Bröllopsresa till Tanzania

Bröllopsresa till Tanzania

Tanzania är ett utmärkt val för er bröllopsresa. Tanzania är den perfekta destinationen i Afrika om man vill uppleva både spännande safari och sagolika sandstränder som nygifta. Njut av en sundowner i sprakande solnedgång och inta en romantisk middag för två uppdukad i bushen. Bröllopsresor ska ge minnen för livet. Bröllopsresor till Tanzania garanterar detta och dessutom upplevelser som man kanske bara får vara med om en gång i livet. Och vem är egentligen bättre att dela dessa med än sin bättre hälft?

     Varför bröllopsresa till Tanzania?

Tanzania är möjligheternas land vad gäller bröllopsresor och resor i stort. Man kan ungefär göra resan hur bekväm, hur lyxig eller hur äventyrlig som helst. I Tanzania kan man bestiga Afrikas högsta topp, Kilimanjaro, sova under stjärnhimlen ute på savannen eller bo på boenden som till och med Hollywoodstjärnor drömmer om. Tanzania har boenden i alla prisklasser, från budget till det absolut lyxigaste man kan tänka sig.

Landets djurliv är omistligt. Tanzanias nationalparker kryllar av vilda djur i alla olika storlekar, former och färger – från de mytomspunna Big Five till över 1000 olika fågelarter. Tanzania har flest lejon på hela kontinenten. Bara i Serengeti bor fler lejon (ca 3000) än vad det finns i hela Kenya. Faktum är att det i landet finns omkring fyra miljoner vilda djur, om 400 olika arter och underarter. En safari i Tanzania kan så gott som garantera fantastisk djurskådning.

Tanzania är hem till det unika naturfenomenet Migrationen (The Great Wildebeest Migrationen på engelska). Över en miljon gnuer och hundratusentals zebror, antiloper och andra hovdjur, rör sig mellan ekosystemen i Serengeti i norra Tanzania och Masai Mara i södra Kenya. Att med egna ögon få se de enorma hjordarna blir någonting verkligt speciellt att dela tillsammans som ett äkta par.

Tanzania erbjuder en fantastisk möjlighet att få uppleva både ”bush och beach”. Kusten mot Indiska Oceanen och öarna Zanzibar (egentligen Unguja), Pemba och Mafia är vackra pärlor i det kristallklara havet. De kilometerlånga stränderna med pulverfin, vit, skinande sand, de vajande palmer och den lena havsbrisen i hettan är oemotståndliga.

Man kan även kombinera ”bröllopssafari” i Tanzania med resor till paradisöarna Mauritius eller Seychellerna. Eller så kan man åka på gorillatrekking i Uganda eller Rwanda (det går direktflyg mellan Serengeti och Kigali i Rwanda). Väljer man någonting av dessa ska man veta att logistiken och transporterna blir krångligare och att det blir långt mycket dyrare.

     När ska man åka?

Tanzania är ett tropiskt land, som ligger nära ekvatorn, och man därför kan förvänta sig dagstemperaturer på omkring 25 grader året om. April och maj är de regnigaste månaderna. Varken safari eller semester vid havet blir särskilt roliga om det regnar för mycket. Dock är dessa månader del av lågsäsongen – turisterna är färre och rumspriserna går ner. Det är aldrig säkert att det regnar hela tiden eller hela dagar eller att regnen kommer förstöra hela semestern.

Den torraste tiden i Tanzania är juli-september med mycket lite regn och behagliga dagstemperaturer (men ta med en extratröja för tidiga morgonturer). Eftersom denna tid infaller under våra sommarmånader räknas de till högsäsong för safariresor. Parkerna ser därför många turister, speciellt de allra populäraste. En annan högsäsongstid är december-januari med jul- och nyårshelgerna. Klimatet är då mycket varmt och fuktigt. Februari brukar vara Tanzanias varmaste månad med dagstemperaturer över 30 grader.

Har man möjlighet kan man fundera på att åka under mellansäsongerna oktober/november, februari/mars eller juni. Vädret är fint och relativt torrt (skurarna som kommer förstör sällan en hel semester). På vissa lodger omfattas dessa månader av lågsäsongen och man kan hitta fina erbjudanden.

     Vart i Tanzania ska man åka?

Någonting man behöver ta ställning till när man planerar sin safariresa till Tanzania är i vilken landsände man ska till. Tanzania är ett stort land. För att undvika att större delen av safarin sker i transporter ute på Tanzanias bilvägar bör man bestämma sig för vart i landet man vill att safarin ska äga rum.

