Safarifordon 

Safarifordon

Safarifordon är en oerhört viktig del av safarin. I Tanzania är en fyrhjulsdriven Land Rover eller Land Cruiser det vanligaste fortskaffningsmedlet som används på safari. Det absolut viktigaste är fordonets skick för säkerheten ute i vildmarken. Ingen vill bli stående mitt på savannen och inte veta vad man ska göra. Fordonets däck och bromsar ska därför regelbundet underhållas. Safarifordon ska vara utrustade med följande:

 • Reservdäck
 • Säkerhetsbälten
 • Första förbandslåda
 • Kommunikationsradio
 • Bra fönstervyer
 • Taklucka (+ ev. soltak)

Om inte safarifordonet är utrustat med en inbyggd kylbox, tar guiden med en bärbar sådan. Vissa safarifordon är även utrustade med AC, men då måste fönster hållas stängda vilket kan förta något av vildmarksupplevelsen. Något som kan förhöja safarikänslan är om får göra sin en safari i en vit, grön eller beige bil – klassiska både naturfärger och safarifärger.

Safarifordon har ofta begränsat med bagageutrymme så packa i mjuka väskor, ryggsäckar eller sportbagar, hellre än hårda. Mjuka väskor är formbara och man får därför plats med fler.

     Land Cruisers/Rovers

Tanzanias norra parker präglas av strävsam, tuff terräng – speciellt Ngorongorokraterns vulkaniska landskap. Det mest passande fordonet är då en fyrhjulsdriven Land Cruiser/Rover (kan kallas ”safarijeep”) som kan manövrera det mesta.

För att optimera safariupplevelsen för resenärerna ser man alltid till att det mittersta sätet inte används, så att alla garanteras fönsterplats. Det finns olika storlekar på safarijeppar – de som tar fyra passagerare och även förlängda som tar sex passagerare. Takluckan gör att passagerarna kan ställa sig upp när bilen står still för att få bättre utsikt och översikt samt titta på och fotografera djuren. Ett eventuellt soltak skyddar då mot den starka solen.

     Öppna safarifordon

Öppna safarifordon förekommer i Tanzania, även om de vanligare i södra Afrika som Sydafrika och Botswana. Öppna safarifordon kan man hitta i Tanzanias södra parker, eftersom terrängen inte är lika tuff som den i norr. De är helt enkelt inte tillåtna i norr av säkerhetsskäl.

Öppna safarifordon är ofta specialanpassade Land Cruisers som tar sex-nio passagerare. Hela fordonet är öppet, d.v.s. det saknar både väggar och tak. Dessa öppna safarifordon förekommer endast för körning inuti parkerna och inte på landsvägarna till och från.

Allra längst fram på bilen kan det finnas en stol för en ”tracker” – spårare – som spanar efter djurens spår. Läs mer om trackers under Safariguider.

     Minibussar

Minibussar är inte vanligt Tanzania, utan används snarare som safarifordon i Kenya. Inte heller i minibussarna, som tar 7+ passagerare, används mittensätena så att alla ska ha garanterad fönsterplats. Även minibussar är utrustade med taklucka och ibland soltak.

     Overland trucks

Ett safarifordon man inte ser lika ofta på safari är en s.k. overland truck. Detta är en typ av mindre lastbil, avsedd för större grupper upp till 24 passagerare. Over land trucks används ofta när det handlar om mer omfattande resor, som görs under längre tid och rundresor till mer än ett land.

De är utrustade med hela kök med kyl, frys, diskplats och vattentankar. I overland trucks kan man transportera en hel camping med allt bagage, tält, bord och stolar. Som safarifordon är det givetvis betydligt klumpigare än övriga, men stora fönster och takluckor ger resenärerna chans till fina utsikter och upplevelser på safarin. Dessutom ger overland trucks en känsla av riktigt äventyr när man lägger mil efter mil av de afrikanska vägarna bakom sig.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:20:09+00:00