Planera Tanzaniaresan

Planera din Tanzaniaresa

Dagens moderna safariresor uppstod förmodligen i Tanzanias grannland Kenya under 1960-talet. Konceptet spreds snabbt till andra länder. Tanzania dock har under lång tid legat före Kenya som det populäraste och mest det ultimata safarilandet.

Safariresor till Tanzania kan vara ditt livs äventyr. Men ett äventyr behöver inte komma utan förberedelser. Tanzania ligger långt hemifrån och resan stäcker sig ofta därför längre än bara ett par tre dagar. Just safariresor kan vara svårare att bara ”ta som de kommer”. För att få till just din ultimata Tanzaniaresa behöver en del planering göras.

Safari-ordlista

Inför och under Tanzaniaresan kan man stöta på följande ”safari-ord”:

 • Game drive
  På svenska: djurskådningstur. Game drive är aktivitet som man förknippar mest med safari, d.v.s. åka runt i ett fordon på savannen, leta efter och titta på djur.
 • Big Five
  Leejon, leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel samt noshörning (både vit och svart).
 • Migrationen
  The Great Wildbeest Migration på engelska. En miljon gnuer, tillsammans med zebror och antiloper, förflyttar sig mellan ekosystemen Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya. Migrationen är ett storslaget, unikt naturskådespel.
 • Bush
  ”Bushen” på svenska. Kort för ”bushveld”, som är den landskapstyp man förknippar med safari: subtropisk skogs- och gräsmark. Egentligen är bushveld det man kallar landskapet i södra Afrika. Förkortningen bush har dock kommit att användas även i Östafrika.
 • Bush walk
  Safari till fots. Man får känna marken under fötterna och komma närmare naturen och vildmarken. Av säkerhetsskäl kommer man inte djuren lika nära.
 • Lodge/camp
  Olika typer av safariboenden. På en lodge bor man ett slags vildmarkshotell. Bor man i camp är det tält som gäller.
 • Sundowner
  En drink man tar vid solnedgång, ofta med en vacker utsikt som förgrund.

     Planera din Tanzaniaresa, steg-för-steg:

     1. Välja safariland och researrangör

Det första man ska göra är att välja vilket safariland man vill åka till. Det kan vara värt att läsa på om de olika länderna och deras safariparker. Man märker då ganska snabbt att det kan skilja sig något länderna emellan, t.ex. hur stora avstånden är eller vilka typ av boenden som finns. Sök runt och prata med olika resebolag som kan ge dig tips och råd utifrån dina önskemål. Vissa föreföretag kan ha speciella erbjudanden till vissa länder/parker som kan spela roll för vad man till slut bestämmer sig för.

Jämför olika svenska reseföretag som känns seriösa. Med tanke på all logistik som en safariresa kräver, gör man det lättast för sig genom att boka genom en erfaren safariarrangör. De sköter då all kommunikation med arrangörer och boenden på plats.  Nu har man fördmoligen ett hum om budget och hur mycket resan faktiskt kommer att gå på.

     2. Välja tidpunkt för resan

Nu har man kanske bestämt sig för Tanzania. Nästa steg är att bestämma när man vill åka. Vill man satsa på högsäsongerna? Då är det å ena sidan är chans att se många, många djur. Men det är å andra sidan även risk att få se många, många andra turister. De två högsäsongerna är årets torraste månader. Som regel innefattar de december-februari och juni-september (vissa boenden räknar, åtminstone början av, juni till lågsäsongen). Landskapet är nu torrare och kalare vilket gör att man lättare ser djuren. Högsäsongerna infaller dock med många av de långa loven, såsom jul- och nyår samt sommarlov.

Lågsäsongerna i Tanzania – oktober-november, mars-maj – infaller med regnperioderna. Den förstnämnda räknas som den kortare perioden. Under mars-maj faller de s.k. ”långa regnen”. April är landets blötaste månad. Det regnar sällan precis hela tiden så att semestern blir totalförstörd. Djuren kan dock bli svårare att se eftersom vegetationen blir grönare och tätare. Vissa vägar kan bli helt okörbara med vatten och lera. Under den längsta regnperioden håller vissa lodger och camper helt stängda.

