Sevärdheter i Tanzania

Sevärdheter

Bortom Tanzanias fantastiska safari och höjdaren Kilimanjaro, är landet fullt av andra sevärdheter väl värda sitt besök. Platser fullproppade med historia, kultur eller vacker natur – eller varför inte allting på samma gång.

     Kultur & religion

Tanzanias nationalmuseum (National Museum of Tanzania) i Dar es Salaam består av en sammanslutning av fem muséer, som vill bevara och visa Tanzanias kultur, folkgrupper och historia.

Village Museum i Dar es Salaam är en del av sammanslutningen. Det är ett öppet museum med olika hyddor som gör att man får en inblick i Tanzanias folkgruppers traditionella liv.

Mwenge Woodcarvers Market ligger belägen i Dar es Salaams hjärta. Här kan du hitta vackra, unika föremål tillverkade av skickliga konstnärer. Trämaskerna är särskilt populära, men titta även på sandalerna, pärlsmyckena och tingatinga-tavlorna. Glöm inte att pruta.

St Joseph Cathederal är en stilig, romersk-katolsk kyrka, i gotisk stil som är sätet för landets ärkestift. Den uppfördes av tyska missionärer 1887-1902. Varje söndagsmorgon är kyrkan packad. Kyrkan ståtar med målat glas, valvformig insida och en del av originalelementen från tyskarna, såsom inskriptioner, utsmyckningar och en utskuren relief ovanför altaret.

Arusha Cultural Heritage Centre ligger belägen i utkanten av Arusha. Här finns föremål från dåtid och nutid om landets 120 folkgrupper. I en och samma byggnad har man samlat kläder, böcker, sniderier, artefakter, ädelstenar m.m. Bl.a. Norges kungafamilj har besökt platsen.

Mto Wa Mbu i Arusharegionen, är något av ett favoritställe för turister att stanna till vid resor till Serengeti, Ngorongoro och andra norra turistdestinationer. ”Myggfloden” på swahili, är en levande by och en sjudande gryta av kulturer, souvenirer, frukter och marknader. Invånarna här sägs representera samtliga av Tanzanias 120 folkgrupper.

Cultural Arts Centre Zanzibar är ett center, galleri och konstskola – allting i ett. Konstnärerna får möjlighet till både utbildning och att sälja sina produkter. Man fokuserar dessutom på produkter av hållbara material och att lyfta fram just Zanzibars kulturarv.

Forodhani Gardens på Zanzibar är en smältdegel för kultur och mat, speciellt efter solen gått ner. På torget slås då en spännande matmarknad upp med de bästa swahili- och Zanzibarsmakerna. Man kan njuta av havets läckerheter grillade, samosas, cassava och sötpotatis. Ligger vid randen av historiska Stone Town.

Kizimkazi Mosque är en vacker moské på Zanzibars spets. Den kan vara Östafrikas äldsta moské, som fortfarande används, vars bygge troligen påbörjades i början av 1100-talet. Vissa korallgraveringar och inskriptioner kan finnas kvar från originaluppförandet, annars renoverades bygganden mycket under 1700-talet.

Great Mosque of Kilwa, på ön Kilwa Kisiwani, är i dag en majestätisk ruin och populär turistattraktion. Byggandet inleddes troligen under 900-talet. Som en av Östafrikas äldsta lämningar, moskén är uppförd på UNESCO:s världsarvlista.

     Historia

Olduvai Gorge (Olduvaiklyftan) är en av världens viktigaste utgrävningsplatser, belägen inom Ngorongoro-naturskyddsområde. Platsen håller de allra äldsta vetenskapliga bevisen på mänsklig aktivitet under äldre stenåldern. Stenverktygen som hittades här har fått namnge denna hela urgamla stenverktygstraditionen – oldowan.

Isimila Stone Age site är en annan utgrävningsplats från stenåldern. De flesta av Tanzanias utgrävningsplatser har hittats i norr, men Isimila ligger i söder, ca 2 mil från Iringa. Här har man hittat både verktyg och fossiler av däggdjur. Touren börjar med en introduktion i platsens lilla museum. Omgivningen i sig är hissnande med dramatiska ”pelare” i eroderad sandsten.

Old Fort of Zanzibar är Stone Towns (på svenska Zanzibar stenstads) äldsta byggnad. Fästningen byggdes av araber från Oman efter att de besegrat portugiserna i slutet av 1600-talet. Under 18- och 1900-talen har den fungerat både som fängelse och järnvägsstation. I dag är det en av Stone Towns mest välbesökta sevärdheter.

House of Wonders (eller Palace of Wonders) är Stone Towns största och högsta byggnad. Belägen prominent vid havet, är byggnaden ett av sex palats byggda av Zanzibars andra sultan Bargash bin Said. De enorma, utskurna dörrarna sägs vara de största i Östafrika. I dag huserar platsen nationalmuseum för Zanzibars historia, swahilikultur och kustbefolkningen.

     Unika naturplatser

Prison Island (även Changuu Island) har fungerat som ett fängelse. Belägen fem kilometer från Unguja (huvudön i Zanzibar), är ön en perfekt dagsflykt. I dag är kanske öns främsta dragningskraft jättesköldpaddan aldabrasköldpaddan, vissa av dem över 100 år gamla. Man kan även se färgglada påfåglar och fjärilar. Ön är liten, bara 800 m lång, och det går således relativt fort att utforska den vackra naturen, kritvita stränderna och det turkosklara havet.

Mbudya Island ligger 15 minuter från Dar es Salaam, i Dar es Salaams marina reservat. Den vackra ön är en perfekt dagsutflykt från stöket och böket i staden. På ön kan man ligga på de vita sandstränderna, simma och snorkla i de klarblå vågorna eller utforska öns vandringsleder i den vilda naturen. Man kan hyra banda huts (som halmtäckta parasoll) på stranden precis vid vattnet och köpa grillat fisk- och skaldjur och kall dricka från lokala försäljare.

