Gifta sig i Tanzania

Gifta sig i Tanzania

Går ni i bröllopsplaner? Vill ni kanske ha ett alldeles unikt bröllop? I Tanzania kan ni gifta er ute i vildmarken på safari, på en kritvit sandstrand på Zanzibar eller på berget Kilimanjaro.

     Gifta sig på svenska ambassaden

Den svenska ambassaden i Dar es Salaam förrättar vigslar mellan svenska medborgare, en svensk medborgare och en tanzanisk medborgare eller medborgare från annat främmande land. Eftersom samkönade äktenskap är olagliga i Tanzania förrättas inte vigslar mellan samkönade par.

Man bör kontakta ambassaden i god tid för att boka vigseldatum. Det krävs två vittnen som båda kan svenska. Dessa kan ambassaden ordna med, men även detta måste man meddela i förväg så att det kan förbereda sig. Pass och hindersprövning måste visas upp före vigsel. Kommer en av makarna från ett annat land ska motsvarande dokument visas upp från dennes land. Kostnaden betalas i tanzaniska shillings. Vill man ha fotografering får man ordna med fotograf själva. Det är även brudparets uppgift att anmäla vigseln till Skatteverket i Sverige.

Efter vigseln kan man njuta av bröllopsresa i landet. Från Dar es Salaam är det nära både till Zanzibar och vissa av landets finaste safariparker.

Att gifta sig borgerligt, utanför ambassaden, är klurigt att göra enligt lokal tanzanisk lag. Den juridiska vigseln bör man ha ordnat med innan, på hemmaplan eller ambassaden. Man kan sedan välja att ha en borgerlig, symbolisk ceremoni på savannen, på en sandstrand eller annan valfri plats i landet.

     Gifta sig kyrkligt

Svenska kyrkan har endast vigselrätt i vissa länder – afrikanska länder finns inte bland dessa. Det hjälps inte av att man tar med en präst hemifrån.

Önskar man, kan man dock ordna är så att man får s.k. kyrklig välsignelse. För att äktenskapet ska vara giltigt enligt lag måste även en borgerlig vigsel då ha ägt rum. Den kyrkliga välsignelsen blir mer en symbolhandling, men inte desto mindre speciell för det. Givetvis kan man utforma den precis som en vanlig vigsel. Kanske med den lite speciella ingrediensen att den äger rum på en bländande strand vid Indiska Oceanen.

     Gifta sig på flygplats

Inför avresan till Tanzania kan man gifta sig på flygplatsen, på Arlanda eller Landvetter. Här kan man gifta sig både borgerligt, i ett VIP-rum, eller kyrkligt, i ett kapell. Detta gäller även för samkönade par eftersom samkönade äktenskap är lagliga i Sverige.

På Arlanda kan man gifta sig dagen innan eller samma dag som avresan. Vid den förstnämnda ingår hotellnatt i vigselpaketet. Det finns olika paket för olika pris, men flygplatserna sköter i regel incheckning av bagage och transfer till transit. Det är dock alltid brudparets ansvar att ordna med pass, hindersprövning, eventuellt namnbyte, visum samt att se till att rätt namn står på dokumenten.

Efter vigseln är man redo att starta sitt äktenskap med ett härligt äventyr i Tanzania.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:14:05+00:00