Mat och dryck

Mat i Tanzania

Några maträtter att äta i Tanzania:

 • Ugali – tjock majsgröt
 • Nyama choma – grillat kött
 • Kachumbari – lök- och tomatsallad
 • Pilau – kryddad risrätt, ofta med köttbitar
 • Biryani – kryddor och ris med kött, grönsaker eller ägg
 • Ndizi kaanga – friterade bananer/kokbananer
 • Wali na nazi – kokonötsris (klassisk Swahilirätt, populär på Zanzibar)
 • ”Sukuma wiki”– ”förläng veckan” med tillrett grönkål, spenat osv.
 • Mandazi – friterat, sött degknyte

Maten i Tanzania är relativt enkel. Den utgörs mycket av kolhydrater, stärkelser, grönsaker och kött. Förmodligen är ugali den mest klassiska maten från Tanzania. Det är en kompakt och mycket mättande majsgröt. Ugali formar man med händerna och doppar i sås, kål, gryta m.m.

Maten kan skilja sig lite beroende på var i landet man befinner sig. På Zanzibar är maten i regel mer kryddig och smakrik än på fastlandet. Miljoner tanzanier är fattiga så kryddor är en lyxvara. Maten ska främst stå på bordet för att mätta familjen, inte vara en kulinarisk upplevelse. På öarna, kusten och runt sjöarna äter man, naturligt, mer fisk. Hela landet kryllar av fantastiska frukter. Bananer, avokado, ananas och papaya finns som regel året runt. Mango och citrusfrukter är mer säsongsbetonade. Ät även passionsfrukt, guava och jackfrukt. På kusten och Zanzibar får man testa kokosnötter.

Att äta kött, som nötkött, get eller kyckling är relativt vanligt, speciellt om man bjuds hem till folk eller någonting särskilt ska firas. Bjuds man hem till ett tanzaniskt hem är man hedersgäst. En vegetarian klarar sig som regel relativt bra i landet. Man får dock se till att få i sig protein från bönor, nötter, frön etc. Andra matpreferenser och/eller allergier kan alltid tillgodoses under resor till lodger och hotell.

Maten i Tanzania är influerad från olika länders kök: ”klassiskt” östafrikanskt, indiskt, arabiskt, brittiskt etc. Det är främst maten på Zanzibar som ser störst yttre influenser. Detta gäller speciellt från Arabiska halvön, Indien, Portugal och till och med Kina.

Mat under resan

Som safariturist i Tanzania behöver man i regel inte vara alltför orolig vad gäller maten. Men man ska tänka sig för en extra gång innan man äter sallad och mat som inte är tillagad. Om den har sköljts i vattnet kan man få i sig bakterier som våra magar inte är vana vid.

     Äta på safari och hotell

På safariboden och finare hotell, som de flesta turister främst kommer komma i kontakt med, finns mat som man förmodligen är van vid hemma. Givetvis med viss lokal ”touch”. Maten är därtill vällagad och god. Maten serveras ofta som bufféform. Lyxigare hotell och boenden har ofta även ett brett à la carte-utbud, utöver buffén.

Man kan också räkna med att få sina matpreferenser tillgodosedda, som vegetariskt, laktosfritt, glutenfritt, eventuella allergier osv. Meddela detta till arrangören, så att informationen förs vidare till boendet. Detta är inte minst viktigt under safariresor då det är vanligt att lunchen äts i parken, under en safaritur. Köket förbereder då matpaket som guiden tar med i bilen. Personalen behöver då givetvis veta eventuella justeringar som behöver göras.

     Äta på restauranger

Utanför städerna håller restaurangutbudet ofta enkel standard med begränsad variation. Maten är ofta typiskt östafrikansk i det att den består av grillat kött som serveras med ris, ugali, grönsaker eller pommes frites. Här kan vara extra noga att undvika sallad och annan rå, sköljd mat på grund av vattnet.

På kusten och i städer som Dar es Salaam och Arusha kan man hitta restauranger som serverar östafrikanskt, etiopiskt, indiskt, kinesiskt, italienskt etc. Och varför inte ta en espresso, latte, eller cappucino på café med air condition och kanske till och med wi-fi? Räkna med att maten i större städer är dyrare, med nästan västerländsk prisklass på vissa ställen.