Det vanligaste valet bland safariturister är den norra rutten som innehåller de omåttligt populära parkerna Serengeti och Ngorngorokratern. Safarin här är safari så som man tänker att den ska vara. Parkerna fullkomligen kryllar av djur och djurskådningen är utmärkt året runt. Serengeti är hem till den fantastiska Migrationen och i själva kratern i Ngorongoro finns det högsta koncentrationen av vilda djur i hela Afrika.

Det negativa med den norra rutten är den populariteten gör att parkerna kan, speciellt under högsäsong, krylla av turister, och priserna skjuter i höjden. Det är även färre valmöjligheter vad gäller andra safarityper som bushvandring, båtsafari eller nattsafari. De flesta lodger har bara game drives på safariprogrammet. Det är även längre avstånd till stränderna. Det går dock smidigt att ta sig till Zanzibar via safariflyg.

Parkerna i den södra rutten är mindre exponerade för massturismen och kan kanske därför ge en mer en intim och genuin safarikänsla. Två lite mer förbisedda juveler är Selous Game Reserve (hela Afrikas största viltområde) och Ruaha National Park (landets näststörsta). Förutom att ha fantastisk djurskådning finns det mer att göra här: bushvandring, fly camping (vandra och campa på savannen), båtsafari, nattsafari m.m. Game drives kan ske i öppna safarifordon som ger en större känsla av närhet och äventyr. Priserna är i regel lägre och det är närmare till kusten och stränderna.

Katavi och Mahlebergens nationalparker – de avlägsna parkerna i väst – är betydligt ovanligare att besöka som safariturist. Men tar man sig dit får man sannerligen uppleva riktig vildmark och exklusiv safari. Förmodligen ser man inte många andra människor ute i parken.

Zanzibararkipelagen är nästan ett måste för paret som vill insupa solen och havet och borra ner fötterna i kritvit sand. Det finns otaliga hotell i alla prisklasser att välja mellan. De sagolika korallreven är en del Zanzibars status som en riktig paradisö. På flera öar finns det fantastiska möjligheter för båtturer, dykning, snorkling och olika typer av vattensporter – Unguja (”Zanzibar”), Pemba, Mafia och även andra småöar.

     Hur mycket kostar en bröllopsresa till Tanzania?

Tanzania är inte det absolut dyraste safarilandet, men safariresorna är inte billiga. Och kombinerar man dessutom safarin med sol och bad blir kostnaden givetvis mer. Exakt vad det kostar går inte att svara på eftersom många parametrar spelar in: resan längd, vilken/vilka park/er man åker till, vilka boenden man väljer, vilken säsong man åker m.m. Safariresors priser anges alltid per person, även bröllopsresor.

Vill man hålla nere priset så mycket som möjligt kan man tänka på att …

… safari i Tanzanias norra parker är dyrare än i de södra.

… tältcamper ofta är billigare än lodger.

… inte ta de dyrare inrikesflygen utan istället åka bil (och ev. båt) inom landet.

… inte resa under högsäsongstid (våra sommarmånader samt december-januari).

… fråga researrangören vilka erbjudanden/specialpriser som finns.

Avslutande råd inför bröllopsresan till Tanzania:

 • Passa på att utnyttja Tanzanias fantastiska kust och/eller Zanzibaröarna. Blir det för dyrt med flera dagars safari tillsammans med sol och bad ska man veta att man ofta hinner se många djur även på en kortare safari. En safari behöver inte pågå en vecka för att vara givande.
 • Fundera på vilken hur ni vill lägga upp resan. Om bröllopet varit stort och påfrestande kan det vara en god idé att börja med sol- och badsemester för att sedan vara riktigt utvilade och energifyllda till safarin.
 • Satsa hellre på en lyxigare, kortare safari (ca 3 dagar) på samma ställe än en längre safari på billigare boenden som lätt kan bli för hattig. På en bröllopsresa ska man njuta och koppla av.
 • Det kan vara lockande att spara några hundralappar på att flyga och komma fram obekväma tider – men fundera en vända till på om det verkligen är värt det. Finns det möjlighet, rekommenderas det att flyga så att man anländer behagliga tider på dygnet. Att tvingas stå och vänta i en lång visumkö klockan tre på morgonen är kanske inte starten man vill ha på bröllopsresan.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:23:39+00:00