Positivt med att resa under lågsäsong är att det är färre turister och lägre priser, kanske med finfina erbjudanden. I slutet av regnperioderna får ofta man se gulliga ungar stappla omkring eftersom många honor föder vid denna tidpunkt.

     3. Välja safaripark

Punkterna 3-5 hör på många sätt ihop eftersom safariparker och boenden inte erbjuder exakt samma.

Fem av Tanzanias vanligaste safariparker:

 • Serengeti National Reserve
  I norr ligger Serengeti ­– ”Safariparkernas park” och Safariparken med stort S. Det är förmodligen Afrikas allra kändaste safaripark, med djurliv som saknar motstycke och klassiska savannslätter. Här kan man se hjordarna från Migrationen så gott som året om. Med sitt ”hypade” rykte följer även mycket turister.
 • Ngorongoro Conservation Area
  Granne med Serengeti, är Ngorongoro känt för sitt hissnande, dramatiska, vulkaniska landskap – förutom alla djur. Fler och fler turister hittar numera hit eftersom parken tillhör den populära norra safarirutten The Northern Circuit. Ngorongoros vulkankrater är den största, intakta kratern i världen.
 • Tarangire National Park
  10 mil sydväst om Arusha, i centrala Rift Valley, hittar man Tarangire. Nationalparken är kanske mest känd för sina elefanthjordar. Tarangire är en något säsongsbetonad park, med djurförflyttningar runt ett större ekosystem. Under torrperiod kan djurlivet mäta sig med Serengetis.
 • Lake Manyara National Park
  En Tanzanias mindre parker ligger en två timmar bilfärd från Arusha. Sjön är en sodasjö som drar till sig bl.a. flamingo och vit pelikan. Parken har ett rikt djurliv, men kanske inte i klass med de större parkerna.
 • Ruaha National Park
  I sydväst hittar man Ruaha. De sydligare parkerna är som regel lugnare än de populära parkerna i norr. Ruaha är en av Tanzanias största parker. I kombination med den de färre turisterna ger allt detta en fantastisk, äkta vildmarkskänsla. Det rika djurlivet gör ingen besviken.

       4. Välja safarityp

Tänk inte bara på vilken park du vill besöka, utan även vilken typ av safari du vill göra.

Tanzanias vanligaste safarityper:

 • Safari i bil
  Den så kallade game driven när safarin sker från ett safarifordon, som en Land Rover eller likande. Guidechauffören, som även fungerar som en berättande expert, kör runt på savannen och man letar efter och tittar på djur. Bilburen safari är den vanligaste safaritypen.
 • Self-drive safari
  Du kör safarifordonet själv. En guide ingår inte utan du hyr helt enkelt ett safarifordon på plats i Tanzania. Denna safarityp kan ge mer äventyrskänsla. För den ovana är lilla Lake Manyara, med sina bra underhållna vägar, en bra park att börja med.
 • Safari till fots
  Den s.k. ”bush walken”, eller bushvandringen på svenska, ger safarin en annan karaktär. Man känner marken under fötterna, ser djurens spår i jorden, hör alla vilda ljud utan en brummande motor och känner lukterna. Av säkerhetsrisk kan man dock inte komma djuren lika nära som i en bil. Denna safarityp kan kosta en del, men den unika vildmarkskänslan är svår att sätta en prislapp på. Prata med din researrangör om du är intresserad.Bra parker i Tanzania för vandring är Ruaha National Park, Serengeti National Park (tillåtet i vissa områden), Tarangire National Park, Selous Game Reserve och Katavi National Park.
 • Safari med flyg
  Safarin sker inte från ett flyg utan det handlar om transporten till eller mellan parker. Vill man både till parker i norr och syd får man räkna långa transporter. Tanzania är stort land till ytan (dubbelt så stort som Sverige!). Önskar man att transporterna ska gå snabbare och smidigare, kan man överväga att ta ett safariflyg. Då slipper man skumpiga bilresor i timmar. Planen är mindre och landar på landningsbanor nära eller i anslutning till nationalparkerna.
          5. Välja boende

