Solsemester

Solsemester i Tanzania

Tanzania är mest känd för safari och sina vilda djur när det kommer till resor. Men faktum är att Tanzania, med kust mot Indiska Oceanen, är lika fantastiskt även när det kommer till solsemester. Zanzibaröarna tar den mesta av uppmärksamheten vad gäller sol och bad i Tanzania, men även fastlandet erbjuder solstinna, vackra stränder.

     Solsemester på Tanzanias fastland

Om man befinner sig i kuststaden Dar es Salaam, och vill fly från storstadens puls, finns det små vikar och avskilda stränder man kan åka till. Utbudet av vattenaktiviteter, t.ex. dykning, är inte lika stort som på Zanzibaröarna. Men den som solsemestrar på fastlandet kommer ifrån den ”värsta” turismen som ändå har kommit att präglas Zanzibar (Unguja) i Indiska Oceanen.

Så gott som hela fastlandets kuststräcka är ett pärlband av pulverfina sandstränder.

Coco Beach
Coco Beach ligger på Msasanihalvön i Dar es Salaam. Den långa sandstranden präglas inte bara av sol och bad utan även av levande barer och restauranger. Många ur lokalbefolkningen kommer hit och skapar en livlig atmosfär. Coco Beach är kanske inte för den som främst vill eftersöker lugn och tystnad.

Bahari Beach
Bahari Beach är motsatsen till Dar es Salaams stress, med lugna vågor och stilla tropiska vindar. Det är den perfekta stranden för lugn och ro, omgiven av mjuk sand och palmer. Förutom att sola och bada kan man ta en drink på strandbaren, gå till den lokala fiskmarknaden eller testa någon vattensport.

Mbalamwezi Beach
Från Mbalamwezi har man fantastisk utsikt över Msasanihalvön. Stranden är annars mest känd för timmarna efter att solen gått ner när månskenet lyser upp stranden, folk sparkar av sig sandalerna eller flip-flopsen och dansar till musiken från ett liveband. Mbalamwezi betyder faktiskt månsken på swahili.

Mbezi Beach
Som ett alternativ till den populära Msasanihalvön, kan man ta sig norr om Dar es Salaams stadskärna till Mbezi Beach. Här finns en elegant strand, lummiga omgivningar och flotta bungalows.

Jangwani Beach
Norr om Mbezi Beach (och nära vattenparken Water World ­– kanske någonting för barnfamiljen!?) ligger Jangwani Beach. Här kan man njuta av en perfekt sandstrand och mycket att se och göra i omgivningarna.

South Beach/Kigamboni Beach/Kipepeo Beach
Kärt barn har många namn – 10 km från Dar es Salaams centrum ligger halvön Kigamboni. Stränderna här känd för sin fina sand, turkosa vatten, renhet och utmärkta simning eftersom de saknar vassa stenar. Man kan undvika Dars ökända trafikstockningar genom att åka hit via färja.

Mbudya Island och Bongoyo Island
Från Dar es Salaam kan man ta sig med korta båtturer till två vackra, stillsamma öar. Båda är utmärkta resmål att göra under dagen för att få en paus från hektiska Dar es Salaam. Man kan göra alltifrån att sola på gnistrande stränder och bada och snorkla i turkosklart vatten till att utforska de små öarna på vandringslederna.

     Solsemester på Zanzibaröarna 

Solsemester på Zanzibar är vanligt bland Tanzaniaresenärer. Många kombinerar Zanzibar med safari, antingen som inledning eller avslutning på resan. Läs mer om solsemester på Zanzibar under rubrikerna ”Zanzibars bästa stränder”, ”Zanzibars kusthotell” och ”Zanzibars 10 måsten”.

     Klimat

Klimatet på kusten (och Zanzibar) är hett och fuktigt – ofta med temperaturer över 30 grader. Våra sommarmånader är ofta de torraste och lite svalare. December-mars är de varmaste månaderna och viss nederbörd kan förekomma. Annars infaller i regel en kortare regnperiod oktober-november och en längre, och intensivare, under april-maj.

