Resor till Tanzania

Safariresor till Tanzania

För många är Tanzania safarilandet med stort S och själva sinnebilden av en äkta afrikansk safari. I årtionden har Tanzania legat högt i popularitet – under de senaste åren har över en miljon turister besökt Tanzania varje år. Anledningarna att välja Tanzania som sitt safariland är många. Här kommer sju av dem.

 1. Safariparkerna!

En tredjedel av Tanzanias fastland utgörs av skyddade natur- och viltområden. Landets safariparker ser ingen parallell i världen. Dessutom finns det någonting för alla besökare. I norra Tanzanias hittar man Serengeti och Ngorongorokratern – två av världens kändaste och mest populära safariparker. Den som vill åt det mer intima bör besöka någon av parkerna i söder eller för riktig vildmark – parkerna i väst. Selous och Ruaha i söder är landets största parker och lugnare än parkerna i norr. Avlägsna Katavi och Mahalebergen i väst är så gott som orörda och bjuder upp till äkta, vild vildmark.

Förutom klassisk game drive, är bushvandring, båtsafari, nattsafari och fly camping några av de safariaktiviteter som man kan testa på i många av Tanzanias parker.

 1. Djuren!

Tanzanias djurliv är oslagbart. 20 % av Afrikas vilda djur hittar man i Tanzania. I Serengeti kan man se den spektakulära Migrationen där hundratusentals gnuer, antiloper och zebror förflyttar sig mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya. En häftigare flytt finns nog inte att bevittna.

Området i själva kratern, i Ngorongorokratern, är ett av jordens mest djurtäta – 25 000 större, vilda djur på en yta av blott 260 km². Dessutom har Tanzania, utan konkurrens, Afrikas största lejonpopulation. Det finns fler lejon i Tanzania än Kenya, Botswana, Zambia, Zimbabwe och Sydafrika tillsammans. Bara i Serengeti finns ca 3000 lejon.

 1. Kilimanjaro!

Världens högsta fristående berg och Afrikas högsta berg är en ikonisk bild av Tanzania och hela Afrika. ”Afrikas tak”, som Kilimanjaro brukar kallas, når nästan 6000 m.ö.h. och är en stratovulkan med tre vulkaniska koner. Mellan 35 000 och 50 000 människor ger sig upp på berget årligen och 60-70 % av dessa når toppen. Den snötäckta glaciärtoppen tronar över bergets egen nationalpark (inte Serengeti som Toto felaktigt sjunger i sin hit ”Africa”).

I Kilimanjaro nationalpark finns djur, men de flesta är svåra att se. Man ser dem i regel bara på bergets lägre sluttningar, i regnskogen. Elandantilop och afrikansk vildhund har setts till, men de är ovanliga. Än ovanligare är leoparden som, sedan den hittades år 1926, bara skådats ytterligare två gånger.

Mer realistiska förväntningar vad gäller djurskådningar i Kilimanjaro nationalpark är trädens alla apor. Den blå markattan (blue monkey) och den spektakulära svartvita colobus-apan med sin otroliga svans är två fina exemplar i skogen. Även fåglar finns i överflöd.

Kilimanjaros stora behållning, förutom att ta sig till toppen är bergets skiftande natur. Bergets olika vegetationszoner är var och en för sig en unik och speciell upplevelse. Från regnskog och kalare terräng med ljung och hed, till alpin öken och allra högst upp den arktiska zonen med snö, is och glaciärer. Och hur låter det med Afrikas högsta, inhemska träd? Det finns på Kilimanjaro och mäter 81,5 m.

 1. Naturen!

På tal om natur – även om man inte skulle ta sig hela vägen uppför Kilimanjaro, är Tanzanias natur någonting utöver det vanliga. Från bergen i norr, den mäktiga riftdalen, några av Afrikas största och djupaste sjöar, vidsträckta slätter, högländerna i syd, den heta kusten och paradisöarna Zanzibar med gnistrande stränder och hav. Så fort man kommer utanför städerna åker brer stora åkermarker, plantager och mäktiga, ödsliga landskapsvyer ut sig. Och mitt i allt detta insprängda byar där människor lever sina liv.

Men det man kanske främst tänker på med Tanzania, är de ändlösa savannerna à la Disneys Lejonkungen. Klassiska acacieträd och urgamla baobabträd sträcker sig mäktigt mot skyn med solsvedda, orange gräsmarker som bakgrund. Vill man uppleva en lite annorlunda safarimiljö kan man bege sig till Ngorongorokratern för att uppleva det unika, vulkaniska landskapet. Själv kratern är faktiskt världens största, inaktiva krater.

 1. Zanzibar!

Safari i Tanzania är perfekt att kombinera med sol- och badsemester på de solstinna Zanzibaröarna. Här bjuds man på fantastiska kritvita stränder, palmer som vajar i den ljumma havsbrisen och turkosklart vatten. Hotell, resorter, semesterhus- och lägenheter med pool radar tillsammans med palmerna upp sig längs de eftertraktade stränderna. Vart i landet man än befinner sig man kan ta sig hit via inrikesflyg. Till och från Dar es Salaams hamn går båtar dagligen.

Förutom alla djur på land är Tanzania även hem till ett fantastiskt undervattenliv med korallreven under ytan. Passa på att prova på någon spännande aktivitet som att dyka, snorkla, åka båt, köra vattenskoter m.m. Zanzibar är även känd för sin mat med fantastiska kryddor och smaker. Strosa runt i vackra, historiska Stone Town, testa Urojo Soup (eller ”Zanzibar Mix”) och njut av den fascinerande swahilikulturen…

 1. Kultur

På tal om kultur – Tanzania är hem till ca 120 olika folkgrupper och språk där alla, mer eller mindre, har sina egna traditioner. Swahili är det största språket i Tanzania, men faktum är att de allra flesta tanzanier har ett annat språk som modersmål.

Den mest kända folkgruppen i Tanzania är massaj – en folkgrupp som till skillnad från många andra inte låtit det moderna samhället påverka deras traditionella liv. Befinner man sig på safari i norra Tanzania, i Serengeti eller Ngorongoro, ska man passa på att besöka en massajby. Man kommer då att en inblick i en av de få, äkta, traditionella kulturerna som fortfarande lever kvar, än i dag…

Tanzanias färgstarka kulturliv kommer med rik historia och stor mångfald. Vare sig du köper handgjorda souvenirer på en marknad eller får ta del av traditionell dans och musik, kan du vara säker på att århundranden av kulturtraditioner ligger bakom.

 1. ”Finns något för alla”

Avslutningsvis – Tanzania har någonting för alla resenärer. Det spelar ingen roll om man är förstagångsresenär eller har varit på safari tidigare. Om man är äventyrlig eller bekväm. Om vill bestiga berg, dyka i korallrev, bara ligga på stranden eller vid poolen med en kokosnöt med sugrör i. Om man vill sova i dubbelsäng, sova i tält, åka bil, åka båt eller vandra. Ingenting ska stå i vägen för safaridrömmen och drömmen om Afrikas savanner… Safari i Tanzania erbjuder nästan oändliga möjligheter och sannerligen någonting som passar alla.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:22:18+00:00