Vad gäller safariboenden i Tanzania, kan man lägga sig både enklare och billigare eller exklusivare och dyrare. När man bokar boende ska man se till att följande ingår: rum, full board (helpension) – frukost, lunch och middag­–, parkavgift samt fordon med eventuell guide (om man inte önskar köra själv). Man ska inte låta sig avskräckas av att man bor i vildmarken. Safariboendena håller genomgående hög standard.

Tanzanias vanligaste safariboenden:

 • Lodge
  Som ett vildmarkshotell med privat rum eller bungalow.
 • Fast tältcamp
  Ungefär som en lodge, men skillnaden är att istället för fyra fasta väggar har man tältduk runt sig. Glöm vanliga, små campingtält och tänk istället rymliga tält med högt i tak och inredning likt ett hotellrum. Tälten och campingen är fast på en plats.
 • Mobilt tältcamp
  Kan på engelska benämnas om ”fly camp”. Det enklaste och kanske mest genuina safariboendet. Fräscha, rejäla vildmarkstält står idylliskt placerade med till synes ändlös savann i bakgrunden. Vid safari till fots bor man ofta så här. Varje natt sover man på en ny plats. Som safariresenär behöver man inte tänka på att bära eller sätta upp tälten själva
          6. Välja transport

När du tagit hänsyn till allting ovan kan du äntligen börja boka din Tanzaniaresa. Bokar du med ett reseföretag bokar de dina flygbiljetter. Du kan såklart komma med önskemål om vilken flygplats du vill flyga till och från och hur lång resetid som känns okej. Alla flygresor från Skandinavien till Östafrika kräver minst en mellanlandning. Nu bestäms även hur transporten i Tanzania ska du se ut och eventuella inrikesflyg bokas därefter.

          7. Viktiga praktiska förberedelser

Slutligen, i god tid före avresa ska man tänka på följande:

 • Pass & visum
  Passet ska vara giltigt sex månader efter hemresedatum. För att komma in i Tanzania måste ha ett godkänt turistvisum som kostar 50 amerikanska dollar (USD). Ansök antingen online eller på ambassaden hemma, och ta med godkänt visum. Det går även att ansöka direkt på vid ankomst till internationella flygplatser som till Dar es Salaam eller Kilimanjaro.
 • Vaccinationer
  Minst 4-6 veckor före avresa ska man konsultera sin vårdcentral/vaccinationsmottagning angående nödvändiga vaccinationer. Be även om råd angående malariaprofylax eftersom malariarisk även finns i landets nationalparker.
 • Packning
  Packa ned det viktigaste som pass, (eventuellt) godkänt visum, andra resedokument, plånbok, laptop, surfplatta, alla viktiga mediciner och ett ombyte i handbagaget. Resten läggs i huvudbagaget. Man får ofta checka in 1-2 väskor per resenär. Väskorna får väga 20-32 kg (beroende på bolag). På de mindre safariflygen får väskorna inte väga mer än 15 kg. Man ska helst packa i mjuka väskor. Läs på om överviktspriser och betala eventuell sådan i USD.
 • Cash is king
  Växla till en del amerikanska dollar hemma – det är alltid bra att ha med ut. Man kan inte växla till tanzaniska shilling i Sverige, utan det får tas ut i bankomater på plats i Tanzania. Det mest gångbara kortet är VISA, följt av Mastercard. Du kan även växla från amerikanska dollar till shilling på växlingskontor. Kontanter är det överlägset vanligaste betalningssättet i Tanzania.
 • Specialkost
  Anmäl direkt eventuell specialkost och/eller allergi till reseföretaget, så att de kan meddela boendet eller boendena på plats i Tanzania.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:16:15+00:00