Shopping i Tanzania

Shopping i Tanzania

Efter resan till Tanzania kommer man förmodligen hem med minst ett träsnideri, handtryckt tyg, pärlsmycke, en keramikskål, flätad korg, sjal eller massajfilt. Hela Östafrika är välkänt för sina souvenirer. Och sina många kreativa, duktiga kreatörer.

Det är lättare att pruta, och såldes få ett bättre pris, på lokala marknader. På flygplatser och i souvenirbutiker är det ofta ett fast och mycket högre pris. På marknader får man dessutom känna på den tanzaniska andan med ropande försäljare och det härliga kaoset. Marknads-besöken är dessutom ypperliga tillfällen att öva på swahilin, med hälsningsfraser och siffror.

     När du shoppar i Tanzania – tänk…

 • … på att pruta! (om det inte redan finns en prislapp)
 • … på att absolut inte köpa produkter av olagliga råmaterial såsom elfenben, noshörningshorn och ormskinn.
 • … en extra gång om du ska köpa handsniderier. Kanske kan du satsa på miljövänligare material än trä från hotade ebenholts, mahogny, oliv och rosenträ? Avskogning är ett svårt problem i Tanzania och Östafrika. Bättre träslag ur miljösynpunkt finns i landet. Fråga istället efter trä från t.ex. jakaranda, mango eller feberträd (blue gum). Även bambu är ett bra naturmaterial ur hållbarhetssynpunkt.

     Souvenirer

Så gott som överallt i landet går det att få tag på souvenirer. Man hittar det mesta man kan tänka sig i alla möjliga material: snidade djur, masker, figurer och bestick i trä, handtryckta batiktyg och sjalar, läderskor- och trummor, flätade korgar samt smycken – örhängen, halsband, ringar – av pärlor, guld, silver, sterlingsilver och med ädelstenar.

     Marknader och konsten att pruta

När man som västerlänning besöker en marknad i Tanzania kan man räkna med mycket uppmärksamhet från försäljare som ropar på en från alla håll och kanter. Man får då ofta höra ”mzungu” eller ”wazungu” som är singular- och pluralformen för västerlänning/vit person.

Marknader kan man hitta överallt med allehanda souvenirer och prylar. De bästa finns i större städer som Dar es Salaam i söder, Arusha i norr samt Stone Town på Zanzibar.

Den som går på tanzaniska marknader bör vara beredd på att pruta. Prutandet är lite av en konst, och ett spel, som kan ta en stund att komma in i. Oftast tycker även försäljarna att det roligt. När man prutar måste man förstå den hårfina gränsen mellan att vilja ha någonting billigare och att vilja ha någonting för billigt. Säger man ett för lågt pris kan man lätt förnärma försäljaren. Många saker är handgjorda, vilket gör att mycket tid och energi ligger bakom produkten. Man kan ha som regel att man bör betala 60-90 % av det första priset som försäljaren anger.

     Varuhus & butiker

Shoppingvaruhus och större butiker finns i större städer som Dar es Salaam, Dodoma, Arusha och Mwanza. Här kan man räkna med högre priser än på marknader och stånd. Köper man souvenirer här är det fasta priser som gäller och inte prutning.

Köp traditionellt tanzaniskt

I Tanzanias olika landsdelar- och ändar bor olika folkgrupper med sina olika specialiteter och särskilda föremål. Kanske står landets norra delar speciellt ut med grupperna massaj, pare och sukuma. I syd hittar man dock de traditionellt fingerfärdiga makonde och kisi.

     Artefakter

I norra Tanzania och på Zanzibar kan man hitta spännande och intressanta artefakter. Du kan köpa traditionella svärd, spjut, sköldar, pilar, pilbågar, knivar i ”sultan-style” m.m.

     Tanzanit

Det finns en speciell ädelsten som är unik för Tanzania: tanzanit. Tanzanit är en safirblå-violettfärgad ädelsten av mineralen zoisit. Ädelstenen fick sitt namn då den främst hittas i norra Tanzania. Namnet speglar dess begränsande geografiska ursprung. Tanzanit utvinns i Merelani Hills, nära Kilimanjaros fot och staden Arusha. Stenen är oerhört värdefull. Man får inte passera Tanzanias gräns med en tanzanit, utan ett intyg att den är en äkta.

