Familjesafari i Tanzania

Familjeresa till Tanzania

Att åka på safari med hela familjen är ett nöje för alla och en perfekt familjeresa. Från den yngsta lilla krabaten, till mormor eller farfar. Det fiffiga med safariresor att ingen är den andra lik. Så trots att man kanske varit på safari tidigare garanteras helt nya, unika upplevelser.

Så gott som allting går att göra på safari i Tanzania, men allting går inte att göra överallt i Tanzania eller i alla safariparker. Därför är det viktigt att man kollar upp och bestämmer vad man vill göra, och hur man vill att safarin ska se ut, innan man bokar resan.

     Varför familjeresa till Tanzania?

Tanzania är det perfekta safarilandet med alla sina valmöjligheter på safari. Det finns helt enkelt någonting för alla. Man kan bo bekvämt och lyxigt eller enkelt och mer äventyrligt. Man åka på game drive, vandra, åka båt, åka luftballong och/eller besöka en traditionell massajby. Många safariboenden i Tanzania har dessutom fina erbjudanden för familjer.

Från safariparkerna kan man smidigt ta sig med inrikesflyg till kusten eller Zanzibaröarna. Bad i poolen och havet lockar de flesta barn. Och för föräldrar och/eller mor-far-föräldrar blir det perfekt att avsluta resan i en solstol.

     Norra eller södra Tanzania?

I norra Tanzania finns Serengeti och Ngorongoro – två av Afrikas mest populära nationalparker som garanterar spännande äventyr och upplevelser för hela familjen. I norr finns även den mindre välkända parken Tarangire, som i oktober är Afrikas elefanttätaste plats. Att åka till Serengeti och se Migrationen blir någonting för barnen att berätta om i skolan. Och om man vill ge barnen mer än ”bara” djur eller natur, är norra Tanzania perfekt för att även få kulturupplevelser. I Ngorongoros högländer bor den traditionella folkgruppen massajerna. Man kan få möjligheten att bli guidad av en massaj och besöka en massajby.

Kanske särskilt södra Tanzania kan erbjuda finfina safarierbjudanden för familjer. I parkerna här finns fler olika typer av safariaktiviteter. Med några undantag är det mest klassiska game drives som gäller norr. I söder är det, förutom game drives, populärt med annan typ av safari – båtturer, vandringar eller fly camping. Det sistnämnda kräver dock att man är minst 12 år gammal – men tänk vilket äventyr och erfarenhet för hela familjen att bo och campa mitt på savannen. Selous Game Reserve är populärt för båtsafari och Ruaha National Park är känd för sina enorma lejonflockar.

     Hur bor man?

Under safari bor man i lodger eller tältcamper. Lodger är som vildmarkshotell med stora, rymliga rum. Tältcamper är ungefär som lodger med skillnaden att väggarna är av tältduk. Det finns stora familjerum eller, om dessa saknas eller är slut, så kan man få rum nära eller i anslutning till varandra. Tanzania älskar barn och safariboenden reducerar priserna för barn.

Dock så finns det safariboenden som inte tillåter barn under sex år. Detta är oftast för att man vill hålla nere ljudnivån. Kanske ligger boendet i närheten av ett vattenhål dit många djur kommer som man inte vill skrämma bort.

     Vad kostar det?

Safariresor är inte billiga – det ska man veta. Och ju fler desto dyrare, givetvis. Internationella flygbolag har reducerade priser för barn under 12 år. Vissa safariboenden har så generösa åldersgränser som att ”barn” under 21 år bor billigare. Även andra typer erbjudanden kan värda undersöka. Under ”off-säsong” kan vissa boenden ha finfina förslag som att det första barnet får bo gratis etc.

Givetvis betalar man även för transport, fordon och guide. Detta delar man på antalet med passagerare. Är ni ett större resesällskap kan det krävas mer än ett fordon eftersom att alla garanteras fönsterplats på safari. Att flyga safariflyg till parkerna går betydligt snabbare och man slipper timmarna på skumpiga bilvägar. Safariflyg är dock betydligt dyrare än bilresor.

