Frågor & Svar

Frågor & Svar 

Här får du alla frågor och svar inför din safariresa till Tanzania.

     Allmänt om Tanzania

Var ligger Tanzania?
Tanzania ligger i Östafrika, söder om Sahara. Man hittar Tanzania mellan Kenya i norr; Uganda, Rwanda och Burundi i nordväst; Kongo-Kinshasa i väst samt Zambia, Malawi och Mocambique i syd.

Vad är Zanzibar? Är Zanzibar en del av Tanzania?
Zanzibar är en hel ögrupp och inte bara en ö som många tror. Zanzibar består av huvudön Unguja (ofta bara kallad Zanzibar), ön Pemba och några småöar. Ja, Zanzibar är en del av Tanzania. Ordet Tanzania är faktiskt en sammansättning av Tanganyika (tidigare namn på fastlandet) och Zanzibar.

Ligger Kilimanjaro i Tanzania? Hur högt är Kilimanjaro?
Ja, Kilimanjaro ligger i norra Tanzania, nära gräsen till Kenya. Kilimanjaro är 5895 m.ö.h., vilket betyder att Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg (d.v.s. ett berg som inte ingår i bergskedja).

Vilket/vilka språk talas i Tanzania?
Swahili är det vanligaste språket i Tanzania. Trots att de flesta har ett annat språk som modersmål (i landet finns det över 120 språk) kan alla swahili. Befolkningen på kusten och Zanzibar-öarna har swahili som modersmål. Engelska förekommer bara till viss del. På safari kan guiderna bra engelska.

Hur stor är tidsskillnaden mellan Sverige och Tanzania?
Tanzania har östafrikansk tid – GMT+3, med samma tid året runt. Tidsskillnaden skiftat med Sveriges tidsändringar. Under Sveriges sommarhalvår är klockan i Tanzania en timme före. Under Sveriges vinterhalvår två timmar före.

Vilken valuta har Tanzania? Kan jag betala med mer fler valutor i landet?
Tanzanias nationella valuta är tanzaniska shilling (TSh). Man brukar även kunna betala med amerikanska dollar på flygplatser, hotell, safariboenden, restauranger m.m. All dricks vid bestigning av Kilimanjaro ges i amerikanska dollar.

Kan jag växla till tanzaniska shilling i Sverige?
Nej, det går inte att växla till tanzaniska shilling hemma. Man får ta ut i uttagsautomater (ATM) eller växla på plats. Växlar man på plats, istället för att ta ut, är det bäst att använda amerikanska dollar (USD) och välja ett bra växelkontor.

Vilken typ av eluttag används i Tanzania? Behöver man ta med adapter?
I Tanzania är standarduttagen brittiska trehålsuttag med fyrkantiga stift, 240 V, 50 Hz. Svenskar som reser till Tanzania behöva ha med sig adapter eller i alla fall köpa på plats.

Hur är maten i Tanzania?
Som turist i Tanzania kan man räkna med ganska ”vanlig” mat om man bor på safarilogder- och camper eller vanliga hotell. I städer kan hitta restauranger från världens alla hörn. Äter man på enklare matställen, i mindre byar eller hemma blir det ofta mer östafrikansk mat som kött, ris, ugali osv.

Kan man dricka kranvattnet i Tanzania?
Som turist ska man inte dricka kranvattnet i Tanzania, utan bara dricka vatten från plastflaskor som man köper.

Hur är vädret i Tanzania? Är Tanzania varmt året om?
Tanzania är varmt och skönt året om, med viss modifikation. Eftersom Tanzania ligger nära ekvatorn har landet inga årstider. Däremot delas det istället upp i regnperiod och torrperiod. Förenklat man kan säga att en kortare regnperiod äger rum i november (ibland in i december) och en längre mars-maj, med ”peak” i april. Regnen är helt avgörande för skördarna och grödorna eftersom de flesta av Tanzanias befolkning lever av småskaliga, självförsörjande jordbruk. Tanzanias torraste, och svalaste period, äger rum juli-oktober. Dagstemperaturer går nästan aldrig under 20 grader. De varmaste, fuktigaste platserna i Tanzania är kusten och Zanzibaröarna där de ofta är omkring 30 grader.

När är den bästa tiden att resa till Tanzania?
Den bästa tiden för resor till Tanzania är varma december-februari eller våra sommarmånader som är torrare och svalare. Dock får man räkna med många andra turister på plats under dessa tider på året eftersom de är högsäsong för safari.

Praktisk reseinformation

Behöver man visum till Tanzania?
Ja, man behöver ett visum om man ska besöka Tanzania som svensk turist. Samma regler gäller på Zanzibaröarna. Ett turistvisum kostar 50 dollar och gäller i 90 dagar.

Vilka passregler gäller till Tanzania?
Om man ska besöka Tanzania som svensk medborgare ska passet vara utfärdat i Sverige, vara giltigt i minst sex månader efter att man kommit hem och ha en tom sida för stämplar.

Går det direktflyg till Tanzania från Sverige?
Nej, om man reser till Tanzania från Sverige (eller annat skandinaviskt land) måste man göra minst ett byte. Mellanlandningen kan göras i någon storstad i Europa, Mellanöstern eller Afrika.