Den årliga medeltemperaturen i Dar es Salaam på kusten är 24 grader. De varmaste månadernas medeltemperatur (28 grader) är januari-mars. De kallaste månaderna, juli-september, har en medeltemperatur på 24 grader. De blötaste månaderna är mars-maj, med en peak i april.

I staden Zanzibar (på ön Zanzibar – eller Unguja) är den årliga medeltemperaturen 27 grader. De varmaste månaderna är januari-mars med medeltemperatur på 28 grader; de kallaste månaderna augusti-september ser en medeltemperatur på 25 grader. Man bör faktiskt undvika att åka till Zanzibaröarna under norra halvklotet vårmånader då det kan komma mycket nederbörd och bli rejäla regnoväder. Vill man dessutom dyka eller snorkla bildas det slam som gör att det blir sämre sikt.

     Ta sig till solsemestern

Befinner man sig någon annanstans i Tanzania kan man alltid ta sig till Dar es Salaam på kusten via inrikesflyg. Det går även långfärdsbussar från städer som Arusha, Moshi, Dodoma, Tanga etc.

Till Zanzibar tar man sig också smidigast via inrikesflyg. Detta är dock det dyraste alternativet. Från Dar es Salaam går det färjor till Zanzibaröarna. Från Dar till Unguja huvudön (ofta bara kallad Zanzibar) tar det 2 h och till ön Pemba 4-5 h.

     Den starka solen

När man är på solsemester är det viktigt att skydda och ta hand om huden. Eftersom Tanzania ligger nära ekvatorn (ekvatorn skär genom grannländerna Kenya och Uganda) är solstrålarna mycket starkare. Detta beror på att strålarna träffar markytan rakt uppifrån, istället för mer snett som de gör längre ifrån ekvatorn. Varje kvadratmeter tar därför emot mer sol.

Befinner man sig i solen ska man använda hög solskyddsfaktor – SPF 30 eller högre. Helst ska man inte befinna sig i direkt sol under solens starkaste timmar, klockan 11-15. Det bästa skyddet är att undvika solen helt eller att täcka huden med kläder. Men vill ändå sola kan man ligga under ett parasoll, en palm eller på någon annan skuggig plats. I skuggan träffas man av hälften av solstrålarna, så att man inte blir solbränd här stämmer inte.

Barn befinner sig gärna i solen när de badar, leker, bygger sandslott, etc. Både sand och vatten reflekterar solstrålar vilket gör dem ännu starkare. Barn har känsligare hud eftersom de har tunnare och färre pigment i sin hud. Barn ska smörjas med hög solskyddsfaktor, regelbundet tas in i skugga, dricka ordentligt osv. Helst ska de bära UV-dräkt eller heltäckande kläder. Hudcancer är ovanligt bland barn men om de bränner sig kan risken öka när de blir vuxna.

Har man befunnit sig i solen under dagen behöver huden vila, fukt och återhämtning. Har det blivit mycket sol kan huden behöva hjälp med reparationsarbetet, vilket man kan göra genom att smörja in sig med After Sun, Aloe Vera eller någon annan återfuktande/svalkande kräm eller gel. Kommer man till hotellrummet och ser att man bränt sig, fått soleksem eller någon annan solskada på huden, ska man smörja in sig med kylbalsam eller kortisonkräm.

Under varma dagar på stranden och vid havet måste man dricka ordentligt. När man svettas förlorar man inte bara vätska utan även salter. Därför är det även klokt att dricka vätskeersättning och äta salt mat. Att dricka ordentligt och få i sig salter minskar även risken för solsting. När man kommer tillbaka till hotellet igen bör man även ta en kalldusch för att kyla ned huden och tvätta bort svett, sand och salt.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:25:16+00:00