     Konst och hantverk

Vill man köpa något plånboksvänligare, med ursprung i Tanzania, så varför inte en tingatinga-tavla? Tingatinga är en speciell måleristil skapad av tanzaniern Edward Saidi Tingatinga. På 60-talet började han måla i den speciella stilen. Tingatinga-tavlor spreds och finns nu att köpa i hela Östafrika. En klassisk tingatinga är en sparkande kulört och kvadratisk tavla. Det färgglada motivet (t.ex. djur eller annat ”afrikanskt”) står i kontrast mot den ofta monokroma bakgrunden. Tavlornas nisch är humor och naivitet, snarare än realism.

Även makondekonst är välkänt utanför Tanzanias gränser. Makonde är en av landets folkgrupper, som är särskilt omtalade för sitt hantverk och sina träsniderier. Sniderierna är vackert skulpterade hushållsobjekt, figurer och masker.

Om makonde traditionellt snidar i trä, så är det kisi som karvar i sten. De använder en lokal täljsten ur vilken de formar dekorationer, fina som prydnad och presenter. Det kan bl.a. vara djur, schackpjäser, äggkoppar, tvålhållare, glasunderlägg och askfat.

Krukmakeri är en gammal tradition som fortfarande praktiseras. Man kan köpa koppar, tallrikar och kokkärl tillverkade av någon ur lokalbefolkningen. Troligen är det någon ur folkgrupperna pare eller kisi som ligger bakom hantverket.

Folkgrupper som sukuma, nyamwezi (norra Tanzania) och zigua (södra Tanzania) är duktiga på att tillverka masker. Maskerna kan se olika ut och bär på olika traditionell mening i kulturerna. Många turister köper masker att hänga på väggen som dekoration.

I staden Arusha hittar man Shanga Shop där det tillverkas smycken, inredningsprylar och glasföremål från utvunnet material. Föremålen är unika med konstnärens egna ”touch”. Köper man någonting härifrån bidrar man till en god sak. De som arbetar har någon typ av funktionshinder och vinsten går direkt till att hjälpa fler.

     Handflätat, tyger och kläder

Passa på att köpa vackra och funktionella handflätade filtar, korgar, bordstabletter och väggprydnader. De är tillverkade av olika typer av gräs och växter.

Kanga är ett traditionellt tyg från Tanzania. Kangan (khanga på swahili) har förmodligen sitt ursprung på Zanzibar. Den finns i hela Östafrika men kan gå under lite olika namn – bl.a. kitenge i Kenya och Uganda. En kanga är ett brett, rektangulärt mönstrat tygstycke med en swahilitext längs kanterna. Det kan vara ett ordspråk, en underfundig ordlek, en kommentar till samhället eller något politisk/religiöst budskap. Kangan kan användas som kjol, klänning, sjal, huvudbonad, bärsjal till små barn etc.

Ett annat populärt, traditionellt tyg är massajernas shuka. Både massajkvinnor- och män bär shuka – ett dekorativt klädesplagg i handflätad bomull. I dag är det även vanligt att turister köper med sig det hem och använder som t.ex. vanlig filt eller picknickfilt. Shuka förekommer i många färger och mönster. De klassiska är dock rödsvarta eller rödblåa.

     Massajsmycken

Massajerna är kända för sina färgstarka, fysiska attribut. Massajernas pärlsmycken är inte bara vackra, utan bär viktig mening inom den traditionella kulturen. Man kan köpa armband, halsband, skärp, klockremmar, sandaler, mobilfodral m.m. tillverkade av massajer.

     Musikinstrument

Instrumentet man kanske främst förknippar med Afrika är trummor. De flesta regioner och kulturer har använt sig av dem i ceremonier under alla tider. Trummorna kan skilja sig något i form, storlek och bas – från plattbottnade till trebenta. Många av trummorna i Tanzania är runda och klädda i djurskinn. Andra traditionella instrument i Tanzania är zeze (stränginstrument) och marimba (slagverksinstrument). Marimba är vanligt och kanske speciellt för folkgrupper runt Dodoma.

     Kryddor

Maten på Tanzanias fastland är inte särskilt kryddstark. Annat blir det när man kommer till Zanzibar-öarna som, med sina många influenser från andra kulturer, bjuder på ett smakrikt besök. Frossa bland exotiska kryddor på ”Kryddöarna” Unguja, Pemba och Mafia. Pemba var länge en världsledande exportör av kryddnejlika så passa på att få med dig just därifrån.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-08-13T19:14:47+00:00