Hitta rätt safari i Tanzania

Välja rätt safariresa

På de flesta av livets plan är människor olika – även när det kommer till safariresor. Faktorer som tid och pengar spelar givetvis stor roll. Dessutom skiljer sig våra personligheter och önskemål åt – vad man vill se, göra och hur man vill bo. Vissa är mer äventyrliga, andra mer bekväma. Det fiffiga med just safariresor är att man kan lägga upp dem så att det blir rätt safariresa för en själv, eller sitt sällskap.

Man kan se safariresan som en trestegsraket med olika, nödvändiga komponenter som bygger ihop farkosten, innan man är redo att skjutas iväg på sitt livs äventyr.

Steg 1: Safariresa ­– vad, vart och vem?

     Vad drömmer du om?

Safari är en mycket av en renodlad natur- och djurupplevelse – vad man faktiskt vill se och uppleva ute i bushen är därför helt avgörande. Fundera på vilka drömmar och önskemål du, eller ni som grupp, har.

I Östafrika är möjligheterna stora – från gorilla-trekking i Ugandas djupaste regnskog, till öppna, ändlösa savanner i Tanzania. Vill du bestiga ett berg? Kombinera safari med sol och bad? Tanzania är både hem till Afrikas högsta berg Kilimanjaro och öparadiset Zanzibar. Om Big Five är en stor prioritet är Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya säkra kort. I just dessa två parker kan du även, som de enda ställena på jorden, få chansen att uppleva den spektakulära Migrationen.

Gör egen research för att komma fram till vilket land, och kanske park, som lämpar sig bäst för drömresan Har man inga jättespecifika önskemål går det lika bra. Prata med och jämför även olika researrangörers resor och upplägg.

         Vem ska förverkliga drömmen?

Välj ett reseföretag som är seriöst, erfaret, kan besvara alla dina frågor, tillgodose dina önskemål och ge bra valuta för pengarna. Att boka safarin på egen hand är möjligt, men betydligt omständligare. Bara hur och vilka man ska ta kontakt med kan göra en handfallen. Det enklaste är förmodligen att sköta bokningen av själva safarin på plats i safarilandet.

Det allra smidigaste alternativet är att ta kontakt med ett seriöst och erfaret företag i Sverige. De har ett brett kontaktnät av arrangörer på plats i de olika afrikanska länderna, från vilka de bokar resan. Företaget representerar då dig som resenär och kan förhandla om resans pris och upplägg, eventuella erbjudanden samt hjälper med alla praktiska frågor du kan tänkas ha.

Steg 2: Safariresa ­–när och hur länge?

När safarin äger rum kan mycket väl korrelera med hur länge man kan vara borta. Vill man uppleva safari under flera dagar har man kanske inte har råd att åka under någon av högsäsongerna, som är de dyraste safaritiderna. Funderingar likt denna kan man vända sig med till researrangören.

     Vilken säsong ska man åka?

Högsäsongerna för safari korrelerar med de populäraste reseperioderna: juli-september och december-februari. Högsäsong är den dyraste tiden för safari och intensivaste vad gäller turister. Under lågsäsongen i april-maj, med de ”långa regnen”, är det betydligt billigare priser på biljetter och boenden – och färre turister i parkerna. Det finns dock en större risk för mycket regn och svåråtkomliga vägar under resan.

Alla har inte råd att åka under de soliga, intensiva högsäsongerna. Då kan istället mellansäsongerna oktober-november och juni vara fina alternativ. Dessa månader är billigare än högsäsongerna och lugnare vad gäller turister. En kortare regnperiod äger rum oktober-november. Men det regnar sällan hela dagen eller alla dagar. Mellansäsongerna brukar överlag bjuda på fint, soligt väder.

     Hur länge ska man vara borta?

Frågan är kanske snarare hur länge man kan vara borta. Safari är inte billigt. Långtifrån alla varken tid eller råd att åka på safari i två veckor. En safari kan pågå alltifrån ett par dagar (medräknat ut- och utresa) till just veckor. 

Det är vanligt att en längre safariresa innehåller besök i mer än en safaripark. Karaktären på resan blir som en slags rundstursresa med flera stopp. Då kan man räkna många och långa timmar i bil mellan parkerna. En längre resa kan även vara en kombination av ett par dagar safari och ett par dagar sol och bad på en sandstrand.