Vad kostar det att flyga till Tanzania?
Man ska räkna med att det kostar i alla fall ett par tusenlappar per person. Sedan kan man alltid spara in mer eller mindre genom att boka flygbiljetterna i tid, inte välja att resa under högsäsong, ta längre flygtid etc.

Vad behöver man ha för försäkring vid resor till Tanzania?
Om hemförsäkringen inte täcker in reseförsäkring bör man köpa till detta när man bokar resan. Kolla upp försäkringen i god tid innan avresa.

Vad behöver man för vaccin vid resor till Tanzania?
Konsultera vaccinationer med vaccinationsmottagning/vårdcentral i god tid före avresan till Tanzania.

Behöver jag skydda mig mot malaria i Tanzania?
Konsultera även detta med vaccinationsmottagning/vårdcentral i god tid före avresan till Tanzania. Tumregeln är dock att det är klokt att äta malariaprofylax under Tanzaniaresor eftersom malaria finns i hela landet. Malariarisken upphör egentligen inte förrän vid 3000 meters höjd över havet. Använd myggmedel/myggstift och sov med myggnät.

Hur ska man skydda sig mot mygg?
Vara noga med att använda myggmedel/myggstift och speciellt på kvällar/nätter eftersom myggor är som mest aktiva då. Sov alltid med myggnät och med AC/fläkt på istället för att öppna fönster.

Vad gör man om man blir sjuk i Tanzania?
Ring till 1177 i Sverige som man även kan ringa om man befinner utomlands. Kontakta sjukvård på plats om det blir akut allvarligt.

Finns det bra sjukhus i Tanzania?
De bästa sjukhusen i Östafrika finns i Nairobi i Kenya.

Vad är höjdsjuka? Är höjdsjuka farligt?
Höjdsjuka är vanligt att drabbas av när man bestiger berg, t.ex. Kilimanjaro i Tanzania. Höjdsjuka drabbar ungefär hälften av alla som når 3000 m.ö.h. Höjdsjuka visar sig ofta som yrsel, svaghetskänsla, illamående osv. Drabbas man av höjdsjuka måste man gå ner till lägre höjd. Det finns allvarlig höjdsjuka som kan vara livshotande. Då måste man uppsöka läkarvård.

Varför drabbas man av höjdsjuka?
Höjdsjuka drabbas man av eftersom lufttrycket minskar ju högre upp man kommer. Kroppen inte är vana vid den lägre syrehalten. Detta gör att mindre syre kan tas upp i blodet, cellerna får syrebrist och man känner sig sjuk.

Är det säkert att åka på safari/resor till Tanzania?
Det är mycket ovanligt med olyckor ute i safariparker. Men man ska alltid ha respekt för de vilda djuren, lyssna på guiden och inte vandra omkring själv på safariboendet när det blivit mörkt. Rör man sig i städer och folksamlingar ska man ha koll på sina värdesaker och inte vara ute på kvällar/nätter.

Om resor till Tanzania

Kan man gifta sig i Tanzania?
Man kan gifta sig borgerligt i Tanzania, på den svenska ambassaden i Dar es Salaam. Därefter kan komplettera med en kyrklig/annan typ av vigsel om man vill, t.ex. på en sandstrand eller på savannen. Svenska kyrkan har däremot inte vigselrätt i Tanzania.

Varför är Tanzania ett bra resmål för bröllopsresa?
I Tanzania finns det otroligt mycket att välja på. Man kan åka safari, bestiga Kilimanjaro och/eller sola och bada på Zanzibar. Tanzania perfekt både för paret som vill ha äventyr eller bara ta det lugnt.

Kan man åka på solsemester till Tanzania?
Ja, Tanzania är ett perfekt resmål för solsemester. Zanzibaröarna har de vackraste stränderna i hela Östafrika med fantastisk kritvit sand och kristallklart hav.

Kan man se delfiner i Tanzania?
Ja, det finns gott om delfiner i Tanzania – runt Zanzibar, Pemba Island och Mafia Island i Indiska Oceanen.

Vart i Tanzania ska man åka om man vill dyka och snorkla?
Zanzibar är ett fint resmål om man vill dyka och snorkla. Men de allra bästa öarna är Pemba Island och Mafia Island med fantastiska korallrev.

Kan man resa till Tanzania med barn?
Ja, det går utmärkt att resa till Tanzania med barn. Vissa safariboenden kan dock ha sju års gräns. Även bushvandringar brukar kräva att man är ett äldre barn. Prata med researrangören som kan skräddarsy en barnvänlig resa till Tanzania.

Hur långt i förväg behöver man boka resan till Tanzania?
Boka gärna i god tid innan så att du/ni får plats på önskat boende. Om man är mer flexibel med resan kan man boka närmare inpå avresan.

Måste man ge dricks i Tanzania?
Att ge dricks i Tanzania är inget måste, men det är kutym på safari och om man äter ute. Om man däremot bestiger Kilimanjaro måste dricksa eftersom det utgör en stor del av inkomsten för de som jobbar med turismen på berget.

