Safari i Tanzaina

Safari i Tanzania

Safariresor till Tanzania är så spännande som en resa bara kan bli. Tänk att få blicka ut över en elefanthjord som duschar vid ett vattenhål, bevittna en lejonhonas jakt med egna ögon eller få se den utrotningshotade noshörningen beta i gräset. Tanzania är landet som många förknippar med just safariresor, med sina klassiska savannlandskap, häpnadsväckande vilda djur och oslagbara nationalparker.

Tanzanias safariparker ser egentligen ingen parallell i världen. Serengeti i norr är landets, och kanske hela Afrikas, populäraste nationalpark. I Serengeti får man uppleva safari i klassiska miljöer och med oöverträffat djurliv. Ngorngorokratern, också en av Tanzanias mest välbesökta parker, är unik med sitt vulkaniska landskap men lika fantastiskt utbud av vilda djur. Besöker man de gigantiska parkerna Ruaha och Selous, i söder, kan man räkna med lugnare safari (i form av turister) men djurlivet är i princip som parkernas i norr. I väst får man uppleva äkta, orörd vildmark i nationalparkerna Mahalebergen och Katavi. I Tanzania är valmöjligheterna stora.

Safariresor i Tanzania passar helt enkelt alla typer av resenärer – hur bekväm eller äventyrlig man än vill vara eller lyxigt eller enkelt man än vill bo. Man kan välja att bo på alltifrån exklusiva safarilodger, bekväma safariboenden eller enkla tält rakt under stjärnorna. Man kan göra sin safari i ett safarifordon, till fots, eller via båt – eller varför inte testa lite av allting? Man kan kombinera safarin med sol och på bad på Zanzibar, bestigning (en liten bit i alla fall) av Kilimanjaro eller besöka lokala byar och få en inblick i traditionell kultur.

Tanzania är mångfaldens land, inte bara när det kommer till safariparker utan även när det kommer till människorna. I landet bor det över 120 folkgrupper, med sina egna kulturella uttryck, språk och traditioner. Är man på safari i norra Tanzania, i Serengeti och Ngorngoro, bör man passa på att besöka en massajby. Massajerna är förmodligen hela Östafrikas kändaste folkgrupp, men faktum är att de bara i norra Tanzania och södra Kenya. De är en av få folkgrupper som inte låtit det traditionella livet anpassas efter civilisationen och det moderna samhället. Safari i Tanzania ger den unika möjligheten att få besöka en riktig massajby.

Även naturen i Tanzania är skiftande och någonting utöver det vanliga. Från Afrikas högsta topp Uhuru Peak (”Frihetstoppen”) på Kilimanjaro, till de färgsprakande korallreven i Indiska Oceanens djup. Och allting däremellan – Zanzibars kritvita stränder med vajande palmer; världens största, tropiska insjö (Victoriasjön); böljande högländer; vidsträckta plantager; mäktiga Great Rift Valley; sprakande, trolska skogar och andlösa savanner med resliga akacia- och baobabträd. För att då inte tala om alla djur som lever i Tanzania.

Tanzania är hem till Big Five och Afrikas alla klassiska, både små och stora, däggdjur, fåglar och kräldjur. Befinner man sig i Serengeti på sin safari ska man se till att bevittna Migrationen – ett fantastiskt, naturligt drama där en miljon gnuer, och hundra tusentals zebror, vandrar runt Serengeti, till grannen Masai Mara i Kenya. Vandringen är en jakt efter färskt bete och vatten. I Tanzania kryllar det även av det kanske mest klassiska safaridjuret av dem alla: lejonet. På hela den afrikanska kontinenten bor det flest lejon i Tanzania. Bara i parken Serengeti finns det ca 3000 lejon. Tänk att få ge sina barn upplevelsen att få se en livs levande Simba …

Barn och safariresor till Tanzania går överlag utmärkt ihop. Barn brukar älska spännande äventyr och vad är egentligen ett större äventyr än att få se och uppleva östafrikansk vildmark med alla dess djur? Dessutom är Tanzania perfekt för barnfamiljen som även vill få sol och bad – att bada brukar även vara en uppskattad aktivitet för barn. Man kan ta sig till Zanzibaröarna smidigt där Indiska Oceanen och barnvänliga hotell med pooler bara väntar.

Safariresor till Tanzania är inte bara det perfekta resmålet för barnfamiljer, utan även för det nygifta paret som vill åka på bröllopsresa. Vad är en bättre, mer spännande start på livet som gifta än att åka på safari tillsammans? Dessutom finns Kilimanjaro för det riktigt äventyrliga paret. Eller Zanzibar för paret som vill sola, bada och ta det lugnt – kanske efter ett intensivt bröllop. Safariresor till Tanzania passar även för andra typer resor såsom kickoff med företaget eller andra typer av gruppresor.

Safariresor är inte billiga resor, men då ska man också vara medveten om vad som faktiskt ingår när man bokar med en researrangör från Sverige – alltifrån flygbiljetter och annan transport, till parkinträden och parkboenden. Researrangören hemma i Sverige kan även hjälpa en att sy ihop resan precis så lyxigt eller billigt som man önskar. Sedan ska man tänka på att de som allra minst bryr sig om hur många nollor man lagt på sin safariresa är djuren ­– safariresors ”huvudpersoner”.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:21:36+00:00