Har man inte möjlighet att göra något av dessa ska man inte tappa lusten. Under själva safarin kan man få ut precis lika mycket av att tillbringa ett par dagar i en park för att sedan åka hem igen. Det beror på mycket på vad man har möjlighet att avvara i form av tid och pengar.

Steg 3: Safariresa – på vilket/vilka sätt?

När man bestämt sig för land, tidpunkt och längd är det dags att ta sig an hur man vill att själva safariupplevelsen ska vara.

     Mer personlighet eller mer sensation?

Om man vill till mindre välbesökta nationalparker, är Ruaha och Mikumi fina alternativ i södra Tanzania. Än mer avlägsna hittar man nationalparkerna Katavi och Mahalebergen i väst. Till den sistnämnda går inga vägar utan den nås enbart via båt eller flyg – snacka om vildmark på riktigt. Tanzanias södra parker är överlag mindre välkända men tenderar att präglas av mer intimitet, personlighet och färre turister.

Om man mer är ute efter sensationell och välbeprövad safari, är de populäraste parkerna Serengeti och Ngorongoro i norr både säkra och utmärkta kort.

     Bilsafari eller något annat?

I Tanzania sker den allra mesta djurskådningen från ett fyrhjulsdrivet safarifordon. Vissa parker erbjuder även typer av safari. Vandringssafaris är dock inte tillåtet överallt med tanke på säkerhetsrisken. I t.ex. Serengeti är vandring enbart tillåtet i vissa områden. Av parkerna i norra erbjuder Tarangire mest variation i sina safariaktiviteter: game drives, bushvandring, camping, nattsafari m.m.

I de södra parkerna är utbudet med aktiviteter ofta bredare och tillgängliga i fler parker. Förutom bilsafari, tänk bushvandringar, nattsafaris, båtturer eller mobila tältcamper (fly camping). Game drives kan även ske i fordon som är öppna på sidorna, vilket tillför en spännande nerv till upplevelsen. I de norra parkerna är terrängen överlag tuffare och dessa öppna fordonstyper är därför inte tillåtna.

     Bekvämare eller äventyrligare?

Om man valt Tanzania som safariland bor man i en lodge eller ett tältcamp. En lodge är som ett vildmarkshotell, i en privat bungalow eller ett privat rum. Ett tältcamp kommer i mer varierande former. Det kan vara ett fast camp, som en lodge, med skillnaden att väggarna består av tältduk. I vissa parker finns även tältcamper som bjuder på mer äventyrlighet. Man vandrar och bor mitt på savannen – varje natt en ny plats – med den nakna stjärnhimlen som vittne.

Angående prisbilden är större lodger och tältcamper dyrare. Billigare alternativ är enklare tältcamper, semi-mobila tältcamper eller s.k. fly camps (enkel, mobil camping). Man kan även spara in pengar genom att inte bo i parkerna, utan i boenden strax utanför.

     En park eller flera parker?

Safari i en park eller flera parker – även här resonerar safari olika. Fler parker kan kanske kännas mer kittlade och äventyrligt. Dock måste man då även räkna med fler långa transporter på Tanzanias ojämna bilvägar. För smidigare och kortare resor kan man ta s.k. safariflyg mellan parkerna, men detta är dyrare än biltransporter. En resa till bara en park blir förmodligen lugnare och med chans att komma sig lite mer tillrätta. Det tråkiga är att man inte får ta del av fler av Tanzanias fantastiska, unika parker.

Reser man med mindre barn bör man tänka på att hålla de långa transporterna till ett minimum. Flera timmar i varma bilar på dåliga vägar kan vara nog påfrestande för en vuxen.

     Själv eller gruppresa?

Hur vill man då uppleva safarin – själv eller med andra?

Bokar du en ensamsafari hos en arrangör får du allt det där som ingår i en vanlig safari: transport i safarifordon, guide, boende etc. Notera dock att resan kommer bli betydligt dyrare. Ingår man en i en grupp delar man nämligen på kostnaderna för bil, bilresor och guide – på en ensamresa står man för allting själv.

Man kan även resa ensam, och t.ex. sova i eget rum/tält, men vara en del av en grupp under själva safariaktiviteterna. På det sättet kan man få sin egentid, samtidigt som det kanske blir mer överkomligt ur ekonomisk synpunkt.

Det går givetvis utmärkt att åka på safari som ett par, en mindre/större grupp, en familj m.m. Researrangören kan skräddarsy resan enligt önskemål och drömmar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:18:28+00:00