sina delfinpopulationer. Har man riktigt tur får man se häpnadsväckande valhajar och jätterockor (manta) under deras migrationer. Större chans, på djupare vatten, är att få simma med vitfenade revhajar, svartfenade revhajar, gråa revhajar och till och med hammarhajar. Föreställ dig även möten med olika havssköldpaddor och rockor, napoleonfiskar, tonfiskar, havsabborrfiskar, barracudafiskar, taggmakriller, muränor och nakensnäckor. Korallväggarna- och trädgårdarna utgörs av olika, vackra – hårda som mjuka – koraller.

Dykning & snorkling

Dykningen på Zanzibar passar både den erfarne entusiasten och den nyfikna nybörjaren. Det finns finfina dykarplatser överallt. Den bästa tiden för att dyka omkring Zanzibar är oktober-mars. Den mesta av dykningen koncentreras till norra Zanzibars populäraste stränder, Nungwi och Kendwa samt Mnembaatollen. Det passar även för den som inte vill lika djupt, utan håller sig lite närmare ytan, och hellre snorklar.

     Norra Zanzibar

Norra Zanzibar är populärast på ön vad gäller dykning. Det finns någonting för alla typer av dykare. Leven Bank är förmodligen den mest eftertraktade dykarsiten, men på grund av sitt djup (så långt som 50 m) får man bara dyka här som erfaren dykare. Leven Bank ligger norr om Zanzibar, i Pembakanalen, och kräver både sin båttur och GPS. I revet kan man få se olika slags småfiskar, och större arter som tonfisk, barracudafisk, korallhaj, muräna, delfin, manta och mycket mer.

Men det finns givetvis dykarställen som man kan ta sig an som nybörjare, t.ex. de nordvästra systerreven Hunga och Nankivell. Förutom småfiskar och tokiga, färgglada korallfiskar, har man även möjlighet att se stora arter som barracudafiskar, tonfiskar och emigrerande delfiner. Nordväst ligger även Shanes Reef, Renco och Kendwa Reef. Shanes Reef är artrikt, fullt sjöhästar, bläckfiskar och havssköldpaddor. Renco är välkänt för sin nattdykning. Kendwa Reef är en favorit för snorklare. Många tycket att stranden här (Kendwa Beach) är Zanzibars absolut bäst.

Väst om Zanzibar ligger Tumbatuön med fantastiska dykarsiter, bl.a. Ras Misikitini och Mwana wa Mwana där man ofta får se havssköldpaddor. Vid Tumbatuön är även det fantastiskt att snorkla. Här får man njuta av fantastisk sandstrand, som nästan är som en perfekt bevarad hemlighet eftersom inte så många turister vet om platsen. Just faktumet att Tumbatuön är så pass oexploaterad gör att den håller en annan charm än stora Zanzibars fastland.

Reven i nordöstra Zanzibar håller minst lika hög klass med korallträdgårdar fulla av spännande arter. Till dykarsiterna Mbwanagawa, Misoli & Leons Wall kommer ofta havssköldpaddor. Leons Wall är dock bara för erfarna dykare.

Zanzibars bästa dykning koncentreras förmodligen omkring Mnembaön i nordöst, som lockar till sin många dykare. Området omsluts av en skyddad marin park med häpnadsväckande undervattenliv – från den minsta firren och räkan till den enorma havssköldpaddan och örnrockan. Här kan även den sociala (men inte farliga!) valhajen simma omkring.

Kanske är Mnemba Island mest känd för sina delfiner. Man kan få se flasknosdelfiner, spinndelfiner och sadeldelfiner (”vanliga delfiner). På djupare vatten finns enorma rockor och revhejar. Fina dykarsiter inkluderar Big & Small Wall (för erfarna dykare) samt Acquarium, Watabomi och Kichwani. Mnembaatollen är inte bara favoritområdet för att dyka utan även för att snorkla. Och hur ska någon kunna stå emot det kristallklara vattnet och de spektakulära korallreven?

     Östra Zanzibar

Denna del av Zanzibar är inte den man främst förknippar med dykning och snorkling, men det betyder inte att man inte kan göra något av det. Från de östkustliga byarna Pingwe, Dongwe, Bwejuu, Paje, till Jambiani löper vackra, sandstränder. Det finns både rev i grundare laguner för nybörjare och dramatiska sluttningar, korallväggar och grottor för den erfarna dykaren.

Här är det vanligt att man får se färgglada ”revfiskar”, sjöhästar, harlekinräkor, bladfiskar, bläckfiskar, muränor, ormålar och nakensnäckor. På vissa ställen kan havssköldpaddor komma på besök. På djupare vatten lever även revhajar, enorma stingrockor och barracudafiskar.

