Safariguider

Safariguider

Visst åker man på safari för djuren och vildmarksupplevelsen, men safariresor blir inte desamma utan safariguiderna. Vilken guide man får kan vara helt avgörande för hur hela safariupplevelsen blir. En guides kunnande, engagemang, närvaro och verbala förmåga kan vara hela skillnaden mellan en bra safari och en enastående bra safari.

Lönerna i Tanzania är inte höga. Många av guiderna klarar sig just på grund av dricksen de får från resenärerna. Därför ska man vara beredd på att dricksa generöst under sin safariresa. Läs mer under rubriken Reskassa och dricks.

     Guidechaufförer

Om man bokar sin safariresa med en safariarrangör i Sverige, är det vanligaste att man får en guidechaufför som arrangören ordnar. Många av Tanzanias guider har officiell legitimering med TTGATanzania Tour Guide Association.

Med en guidechaufför får man tre flugor i en smäll: guide, chaufför och reseledare. Förutom att vara guide under själva safarin är guiden ansvarig för allt det praktiska under resan: hämtning vid flygplats/hotell, transfer mellan parker, att boende och mat är i sin ordning samt eventuella problem som uppstår.

Utöver detta är guiden också en guide. Han (det är oftast en han) känner safariområdet som sin egen ficka, tittar och lyssnar efter djuren och delar med sig av all sin kunskap om djur och natur. Ju mer man frågar, desto roligare för guiderna och desto lärorikare för en själv. Kanske har guiden något favoritdjur som han kan extra mycket om.

På safariboendet bor guiderna i separata anläggningar. De äter måltiderna med de andra guiderna, när de pratar med varandra och ger varandra tips om djuren. Detta kan bli en skön avkoppling från den professionella rollen för dem. Hur mycket kontakt man vill ha med guiden utöver safariturerna är upp till en själv som resenär. Vill man att guiden ska sitta med under måltiderna är man mer än välkommen att bjuda in. Kanske känner man att man klickar bra med sin guide och gärna pratar mer än bara tiden i bilen. Det är sedan upp till guiden om han känner att han vill äta med dig/er eller hellre sitter med sina kollegor.

Även under safariturerna har guiderna kontakt. De stannar ofta till och byter några ord om två bilar möts. De kan även hålla kontakt via kommunikationsradio där de berättar för andra guider om de hittat lejon, leopard eller något annat mer svårfångat djur. Det viktigaste för guiden att du får en så bra och häftig safariupplevelse som möjligt.

     Kvinnliga guider 

Fortfarande finns det bara få, licenserade kvinnliga guider i Tanzania – men de finns. Vill man ha en kvinnlig guide bör man specifikt efterfråga en sådan. Kanske reser man ensam som kvinna, eller i en grupp med bara kvinnor, och därför skulle känna sig tryggare med en kvinnlig guide. Många guider är med under hela resan, och inte bara när man åker på game drives. Långtifrån alla arrangörer har kvinnliga guider i sitt ”guide-stall”. Fortfarande råder det en ganska stereotypisk syn att en guide ”ska vara” en man. Men sakta börjas dessa barriärer och fördomar att brytas ned.

     Specialistguider 

Väl på plats kan mycket väl andra guider sköta vissa delar av resan. En annan guide kan ta i tyglarna vid t.ex. en båtsafari, bushvandring eller fågelskådartur. Besöker man en massajby är det vanligt att guiden är någon ur massajstammen.

     Trackers

Trackers, eller spårare på svenska, är en typ av specialistguide. En tracker ansluter ofta gruppen när man kommer fram till boendet. Ofta har samma guide och samma tracker länge arbetat tillsammans och bildar ett erfaret starkt par.

Skillnaden mellan en guide och en tracke,r är att trackern är ännu mer insatt i djurlivet och vildmarken. Trackerns uppgift är att hitta de där detaljerna som andra lätt missar: otydliga spår i jorden eller små skiftningar i djurens beteenden. Trackern sitter på eget säte, utanpå bilen och allra längst fram. Detta är för att komma vildmarken närmare och lättare se spår och annat.

Guideyrket lär man sig ofta som vuxen, medan många trackers har fått lära sig ända sedan barnsben. Kanske var deras egen far tracker, och hans far före det. Kunskaperna och färdigheterna en tracker bär på har ofta gått i arv från generation till generation.

     Svenska guider

De flesta guider kommer från landet och guidningen sker därför på engelska. Önskar man guidning på svenska erbjuder vissa arrangörer en svensk guide/reseledare som är med under hela resan.Med en svensk guide får man, förutom det svenska språket, mer tid med guiden som har jourtid i princip dygnet runt. Guiden är med och umgås med gruppen på ett annat sätt, under måltider och andra aktiviteter utöver safarin. En svensk guide är ofta berest i flera afrikanska länder och har därför mycket bred kunskap.

En svensk guide kör nästan aldrig fordonet. Det är närapå omöjligt att som utländsk få tillstånd att köra turister i Tanzania. Kostnaderna för safarin blir högre eftersom man betala för både en chaufför och en guide. Men kanske tycker man att får mer valuta för pengarna när guidningen, samtalen och umgänget sker på modersmålet.

     Parkvakter

Parkvakterna i Tanzanias nationalparker arbetar med parkskydd för att förhindra tjuvjakt och se till att parkens regler följs av chaufförer, guider och turister. Ofta kör man bara förbi dem vid parkentréerna och får inget mer med dem att göra.

I parker där vandring är tillåtet följer en beväpnad vakt med av säkerhetsskäl. Ofta är man borta i alla fall ett par timmar och bör tänka på att packa med en extra lunchbox till vakten. Gör man en campingsafari i bushen, när man vandrar på dagarna och sover i tält på nätterna, kan vakterna inte vara med hela tiden. Men de kommer titt som tätt och tittar till så att allting ser bra ut.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-01T21:34:56+00:00