     Testa gatumat

Så länge maten från gatan är tillagad, finns det mycket gott och smakrikt att testa:

 • Chipsi mayai
  Pommes och ägg (som omelett).
 • Mishikaki
  Grillspett med olika typer av marinerat kött.
 • Urojo soup eller ”Zanzibar Mix”
  En färgglad mango- och mjölsoppa med allt möjligt som potatis, bönor, kokta ägg, kött m.m. Äts mycket på Zanzibar-öarna samt Dar es Salaam.
 • Samosa
  Friterat degknyte fyllt med kött eller grönsaker. Ofta kryddstarkt
 • Chapati
  Indiskt, platt bröd.
 • Kababu
  Miniatyr-kebab
 • Mandazi
  Sött, ”puffigt”, friterat degknyte. Som små munkar.
 • ”Övrigt”
  Rostade majskolvar, nötter, popcorn etc.

”Ät som en tanzanier”

Kanske vill man testa något annat än alltför västerländsk mat under resan. Den som vill äta som en tanzanier under en dag kan tänka ungefär så här:

     Frukost

Du går upp tidigt på morgonen, gärna med solen. Frukosten du sedan intar är enkel. Du dricker en kopp chai (te med mjölk och socker) eller kaffe tillsammans med någonting lätt. Det kan vara bröd, chapati eller mandazi. Typiskt tanzaniskt är även uji som är en tunn, söt gröt gjord på hirs eller durra.

     Lunch

Dags för lunch som äts med händerna. Gör som resten av folket och ät Tanzanias vanligaste maträtt ugali – den kompakta, stärkelserika majsgröten. Skopa upp ugalin med högerhanden (vänsterhanden är för toalettbestyr), tryck till och forma den i handflatan och doppa sedan ugali-biten i sås eller grönsaker. Tanzanier dricker ofta något sött till, som chai eller läsk.

     Middag

Middag äts relativt sent. Den börjar tillagas när solen går ner, och så även temperaturen, omkring sjutiden. Lunch och middag är inte alltför olika varandra. Ät grillat kött och sås med ugali, eller, om du vill variera, ris eller pommes. Gröna grönsaker tillagas och äts ofta tillsammans med köttet och tillbehöret.

     Dessert/”kvällsfika”

Njut av en tallrik färska, perfekta frukter och en kopp chai innan du går och lägger dig.

Dryck i Tanzania

Vid resor till Tanzania märker man snabbt att dryckerna gärna ska innehålla socker och lite mer socker.

Vanligaste dryckerna i Tanzania:

 • Chai
 • läsk
 • Kaffe
 • Vatten
 • Öl
 • Juice
 • Vin

Chai i Tanzania är ett sött och mjölkigt te. Det är populärt att dricka, både i hemmet och ”ute”. Hemma hos en tanzanier bjuds du alltid på chai, och det finns alltid tid för chai.

Hederlig läsk går i Tanzania under namnet ”soda”. Soda dricks mest hela tiden, till de flesta måltider. Förmodligen med frukost som enda undantag.

Kanske är Tanzania inte precis känt som ett kaffeland. Men faktum är att Tanzania har en stor kaffeexport, främst Arabica-kaffe som odlas i norra Tanzania. ”Klassiskt” tar tanzanier ofta sitt kaffe med mjölk och socker. Om du befinner dig i staden Moshi vid Kilimanjaros fot, ­så besök Union Café, ta med en bok och njut av det lokala kaffet. Är du på Zanzibar bör du ta dig tiden att sätta dig på Zanzibar Coffee House i det pittoreska Stone Town.

Drick inte kranvattnet, utan köp vatten i obrutna plastförpackningar. Den mer miljömedvetna kan rena sitt vatten genom kokning, filtrering, kemisk behandling etc (detta vatten får dock ofta en fadd smak). Barn, gravida eller personer med sköldkörtelproblem ska inte dricka vatten som renats med jodtabletter.

Tanzanierna är ett stolt öldrickande folk. Den mest klassiska tanzaniska ölen är Kilimanjaro Premium Lager. Andra inhemska ölmärken är Serengeti Premium Lager, Tanzanian Kibo Gold, Safari Lager, Ndovu Special Malt, Uhuru Peak Lager m.fl. Sätt dig på en lokal bar under en fotbollsmatch (tanzanier älskar fotboll) och beställ en inhemsk öl.

Svalka dig för all del i värmen med en färskpressad juice, gjord på någon av landets alla otroliga frukter: mango, ananas, passionsfrukt etc.

Vin och Tanzania är inte en välkänd kombination, trots att Tanzania är den näst största vintillverkaren söder om Sahara (efter Sydafrika). Dodoma med omnejd är den kändaste vinregionen i landet.

     Drycker under safari

Notera att i paketresor som inkluderar safari och boende ingår all mat. Men det man dricker betalar man för själv. Dock ställs vattenflaskor ofta in på rummet utan extra kostnad. I safarifordonet ligger det även ofta vattenflaskor i kylboxar som man får ta för sig av.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-08-13T19:27:08+00:00