     Södra Zanzibar

Den charmiga fiskebyn Kizimkazi på södra spetsen är främst känd för sina delfinpopulationer och delfintourer. Dykarställena är färre och inte lika välkända som de i norr, vilket gör att inte är lika mycket turister som dyker här. De flesta reven består av korallväggar och är fulla av rikt koralliv. Har man tur får man se revhaj och manta. Några bra dykarställen på södra Zanzibar är Dolphin Wall, Groupers Grotto, Kungui och Hammerhead.

    Stone Town

Stone Town, på västra kustremsan, är mest känd för sin gamla historia och sprakande swahilikultur. Men utanför stadsdelen finns det faktiskt kluster av småöar, med fantastiska rev och korallträdgårdar som sjuder av liv. Många som snorklar trivs även omkring Stone Town. Här finns spännande skeppsvrak som dykare av olika nivåer kan ge sig på. Skeppet The Great Northern sjönk 1912 och är utmärkt för nybörjardykare och snorklare. Skeppsvraket La Royal Navy Lighter kräver avancerad dykning. Att dyka ner till La Penguin kräver också erfarenhet som dykare.

Bland rev och dykarplatser utanför Stone Towns hör Bawe, Murogo, Pange reef och det största revet Nyange med olika dykarister.

Boribu, ca 45 minuter från Stone Town med båt, anses av många vara en av Zanzibars bästa dykarplatser. Vid rätt säsong passerar valhajar förbi. Förutom alla arter, har Boribu ett sagolikt korallandskap med berg av olika koralltyper.

Surfa & draksurfa

Unguja (”Zanzibar”) passar adrenalinkickssökarna som vill testa öns vind och vågor. Att surfa hör faktiskt inte till vanligheterna på Zanzibar, men det betyder inte att det inte går.

Vad gäller Zanzibars vindar finns det vissa riktlinjer, men det även skifta en del lokalt. Som nybörjare börjar man testa på draksurfing satsa på mitten av juni-mitten av oktober samt slutet av december-mitten av mars. De bästa månaderna för experter på draksurfing är mitten av juni-mitten av september samt slutet av december-slutet av februari. Men givetvis förekommer variationer – därför bör man kolla upp öns vindhistoria. Tänk även på att Zanzibars stränder präglas oerhört mycket av tidvattnet.

     Norra Zanzibar

Norra Zanzibars populäraste stränder Nungwi och Kendwa har utmärkta vindar för draksurfing. Surfingställena på Zanzibar är inte precis utställda på kartan, utan man behöber antagligen fråga sig fram. I norr kan man surfa över reven (s.k. ”reef breaks”) men man behöver ta båt för att nå dem. Åk hit juni-augusti för riktigt hisnande vågor. Man kan ävensurfa närmare stranden (s.k. ”beach breaks”) – mer nordöst.

     Östra & södra Zanzibar

nordöstra kusten är strandremsan mellan Pwani Mchangani och Kiwengwa populära för att både surfa och draksurfa. Vindarna är nästan lika bra året om, så om man vill draksurfa när det är färre turister är nordöstra kusten ett bra val. Den som surfar i Kiwengwas hisnande vågar under högvatten ska vara allting annat än räddhågsen av sig …

Längre ner, längs den sydöstra kuststräckan, mellan byarna Dongwe och Paje är råder utmärkta förhållandena för surfa och draksurfa utmärkta – kanske bäst på Zanzibar. Stränderna är dessutom inte alltför välbesökta av turister, vilket gör att man inte behöver dela vindarna och vågorna med så många andra. I grundare vatten, närmare stranden, kan man ta det lugnare med paddelsurfing. I Paje finns många skolor för att både lära sig att surfa och draksurfa vilket är perfekt för nybörjaren.

Jambiani, längre ner på kustremsan, är med sina hårdare vindar en perfekt destination för fart och fläng ute i havet. Tillsammans med Dongwe och Paje, är Jambiani Zanzibars främsta plats att draksurfa. Omkring Zanzibars södra spets kan man hitta rev med bra ”reef breaks” – både för surfentusiasten och nybörjaren.

Dhow-segling

Väl på Zanzibar bör man ge sig på att segla, både med historia och med klass. Det finns möjlighet att segla i traditionella dhow-båtar – samma typ av båt som användes av de första araberna när de kom under 700-talet. Dhow-båtar har används av köpmän som fiskare under mer än tusen år.

En dhow har trekantsregel på en eller flera framåtlutande master. En resa till Indiska Oceanen i Östafrika, och speciellt Zanzibar, är inte komplett utan att få uppleva en rasande vacker solnedgångssegling i denna urgamla träbåt. Vissa företag som tar turister till ställen att dyka använder sig av dhow-båtar. När man sätter sig i en dhow ska man veta att man sitter på en bit historia.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:26:18+00:00