Lodger och camper

Lodger och camper

På safari bor man ofta mitt ute i vildmarkenpå en lodge eller ett tältcamp. Oftast bor man i rymliga rum eller tält, likt ett hotellrum. Man äter måltiderna i en restaurang eller matsal av något slag. Det finns även ett mer äventyrligt alternativ där man bor i enklare camper med campingtält som flyttas runt på. I sådant fall följer en ”bushkock” med som lagar all mat ute i det fria.

I safariresor man bokar från Sverige ingår oftast helpension, d.v.s. frukost, lunch och middag. Under safariresan är det på lodgen/campen som man tillbringar innan, efter och mellan djurskådningsturerna. Förutom färdiglagad mat tre gånger om dagen ingår det, precis som på ett hotell, rumsstädning varje dag samt room service om man önskar.

     Safarilodger

På en safarilodge bor man på ett typ av vildmarkshotell, i en bungalow eller dylikt. Det satsas ofta på att få till vildmarkskänslan, genom material som man bygger och inreder med samt ”husens” form. Rummet kanske t.ex. har en träveranda eller ett konformat stråtak.

Lodger tenderar att vara större än camper och kan ofta ha fler bekvämligheter, som elektricitet, luftkonditionering och hårfönar. Standardrummen är ofta rymliga, med två sängar (eller en dubbelsäng) och badrum med dusch eller badkar. Att ställa in en extra säng eller spjälsäng finns det ofta möjlighet för. Det brukar även finnas större familjerum med fler sovplatser. På riktigt fina boenden kan man bo i sviter och dylikt.

I övrigt brukar en lodge vara relativt stor med gemensamma utrymmen att utnyttja som lobby, kanske ett TV-rum, restaurang, bar och pool. Det brukar även finnas fina grönområden med träd och växter där man kan titta på fåglar, insekter och andra djur. Vissa lodger har en observationsplats, t.ex. mot ett vattenhål, från vilken man kan se många vilda djur samlas.

Många lodger anordnar egna aktiviteter som man får betala extra för. Detta kan vara nattsafari, bushvandring, båtsafari, ballongsafari m.m.

     Safaricamper

 Orden ”tented camp” är vanligt att man möts av safarisammanhang. Detta innebär i regel ett större tältcamp där rummen påminner om lodgens med en skillnad – väggarna är tältduk. Men bara för att man bor i tält betyder det dock inte att man campar. Tälten är stora och rymliga, som hotellrum, med sängar, minibar, dusch- och badrum etc.

     Fly camping

Vill man leva anspråkslösare och närmare naturen, röra sig över savannen över dagarna och sova på ny plats varje natt kanske campingsafari – fly camping ­– är rätt val. Varje morgon tas tälten ner, varje kväll sätts de upp på nya platser. Det kan även kallas mobil camping.

Fly camping är intimt och enkelt. Man delar inte på området med andra grupper (som på fasta camper eller lodger) utan campingplatsen är reserverad för sällskapet som bokat. Campingtälten är mindre men fortfarande fina. Varje tält får privat dusch och toalett som sätts upp. Duschvatten värms upp ”för hand”. Sysslorna, som uppsättning av tält, transport av material m.m., sköts av personalen. En bushkock som följer med och lagar all mat. En eller flera guider är hela tiden med och ibland kommer parkvakterna och tittar till.

Med fly camping får man å ena sidan tumma en del på bekvämligheterna. Å andra sidan får man bo mitt på savannen och befinna sig mitt i naturen med allting vad det innebär.

     Standard på lodge och camp

Standarden mellan safariboenden kan skilja sig, även om den för det mesta är god. Man får ofta det som man betalar för. I praktiken innebär detta att om väljer man fly camping är det inget flärdfullt man kan förvänta sig. Skulle man däremot betala för dyrare och exklusivare lodge/tältcamp, kan man räkna med rumsstandard, mat och service i toppklass. Oavsett vad hur mycket man betalar ska man alltid vara medveten om det är bland vilda djur, mitt i vildmarken, som man befinner sig.

Vill man ladda elektronisk utrustning hittar man uttag på rummen i lodger (glöm inte adapter!). I tältcamper kan det vara sämre tillgång på uttag. Finns det inte möjlighet att ladda där man sover, brukar man alltid kunna ladda i receptionen.

Även varmvatten är det överlag bättre tillgång på i lodger. I riktigt enkla tältcamper är det, som nämnt, personalen som värmer upp vattnet. Många safariboenden överlag får sin el och värme av solenergi. Vill man ha varmvatten bör man duscha senare på dagen, snarare än morgonen, när solen varit uppe ett tag.

     Vildmark

 Safariboenden har hög säkerhet. Men eftersom områdena faktiskt ligger i det vilda kan det alltid traska in vilda djur, speciellt runt skymning, på nätter och under gryning. Bli inte förvånad om du ser långa giraffhalsar på behörigt avstånd när du tar kvällsdoppet i poolen. Eller om du möts av en skock antiloper på framsidan när du går till frukosten tidigt på morgonen. Vid fly camping lever man helt öppet mot elementen och djuren. Man ska alltid lyssna noga på guidens instruktioner om vad som är säkert och inte.

Just på grund av de vilda djuren kan komma och gå som de vill, ska man vara mycket försiktig – oavsett vilket typ av safariboende man bor på. På nätterna ska man inte ströva omkring på egen hand, utan hålla sig på rummet/i tältet. Ingår någon aktivitet när det blivit mörkt, såsom t.ex. middag i bushen eller nattsafari, eskorteras man från rummet och tillbaka av någon ur personalen eller beväpnad vakt.

Vad gäller mobil och internet ska man inte räkna med att kunna använda dem hela tiden och överallt. Vissa större lodger/camper har wi-fi, men ofta når det inte överallt, till alla rum. Det är vanligt att man bara har wi-fi om man befinner sig i lobbyn. Mobiltäckningen överlag är inte den bästa i den östafrikanska vildmarken. Men se safarin som en semester – även från mobilen och alla sociala medier.

     Fritid

Huvudsysslan på en safari är att titta på djur. Detta kan man dock inte göra hela tiden. Djurskådningen under safari sker tidigt på morgonen och/eller seneftermiddag. Djuren är som mest aktiva innan blir för varmt och när temperaturerna svalnar av.

Fritidsaktiviteterna mellan safariturerna kan vara något begräsande. Safariresan är ett perfekt tillfälle att koppla av helt och fullt – någonting som kanske inte tar tid till hemma. Finns det pool är det bara att lägga sig raklång i solstol och titt som tätt hoppa i för svalkande dopp. Annars kan man bara ströva runt på området. Det lär finnas mycket att titta på – växter, fåglar, ödlor och babianer som hälsar på. Har man med en kamera är det ett perfekt tillfälle att testa olika inställningar och hitta många nya, spännande motiv att fotografera.

Se till att hitta rogivande fritidsaktiviteter så att du känner att du varvar ner – läs en bok, skriv dagbok, gå på massage eller bara ligg och vila. Blir man väldigt rastlös kan man fråga i receptionen vilka aktiviteter boendet erbjuder utöver game drive.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:19:20+00:00