Företagsresa till Tanzania

Kickoff i Tanzania

En kickoff eller företagsresa är ett ypperligt tillfälle att sammansvetsa gruppen och tillsammans få nya erfarenheter och minnen för livet. En kickoff ska vara lika givande som rolig, lika lärorik som avslappnade. Låt researrangören sy ihop en så spännande, rolig och givande kickoff som möjligt. Fråga om tillgång på möteslokaler och ”teambuildande” aktiviteter för att underlätta arbetet och föra gruppen allt närmare.

     Varför kickoff i Tanzania?

Tanzania är ett perfekt val för företaget som vill slå, som man säger, på den stora trumman. Med Tanzania får ni komma bort från vardagen och ta del av ett annat land med andra språk och kulturer. I Tanzania får man även möjlighet att uppleva spännande safari, begeistrande bergsbestigning och/eller solig strandsemester.

I Tanzania finns några av världens bästa safariparker. Serengeti och Ngorongorokratern hör till två av de absolut populäraste på kontinenten. Selous Game Reserve är Afrikas största, skyddade viltområde (mer än dubbelt så stort som grannlandet Rwanda) och Ruaha National Park är den näststörsta safariparken i landet. I Tanzania garanteras man spännande safariupplevelser och härliga erfarenheter ute i vildmarken.

Förutom safari är Tanzania möjligheternas land. Bestig världens högsta fristående berg, Kilimanjaro, med hela teamet eller ta några avslappnande dagar på Zanzibars kritvita stränder och turkosklara hav. Kickoffen i Tanzania kan bli precis hur häftig och sagolik som helst.

     När ska man åka på kickoffen?

En kickoff markerar ofta en start av något slag i företaget. Förhoppningsvis kan detta sammanfalla med en fin tid att resa till Tanzania. Oavsett vilken tid på året man åker har Tanzania sköna, höga temperaturer på omkring 25 grader året om.

Men om det är någon tid som kan vara osäkrare vädermässigt är det den längsta regnperioden april-maj. Vägarna i safariparkerna kan vara regniga, leriga och svåråtkomliga. Om det regnar hålls takluckan i safarifordonet stängd vilket förtar mycket av upplevelsen. På den fuktiga kusten och Zanzibaröar kan det komma stora mängder regn under denna tid. I nuläget är regnen dock mer oförutsägbara och resor april-maj behöver inte betyda att resan automatiskt är förstörd. Men är det möjligt bör man försöka lägga resan under annan tid. Detsamma gäller om man vill bestiga Kilimanjaro.

Under våra sommarmånader här i norr, är vädret i Tanzania ofta torrt, med behagliga dagstemperaturer på omkring 25 grader. Dessa månader, tillsammans med heta december-januari, hör till högsäsongen med betydligt fler turister och högre priser. Februari brukar vara den varmaste månaden i Tanzania, med temperaturer 30-35 grader.

Har man möjlighet rekommenderas resor under mellansäsongerna: oktober/november, februari/mars och juni. På vissa ställen omfattas dessa av lågsäsongens lägre priser. Vädret är dessutom varmt och skönt och regnar det sveper det ofta över fort.

     Kickoff med safari

Safari är huvudanledningen till att många turister kommer till Tanzania. Safari i Tanzania är som safari ska vara och landet kryllar av Afrikas alla mest klassiska vilda djur. Att få se alla i Big Five är drömmen för många safariturister. Tanzania är ett stort land där ca 30 % utgörs av skyddade vilt- och naturområden. Beroende på vilken typ av safari och kickoff man vill uppleva, finns det några val att ta hänsyn till.

I norra Tanzanias parker man kan åka till landets, och några av hela Afrikas, populäraste parker Serengeti och Ngorongorokratern. I Serengeti finns den fantastiska Migrationen att skåda. Inuti Ngorongorokratern, med sitt häftiga, vulkaniska landskap, finns den högsta koncentrationen av vilda djur i hela Afrika. Nära, eller i direkt anslutning, till norra Tanzanias safariparker bor den traditionella folkgruppen massajer. Här finns det ypperliga tillfällen för nya kulturella, intryck med besök i massajby och guidning av en massaj.