Hur många dagar tar det att bestiga Kilimanjaro?
Att bestiga Kilimanjaro tar 5-9 dagar, beroende på vilken rutt upp och ner för berget man väljer.

Safari till Tanzania

Vad kostar det att åka på safari till Tanzania?
Det är omöjligt att säga vad en safariresa till Tanzania kostar. Men safariresor är inte billiga.

Hur väljer man rätt safariresa?
Man väljer rätt safariresa genom att läsa på om alla safariparker, safarityper, safariboenden och framför allt – känna efter vad man själv vill.

Kan man lägga upp sin safariresa hur man vill?
Prata med researrangören som hjälper till med reseupplägget och att lägga upp safariresan enligt dina önskemål.

Kan vem som helst åka på safari?
Ja, så gott som vem som helst kan åka på safari. De allra flesta behov kan tillgodoses på plats. Diskutera bra lösningar med din svenska researrangör som har kontakter i Tanzania och kan meddela rätt folk på plats.

Vilka kläder ska man packa till safarin?
Packa med sköna, svala kläder i naturliga färger. Undvik svart och mörkbrunt just under safariturerna då de drar till sig tsetseflugor. Tidiga morgonturer kan vara betydligt svarare och då kan en långärmad tröja vara skönt. Packa även ned hatt/keps, solglasögon samt både gymnastikskor och lättare sandaler/flip flops.

Ska man ta med kamera på safari?
Ja, ta gärna med en kamera på safari. Många av djuren ser man på långt håll och mobilkamerans zoom ingenting jämfört med en vanlig kameras zoom.

Ska man ta med kikare på safari?
Om man är mycket fågelintresserad är kikare på safari ett måste.

Ska man ta med ficklampa på safari?
Ja, att ta med ficklampa till safari är en bra idé. Strömmen i Tanzania, och egentligen alla länder i Östafrika, kan gå i tid och otid.

Kan man alltid ladda sin mobiltelefon på safari?
Man kan i regel alltid ladda sin mobiltelefon på safari om man bor i en lodge. Om man bor på ett tältcamp kan man inte ladda på rummet (eftersom väggarna består av tältduk) men däremot ofta i receptionen eller i andra gemensamma utrymmen. På mobila tältcamp, då allting består av tält och man flyttar på sig, kan det vara svårare med laddningsmöjligheter.

Vilka är Tanzanias populäraste safariparker?
Tanzanias populäraste safariparker är Serengeti och Ngorongorokratern som båda ligger i norra Tanzania.

Vilken är den bästa safariparken i Tanzania?
Vilken safaripark som är bäst beror på vad man är ute efter. Serengeti och Ngorongoro har fantastiskt djurliv och safari överlag. Med det sagt kan man lika gärna tycka att Tarangire, Selous, Ruaha eller någon annan safaripark i Tanzania är bäst. Vill man åka safari utan så många andra turister ska man inte åka till Serengeti eller Ngorongoro.

Vad är Big Five på safari?
Big Five är en djursvit på fem djur som är mångas mål att se på safari. Djuren som ingår är afrikansk elefant, afrikansk buffel, noshörning, lejon och leopard.

Hur bor man på en safari i Tanzania?
På safari i Tanzania bor man i regel på en lodge eller ett tältcamp.

Vad är en safarilodge?
Safarilodge är ett vildmarkshotell, där man bor i en privat bungalow eller privat rum.

Vad är ett tented camp?
Ett tented camp är som en safarilodge men rummens väggar är av tältduk.

Vad är ett fly camp?
Ett fly camp är ett tältcamp som man kan flytta på. Ofta rör man sig runt på savannen och sover på nya platser varje natt.

Vad är en game drive?
Game drive innebär att man åker runt på savannen i ett safarifordon och letar efter och tittar på vilda djur.

Vad är en bushvandring?
En bushvandring är vad det låter som – en vandring i bushen. Istället för att göra safarin i en bil görs den till fots. En bushvandring kan både utgöra hela safarin eller en liten del av den.

Vad är en nattsafari?
En nattsafari är egentligen en kvällsafari. Man gör en game drive efter att det blivit mörkt på kvällen eftersom att många djur är aktiva när solen gått ned och det inte är lika varmt. Vid en nattsafari använder man sig av en extra strålkastare på bilen för att fånga djuren i den så att man kan se dem.

Vad är en båtsafari?
Under en båtssafari åker man båt på någon flod eller vattendrag i nationalparken för att titta på djuren. Många djur håller till på flodstränderna för att dricka och många fåglar lever i träden runt vattnet. Under båtsafari får man ofta se många flodhästar och en och annan krokodil.

Mini-packlista inför safariresor till Tanzania:

 • Pass, resehandlingar och visum till landet
 • Bankkort och kontanter
 • Malariatabletter
 • Medicin mot dålig mage
 • Annan medicin
 • Myggmedel/myggstift
 • Solkräm
 • Kläder för ett par dagar om bagaget är försenat
 • Kamera och kikare
 • Solglasögon och hatt/keps
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Tygpåse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:21:06+00:00