Under högsäsong – december-januari samt våra sommarmånader – blir priserna högre. Dessutom är det fler turister i parkerna under dessa månader. Bättre priser (och färre besökare) brukar man hitta oktober/november och februari. Även juni kan vid vissa boenden räknas till lågsäsongen, efter april och majs långa regn. Under april och maj sjunker priser, men de brukar överlag inte rekommenderas som någon vidare bra safarisäsong.

     Är safari säkert för barn?

Safariresor är potentiellt riskfyllda eftersom man faktiskt bor mitt i vildmarken, mitt bland vilda djur. Men safariparker och boenden är välorganiserade, har bra säkerhetsrutiner och jobbar med erfarna guider, vakter och annan personal. Så länge man håller koll på sina barn samt följer guidens instruktioner under själva safarin och boendets regler är riktlinjer, är risken mycket liten att något farligt ska inträffa.

13 tips och råd inför familjeresor till Tanzania:

 1. Se till att stället ni bor på har pool så att barnen kan bada och leka av sig mellan bilturerna i parken.
 2. Fråga runt vad boenden erbjuder för andra aktiviteter utöver game drive. Barn kanske inte tycker det är jätteroligt att sitta still i ett safarifordon hela dagarna…
 3. Försök inte att göra alldeles för mycket eller besöka för många parker. Tanzania är ett stort land som kräver långa – och långtråkiga – transporter. Barnen får förmodligen ut mer av att stanna längre på ett ställe än att stressa till flera olika.
 4. Utnyttja Tanzanias fantastiska kust och Zanzibar-öarna. Sol- och badsemester uppskattas av barn i alla åldrar. De yngsta badar, bygger sandslott och kan leka med andra barn i barnklubben. Tonåringarna solar och testar olika spännande vattensporter – snorkling, dykning, jetski etc. Och de vuxna kan kanske få tid till en avslappnande massage, tid på hotellets spa och en kall drink…
 5. Smörj in barnen med hög, vattentålig SPF eftersom barns hud är känsligare och de utsätts för mycket sol när de badar – vilket många barn vill ungefär prick hela tiden. Riktigt små barn ska ha UV-dräkt när de vistas i solen. Tillbringa så mycket tid som möjligt i skugga under ett träd, parasoll eller tak. Se till att barnen dricker ordentligt.
 6. Överväg att åka på safari de något lugnare månaderna oktober eller februari. Turisterna är färre och priserna speglar den något mer ”off-säsongen”.
 7. Bo i stora, privata familjerum på lodge eller tält eller anslutande tält så att hela familjen bor under ett och samma tak.
 8. Om man reser med riktigt små barn rekommenderas större, mer hotellika safariboendena. De har ofta luftkonditionering, är trygga och rymliga med riktiga, fasta väggar. Dessutom erbjuder de ofta barnpassning för de små barnen om föräldrarna vill äta sin middag på kvällen i lugn och ro.
 9. Hela Tanzania har malariarisk så konsultera med vårdcentral innan ni ska resa. Det finns malariaprofylax även för små barn. Ta även reda på vilka andra eventuella vaccinationer som behövs inför resan.
 10. Förbered barnen med att titta på bilder av och läsa på om Afrikas alla djur Se även Lejonkungen innan ni åker. Tänk vad roligt för barnen att med egna ögon få se Simba, Nala, Mufasa, Sarabi, Timon, Pumbaa, Rafiki, hyenorna och alla andra djur.
 11. Utforma små tävlingar, t.ex. om åker bil till safariparken. Resarna kan bli väldigt långa och påfrestande för barnen. Ju närmare parken man kommer, desto mer i det vilda befinner man sig och redan nu kan djuren börja dyka upp. Tävla t.ex. i vem som ser det första djuret, vem som fick syn på flest apor eller räkna hur många andra bilar ni möter.
 12. Kolla upp erbjudanden och barnpriser för att få resan till ett så bra pris som möjligt. Låt researrangören skräddarsy en barnvänlig safari som passar just er familj!
 13. Och sist men inte minst: försök att se resan och alla upplevelser genom barnens ögon. Låt barnens nyfikenhet och öppenhet smitta av sig på hela familjen. Barn låter inte språk- eller kulturskillnader stå i vägen för att få nya kompisar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-08-01T21:44:20+00:00