I Tanzanias södra parker, där främst Selous och Ruaha brukar komma på tal, finns det större variation i safariaktiviteterna. I norr är det nästan uteslutande game drive (safari i bil) som gäller. I söder kan man testa på bushvandring, båtsafari, nattsafari och till och med fly camping, d.v.s. att man på dagar vandrar och på nätter sover ute på savannen. Södra Tanzanias parker ser ofta mindre turister och boendena präglas av större intimitet.

Många större safariboenden kan erbjuda konferens- eller möteslokaler av olika slag, beroende på hur stor grupp ni reser. Fråga researrangören som har många kontakter på plats i Tanzania.

En dag på ”kickoff-safari” kan se ut ungefär så här: Ni börjar dagen med tidig safari på morgonen. Därefter återvänder ni till lodgen för frukost och samling för dagens första möte. Efter lunch fortsätter ni mötet, gör någon typ av teambuilding-aktivitet eller har fritid. Mot seneftermiddagen är det dags för dagens andra safaritur. Ni kommer tillbaka för middag på lodgen. Man kan givetvis lägga upp schemat lite som man vill men safari äger alltid rum tidigt på morgonen och senare på dagen då temperaturerna är svalare och djuren mer aktiva.

     Kickoff på Kilimanjaro

Vilket äventyr att få bestiga Kilimanjaro tillsammans med sina kollegor! Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och världens högsta fristående på med sina ståtliga 5895 m.ö.h. Att bestiga Kilimanjaro blir en tuff utmaning och ett perfekt tillfälle att svetsa samman hela teamet. Att bestiga Kilimanjaro via Marungurutten, en av de populäraste rutterna bland turister, brukar ta 5-6 dagar. På denna rutt finns det dessutom möjlighet att sova i stugor istället för tält.

Det fiffiga med Kilimanjaro är att det inte krävs någon teknisk klättring. Det är därför fullt möjligt för amatörer att ta sig hela vägen till toppen. Man ska dock vara i så pass bra fysisk form att man klarar av att gå långa etapper, i varierande terräng, varje dag. På höga höjder kan vem som helst (oberoende av hur vältränad man är) drabbas av höjdsjuka som ofta visar sig som huvudvärk, illamående etc. För att orka den sista etappen, från 4700 till 5895 m.ö.h., ska man ta korta steg, dricka och ta många pauser. Höjdsjukan kan komma snabbt och slå hårt.

Någon dag innan och någon dag efter bergsbestigning sover man över på lodge eller hotell. Här kan man be om att få tillgång till mötes-/konferenslokaler.

     Kickoff med sol och bad

Kanske vill man avsluta safarin eller bergsbestigningen med sol- och badsemester? Ett stenkast från Tanzanias kust ligger paradisöarna Zanzibar med pärlband av sagolika stränder och kristallklart hav. Från norra Tanzania är det ganska långt hit, men man kan ta sig smidigt till Zanzibar via inrikesflyg. Är på man safari i söder är det närmare. Man kan då åka bil till Dar es Salaam och sedan ta båten till Zanzibar. Man kan givetvis även flyga. Flyga är det dyraste alternativet och bila det mest tidskrävande.

På Zanzibar finns hotell i alla prisklasser med pool, strandläge och helpension eller all-inclusive. Be att få tillgång till möteslokaler om så behövs. Ta en heldag eller halvdag tillsammans alla i teamet och hitta på någonting spännande. Zanzibars bländande stränder längs Indiska Oceanen är nämligen även källor för roliga aktiviteter: dykning, snorkling, båttur och vattensporter av olika slag.

     Kickoff och studieresa

Utnyttja researrangörens kontaktnät i Tanzania och gör kickoffen än mer lärorik. Man kan få besöka lokala skolor, uppsatta politiker eller affärspersoner samt få en inblick i hur tanzaniska eller svenska företag inom samma bransch arbetar i Tanzania. Om ert företag stöttar något projekt eller någon organisation (eller vill börja!) i Tanzania kan man be om att få besöka detta. Studieresor ger ofta upphov till lärorika och givande utbyten med nya infallsvinklar, perspektiv, erfarenheter och – kanske till och med – vänner för livet.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:23:20+00:00