Safarityper

Safarityper

Frågan man måste ställa sig innan man bokar är vilken typ av safari man vill göra. Det finns många safarityper att välja mellan, men game drive är den vanligaste safaritypen. Det finns även möjlighet att kombinera safarityper på safariresan.

Till safariparker tar man sig med antingen bil eller inrikesflyg. Tanzania är ett stort land med väldiga avstånd. För att ta sig till de norra parkerna i Tanzania är det vanligast att man först flyger till Kilimanjaros internationella flygplats. Sedan tar sig till safari på något vis – vanligast med utgångspunkt i staden Arusha med antingen bil eller safariflyg. För de södra parkerna utgår man oftast från staden Dar es Salaam på kusten.

     Safariflyg

Safariflyg innebär inte själva safarin sker från ett flyg, utan att man tar sig till safariparken via flyg. Bilvägarna i Tanzania är inte alltid de bästa, speciellt ju längre ut från civilisationen man kommer ­– där man hittar safariparkerna. Bilresorna kan vara långa, skumpiga historier som pågår i flera timmar. Ett bekvämare, men dyrare, alternativ är då att flyga med safariflyg till något flygfält/mindre flygplats som finns i anslutning till många parker.

     Game drive (safari i bil)

Det engelska ordet ”game” syftar inte på ett spel som vi tänker i dag. ”Game” kommer från tiden då vita, europeiska män åkte till Afrika för att jaga vilt. Trots att jakten på djuren i dag är olaglig, har ordet följt med. ”Game drive” syftar alltså på den aktivitet då man åker runt i en bil på savannen och letar efter djur – inte för att jaga med vapen utan med kamera. I Tanzania är det vanligaste safarifordonet en fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser.

I de södra parkerna kan man byta bil mellan transport och game drive – från en ”vanlig” bil till ett öppet safarifordon. Man åker då med antingen öppet på sidorna och ett enklare tak, eller helt öppet i både sidor och tak. Ett stängt fordon är säkrare och används därför oftast i Tanzanias norra parker med sin tuffare terräng. Tak och skydd på sidor skyddar även mot den gassande solen eller regnskurar.

Chauffören kör safarifordonet långsamt, inte mer än 50 km/h. I vissa reseupplägg kan man ha en ha en svensk guide med sig. Men i de allra flesta fall agerar chauffören guidechaufför och berättar om djuren och naturen som ni ser. Guiderna tycker bara det är roligt om de får många frågor under game driven.

I ett safarifordon är man inte fler passagerare än ett var och en får en egen fönsterplats. Safarifordon har en justerbar taklucka som hålls öppen under game driven (om det inte regnar). När fordonet står stilla vid något/några djur får man stå upp för att få en bättre vy, både att se och fotografera. Under game drive ska man respektera de vilda djuren och agera lugnt. Trots att man är skyddad av bilen kan ett skrämt djur vara ett mycket farligt djur.

Game drives görs tidigt på morgonen eller seneftermiddag. Då är temperaturerna behagligare och djuren mer aktiva. Ibland tar guiden med lunchpaket så man äter lunch ute i parken. Man kan även inta en enklare frukost på morgonen, ute i parken, kanske i sällskap av en lejonflock några meter bort.

Efter game driven åker man tillbaka till lodgen/campen där man tillbringar sin fritid, äter mat och sover i bekväma sängar.

     Bushvandring (safari till fots)

Bushvandring är inte tillåtet överallt i Tanzania av säkerhetsskäl. Men en bushvandring är ett sant safariäventyr. Man kommer närmare naturen, lukterna och detaljerna. Man ser djurens spår och man får gå på samma mark som trampats upp av elefanter, zebror och antiloper under tusentals år.

Under en safari som uteslutande sker genom vandring bor man i tält. Förutom guide följer även en kock med som tillagar alla måltider ute i bushen. En bushvandringssafari är intimare – man är ofta ett mindre sällskap och campingplatsen är bokad bara för denna grupp.

Safari till fots gör dock att man inte kan komma djuren lika nära som i en bil – av säkerhetsskäl. Man kan heller avverka lika stora områden när man går. Men safarin känns förmodligen ännu mer som ett riktigt äventyr när man får bo och leva så i det fria.

Bushvandring kan även kompletteras till safari med game drive där man får möjlighet att vandra några timmar, en halvdag eller så. Man kan även vandra med en eller flera ur folkgruppen massaj. De följer då med sina långa spjut. Dessa vandringar sker där massajerna bor, i norra Tanzania, ofta utanför parkerna. Man kan även få möjlighet att besöka en massajby. 

     Andra safarityper – nattsafari, båtsafari, ballongsafari

Det finns andra safarityper som kompletteras till ”huvudsafarin”. I vissa parker kan man åka på s.k. nattsafari. Man ger sig då sent på kvällen ut med bilen och en extra, starkare strålkastarlampa vars ljus bättre fångar in djuren. Ingen vandring sker efter att det blir mörkt, av säkerhetsskäl.

Att åka på båtsafari är populärt på Rufijifloden i Selous Game Reserve eller Wamifloden som angränsar Saadani National Park. I floderna bor både flodhästar och krokodiler. Många djur håller dessutom till vid vattenkällor för att släcka törsten. Från den stilla båtfärden kan man se däggdjur på marken och i träden fåglar, apor och kanske – om man har riktig tur – en leopard som vilar på en gren.

Vill man ge sig på en riktig exklusiv och extravagant safari, kan man överväga en s.k. ballongsafari. Man svävar då i en luftballong ett par hundra meter över marken och får en häftig vy över de vidsträckta vidderna. Kanske får man se enorma hjordar av gnuer eller elefanter. Djuren blir både mindre men samtidigt mäktigare.

Ballongsafari är alltid en tilläggsaktivtet som inte ingår i det vanliga safariprogrammet och man därför får bekosta själv. I Tanzania kan man göra ballongsafari i Serengeti för saftiga 500 USD, per person, och uppåt. Man kan boka hemma (rekommenderas) eller på plats. Väntar man med att boka finns dock risken att det är fullbokat under tiden man befinner sig i Serengeti.

Ballongsafari är givetvis beroende och väder och vind och ballongen lyfter inte om dessa förhållanden är gynnsamma. Ballongfärden sker tidigt på morgonen och varar ungefär en timme. Efter färden intar man en frukost i det vilda – med champagne.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:21:53+00:00