Bongoyo Island ligger strax söder om Mbudya Island. Bongoyo är mer klippig än sin norra nabo. Men precis som på Mbudya åker man dit för att komma från Dar es Salaam – sola, bada, snorkla, vandra i vild natur. Bongoyo är lika mycket en äventyrsö som en ö man kommer till för lugn och ro. I korallreven hittar man alla marina djur, på land spännande grottor och slingrande leder. På stranden finns banda huts, grillad mat och kall dricka.

Kitulo Plateau, med nationalpark, hittar man i Tanzanias södra högländer nära Malawisjön. Platsen kallas för ”Guds trädgård” av lokalbefolkningen. Det skyddade bergiga gräslands-området är hem till många växter, endemiska till södra Tanzania. I början av 2000-talet hittades en helt ny primat, höglandsmangab, i området Livingstone-Rungwe-skogen på platån.

Matema Beach vid Malawisjön ligger kanske inte på den vanliga ”turistbanan”, men är väl värt sitt besök. Den erbjuder ett lugn i vacker miljö, med Livingstone-bergen som blickar ner över platsen. 13 km från Mbeya tar vägen en dit genom berg, byar, banan- och teplantage. I närheten finns ett vattenfall man kan vandra till.

Nöjen

     Äta ute

I större städer som Dar es Salaam och Arusha kan man, förutom östafrikanskt, även äta indiskt, kinesiskt, italienskt osv. Maträtterna i Stone Town, och på Zanzibar, är frestande. Den lokala maten är en blandning av östafrikanskt, arabiskt, indiskt, persiskt etc. Utöver denna finns det givetvis även mat ”närmre hem”. Här lär man inte bli besviken på restaurangutbudet.

En världskänd restaurang på Zanzibar är The Rock, främst för sitt läge, men även menyn är i toppklass. Restaurangen ligger i Indiska Oceanen, ca 50 minuters bilfärd från Stone Town. Vid ebb kan man nå restaurangen från stranden. Vid flod får man antingen vada i vattnet eller åka båt.

På fina hotell och safarilodger håller maten hög standard. Den som älskar hotellfrukost lär inte bli besviken på bufféerna som dukas upp.

     Nattliv

Det finns många både större och mindre barer i de större städerna som Dar es Salaam och Arusha. Här kan du sätta dig och ta en öl, titta på fotboll och prata med tanzanier. På mindre orter är barerna kanske mindre, men alltjämt frekventa. Barer håller gärna öppet dygnet runt.

Vad gäller nattlivet är partydagarna fredag, lördag och söndag. Just på söndagar festar tanzanierna gärna till det. Dar es Salaams nattklubbsscen är inte enorm, men man kan hitta en del moderna nattklubbar som både spelar internationell och lokal musik. Utekvällarna har en vänlig, genuin aura som nästan garanterar en ”kul kväll”. Leta efter platser som spelar taarab, en snabb swahili-musikstil som blandar traditionellt tanzaniskt med arabiskt.

På Zanzibar är kulturen och befolkningen muslimsk, men det finns partyställen. I Stone Town är just sundowners populära, d.v.s. en drink som man tar vid solnedgång. Det finns även ställen att lyssna på livemusik eller dansa. Annars är Nungwi i norra Zanzibar kändast för att ha det mest levande nattlivet. Många stränder har ”beach parties”. På Kendwa Beach nära Nungwi, är det fullmånsparty en gång i månaden. Den som inte vill ge sig ut kan kan alltid ”bara” sätta sig i hotellbaren, ta en drink och prata med folk.

     Film, musik & festivaler

Bra biografer, som visar alltifrån Hollywood till Bollywood, finns i större städer. Exempel är Century Cinemax i Dar es Salaam och Zancinema i Stone Town på Zanzibar.

Dans och musik är ord som många förknippar med östafrikanska länder. I Dar es Salaam finns många olika dansgrupper man kan titta på. Varannan månad anordnas Barazani av Alliance Française. Kvällen – ”en multikulturell sådan” – uppvisar olika tanzaniska dansare, akrobater och andra typer av konstnärer. På Village Museum i ”Dar” visas uppträdanden med dans och trummor dagligen. Det kan även förekomma teman med en viss folkgrupp. Befinner man sig i ”Dar” i januari bör man besöka Wanyambo Festival som hålls varje januari i Makumbusho i norra Dar es Salaam. Man får uppleva traditionell musik, dans, mat och kläder.

Zanzibar har sin egen årliga filmfestival Zanzibar International Film Festival som lockar tusentals besökare. Festivalen ska uppmuntra och lyfta fram kreatörer från hela regionen. Det är Östafrikas största kulturella evenemang.

I Old Fort i Stone Town hålls även musikfestivalen Sauti za Busara (Music festival). Det hela är en salig mix av traditionell musik, dans, parader och karnevalsstämning. Hundratals artister fyller fyra dagar av februari med unika kulturyttringar- och uppträdanden. Det är en av de häftigaste musikfestivalerna i hela Afrika, och definitivt i Östafrika. Det hålls i övrigt ofta musik-dans- och trumshower i Old Fort. Fråga i informationsdisken vad som finns på schemat.

Musikskolan Dhow Music Academy, nära Old Fort i Stone Town, har ofta shower där eleverna uppträder med olika musikstilar som afrojazz, fusio och taarab. Konserterna kan vara gratis eller kosta 10 000 Tsh. Det finns även eftermiddag/kvällar med ”open mic” (gratis) och akustiska konserter (gratis).

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-13T19:45:36+00:00