När ska man resa?

När ska man resa?

En viktig del av planeringen av resan är att bestämma när man ska resa. Som safariresenär kanske man har olika syn vad resan ska innehålla. Vissa värdesätter fint väder, en annan lugn och färre turister. En tredje vill gärna titta på flyttfåglar och en fjärde åker enbart för att se Migrationen. Tanzanias olika safarisäsonger (och parker) ser inte exakta likadana ut. Därför kan det vara värt att göra sin research och givetvis diskutera med resebolag.

Djuren

Högt upp listan för de allra flesta safariturister är att man vill se så många djur som möjligt. Man kanske tror att djuren bara finns där, år ut och år in. Men bilden är mer nyanserad än så.

Generellt sätt är torrperioderna den bästa tiden för att se djuren. Man ser dem bättre och lättare när gräsen är kortare, buskarna kallare och vattenkällorna färre. Djuren tvingas ut för att leta vatten i torkan, till vattenhål och vattendrag, där de stannar till. Under torrperioder är det även färre av ett djur man, till skillnad från safaridjuren, helst vill undvika – myggan.

”Djurutbudet” varierar även från park till park. Tarangire National Park, t.ex., är en starkt säsongsbetonad park eftersom djuren rör sig runt ett större ekosystem. Bästa tiden för att se djur i parken är i slutet av torrperioderna. Under augusti-oktober är Tarangire kanske Afrikas elefanttätaste plats. Enorma hjordar kommer till Tarangires stäpper från Masai Mara i Kenya. Migrationen är en annan säsongsbetonad händelse, om än mer i Kenya än Tanzania.

     Bäst djurskådning i safariparkerna (generellt):
 • Serengeti – oktober-mars + juni-juli
 • Ngorongoro – juni-september (men bra året om!)
 • Tarangire – juni-oktober
 • Ruaha – juni-oktober
     Migrationen

Denna spektakulära naturhändelse kallas även Den stora gnuvandringen (på engelska The Great Wildebeest Migration). I Serengeti kan man bevittna Migrationen november-juli. Detta är något förenklande bild, baserade på hur djuren brukar röra sig år från år. Djuren följer regnen och det gröna betets förlovade marker. Är regnen nyckfulla blir alltså även vandringarna nyckfulla.

Vill du resa till Tanzania för att Migrationen i Serengeti är detta en generell riktlinje:

 • November: I början av oktober rör sig hjordarna från Masai Mara i Kenya. De flesta anländer till Seronera, i centrala Serengeti, vid månadsskiftet oktober/november. Vissa kommer tidigare, andra senare.
 • December-mars: En mycket bra safaritid ur Migrationens synpunkt. Hjordarna fyller upp centrala Serengeti, ner till parkens södra delar. Exakt var de befinner sig beror på hur det regnat och var det grönaste betet finns.
 • April-maj: Generellt den regnintensivaste perioden i Tanzania. Hjordarna rör sig från söder till nordväst i den Västra korridoren (Western Corridor).
 • Juni-juli: Vill man se Migrationen på sin safari ska man hålla till i den Västra korridoren. Nu börjar hjordarna lämna Serengeti, med destination Masai Mara i Kenya, via Grumentifloden. Från slutet av juli har hjordarna generellt sätt lämnat Serengeti. Det är inte alldeles ovanligt att vissa fortfarande är kvar i norra parken.
     Djurungar

Kanske undrar man när man ska resa för att få se nyfödda djurungar. Svaret blir tyvärr att det beror på. Vissa djurarter föder året om. I Serengeti är kalvningssäsongen för gnuer och zebror generellt i februari. Beroende på regnen kan det även ske senare i februari och mars. Många djurungar föds i början av torrperioderna.

För den känsliga – samband med många djurungar kan man även räkna med allt fler rovdjur. De små nyfödda liven är lättare byten än de fullvuxna föräldrarna. Man brukar räkna att 40 % av alla kalvar som föds årligen tidigt faller offer för lejon, hyenor och andra rovdjur.

     Flyttfåglar

Safariparker är fulla av fåglar årligen. Ingen tid är dålig ”fågeltid” i Tanzania. Lake Manyara är kanske speciellt ett riktigt fågelskådarparadis. Vill man se flyttfåglar från Europa och Nordafrika är november-april den bästa tiden för safari i Tanzania.

Vädret

Tanzanias väder, och därför även landets safariparker, styrs av landets regnperioder- och torrperioder.

     Regn och torka

Tanzania har två generella regnperioder. I oktober-november äger den kortare rum, i mars/april-maj den längre. Torrperioderna brukar infalla december-mars och juni-september. Notera att torrperioden inte nödvändigtvis betyder att safarin är helt regnfri. Det innebär helt enkelt att det inte regnar lite ofta, och ihållande, som under regnperiod.

Övergångsperioderna kan vara diffusa och regnen nyckfulla – anlända tidigare eller senare. Under senare år är det vanligare med mer regn under torrperioden december-mars. Kanske gör klimatförändringarna att trenden går mot en mer distinkt regnperiod, snarare än två. Under regnperioderna kan det vissa år inte regna tillräckligt ihållande för att regnet ska tränga ner i marker. Detta får effekt på både djur och människors odlingar.

     Temperaturer

I inlandet där safariparkerna ligger är luften torr, vilket betyder att hettan inte blir lika tryckande. Detta betyder emellertid inte att det inte är varmt. Under vårt vinterhalvår ligger dagstemperaturerna runt 30 grader, till 35 grader. Under vårt sommarhalvår, som är Tanzanias kallaste tid, är det ca fem grader kallare. Februari brukar vara årets varmaste månad och juli årets kallaste.

En distinkt skillnad från t.ex. kusten och Zanzibar, är att kvällar, nätter och tidiga morgnar ofta är betydligt svalare i safariparkerna. Även under det varmare vinterhalvåret. Detta beror på att de flesta parker ligger på hög höjd. Ett undantag är landets största park Selous som befinner sig på låg altitud.

 Vilken tid är bäst och sämst att resa då?

Generellt är våra sommarmånader kanske den bästa tiden för safariresor, vädermässigt. Det är torrt, utomordentlig djurskådning och Migrationen är i sin slutfas i Serengeti (men fortfarande finns ofta många djur kvar). Temperaturerna är något svalare, men det är långtifrån kallt. På det negativa spektrumet är detta högsäsong för safari – mycket turister och höga priser för boenden.

April-maj brukar benämnas för den sämsta tiden eftersom detta är den intensivaste regnperioden. Naturen blir å ena sidan vacker och frodig, men djuren blir å andra sidan mycket svårare att se. Regnar det väldigt mycket måste takluckan hållas stängd under game driven vilket ger betydligt sämre utsikt och uppsikt. Dessutom blir vägarna svåråtkomliga med vattensamlingar och lera, vissa direkt okörbara. Vill man köra sitt safarifordon själv rekommenderas inte denna tid. Ur positiv synvinkel är detta en perfekt tid att fynda finfina, billigare erbjudanden. Boendepriserna går ner och man slipper massor av andra turister. Dessutom kan det mycket väl vara så att det regnar mindre än tänkt. Regnfallen behöver nödvändigtvis inte förstöra safarin totalt.

De varmaste månaderna december-februari är en annan intensiv safariperiod – mycket turister och höga boendepriser. Jul- och nyårshelgerna är speciellt populära restider. Djurskådningen brukar vara utmärkt eftersom det blir varmare och djuren letar efter vatten. Det regnar i regel mer än under juni-september, men ofta kommer regnen som eftermiddagsskurar som ganska snart spricker upp. Även under kvällar och nätter är regn vanligt. Från december till februari blir det bara varmare och varmare.

Juni är lite av en mellansäsong. Vissa safariboenden räknar den till högsäsongen, vissa till lågsäsongen. Det är därför full möjligt att hitta lägre boendepriser under denna månad. Alltför många turister brukar inte ha hittat till parkerna än. Naturen brukar dock vara väldigt frodig om det regnat mycket under april-maj vilket naturligt försvårar djurskådningen. Migrationen är i regel ”bäst” i den Västra korridoren, mot norra Serengeti.

En annan mellansäsong är oktober-november som i regel är den korta regnperioden. Detta betyder inte att safarin är dålig, tvärtom är detta en ypperlig tid för Migrationen när hjordarna kommer tillbaka till Serengeti. Man ska då se till att vara i norra eller centrala Serengeti för att få se hjordarna. Boendepriserna är ofta lägre än under högsäsongerna. Vädret är varmt och skönt och det blir gradvis varmare. Kanske blir detta en perfekt höstlovsresa?

     Flest turister i safariparkerna (generellt):
 • jul och nyår
 • februari
 • juli-september

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-08-01T21:33:36+00:00