Bra safarirutter i Tanzania

Bra safarirutter

Med Tanzanias alla fantastiska safariparker kan det vara svårt att välja. Då kan man istället välja resa efter rutt, speciellt om man redan bestämt att vill besöka mer än en park.

På grund av de stora avstånden i Tanzania, är safariparkerna uppdelade i två huvudsakliga safarirutter, plus en ovanligare rutt. Den norra rutten och den södra rutten hittar man i reseupplägg hos de flesta internationella reseföretag. Den västra rutten är inte lika berest.

De flesta resenärer väljer att lägger upp sin resa enligt dessa klassiska rutter. Med detta sagt kan man alltid skräddarsy sin resa efter egna önskemål om man så vill. Men safarirutterna finns där av en anledning – de funkar och de har kommit att bli mycket populära.

Norra rutten – giganternas hem

Den norra rutten (The Northern Circuit) är den absolut populäraste och mest välbesökta rutten bland safariresenärer. Många har någon, kanske flera, av dessa parker på sin bucket list.

Rutten innehåller Tanzanias (och kanske hela Afrikas) flaggskeppspark Serengeti samt höjdarna Ngorongorokratern och Kilimanjaro National Park. Övriga parker som ingår i den norra rutten är Tarangire, Lake Manyara och Arusha National Park (med berget Mount Meru).

I den norra rutten utgår man oftast från staden Arusha, antingen med bil eller safariflyg. Andra startalternativ är staden Moshi (vid Kilimanjaros fot) eller Kilimanjaro flygplats.

 • Arusha-Serengeti: ca 6 h med bil, ca 1,5 h med flyg
 • Arusha-Ngorongoro: ca 4 h med bil, 1 h med flyg
 • Arusha-Kilimanjaro NP: ca 2 h
 • Arusha-Tarangire: 2-3 h med bil
 • Arusha- Lake Manyara: ca 3 h med bil
 • Arusha-Arusha NP: ca 45 min med bil
 • Kilimanjaro flygplats-Moshi (Kilimanjaro): ca 1h med bild
     Positivt med den norra rutten

Den norra rutten innehåller safariparker man egentligen bara kan drömma om i sin vildaste fantasi. Serengeti är det mest klassiska och naturliga resmålet, med sitt oöverträffade djurliv och enastående klassiska savannlandskap. Ngorngorokratern, som den största vulkankratern i världen där man kan åka runt och titta på vilda djur, är en minst lika hisnande upplevelse. Tarangire är under augusti-oktober Afrikas elefanttätaste plats och Lake Manyara ett fågelskådarparadis året runt.

Till dessa kan ståtar Kilimanjaro, världens högsta fristående berg, med bergsskog och fantastiska miljöer. Och ett stenkast från Kilimanjaro ligger lillebror Mount Meru, Tanzanias näst högsta berg, omgiven av sagolika Arusha National Park. För många blir safari inte bättre än vad den norra ruten erbjuder.

I Serengeti kan man dessutom skåda den fantastiska Migrationen under november-juli. En miljon gnuer och hundratusentals zebror och antiloper rör sig runt ekosystemet Serengeti-Masai Mara (i södra Kenya). I början av året kan hjordarna ta sig så långt söder i Serengeti att de passerar gränsen till Ngorongoro (det norra Ndutu-området). I Tanzania kan man bara se Migrationen om man besöker den norra safarirutten.

Parkerna i den norra rutten ligger relativt ”nära” varandra. Detta innebär att man inte behöver sitta i bilen mer än ett par timmar om man ska ta sig mellan parkerna. Det är därför fullt möjligt att hinna med – om inte alla – så de flesta under en safariresa. Vissa vägar till parkerna är förhållandevis bra, som asfaltvägen till Lake Manyara. Även en stor del av vägen till Tarangire går på asfalt.

     Negativt med den norra rutten

Tillgängligheten och den högklassiga safarin kommer med ett ganska högt pris – turister i mängder. Speciellt Serengeti och Ngorongoro är, under högsäsong, turistmagneter utan dess like. Flera safarifordon kan stå parkerade runt en lejonflock. Kanske bidrar detta till att den genuina vildmarkskänslan inte riktigt infinner sig fullt ut.

Dessutom är safariaktiviteterna mer begränsade. Den mesta djurskådningen sker uteslutande från ett safarifordon. I Serengeti får man bara vandra i vissa områden. I själva kratern i Ngorongoro måste man sitta kvar i fordonet. Man får däremot vandra i omgivande högländer. Tarangire är parken man ska titta åt för bäst och flest olika safarityper i norr.

     Ruttförslag

Samtliga rutter kan kombineras med sol- och badsemester på paradisöarna utanför Tanzanias kust i Indiska Oceanen. Klassiska resmål är öarna Unguja (”Zanzibar”), Pemba och Mafia.

Flera parker:

Lake Manyara (1 natt)   Serengeti (2 nätter)   Ngorongoro (2 nätter)   Tarangire (1 natt)

Serengeti (3 nätter)   Ngorongoro (1 natt)   Tarangire (2 nätter)

Moshi/Kilimanjaro NP (2 nätter)   Ngorongoro (1 natt)   Serengeti (2 nätter)

Arusha/West Kilimanjaro (2 nätter)   Lake Manyara (1 natt)   Ngorongoro (1 natt)  Serengeti (2 nätter)

Färre parker:

Serengeti (3-5 nätter)   Ngorongoro (1 natt)

Serengeti (3-5 nätter)   Lake Manyara/Tarangire (1 natt)

Ngorongoro (3 nätter)   LakeManyara/Tarangire (1 natt )

Bara Serengeti (3-6 nätter)

Södra rutten – de oslipade diamanterna

Den södra ruttens parker är mindre välbesökta än de norra, men har egentligen lika bra djurliv och safari. De vanligaste resmålen i söder är Tanzanias två största parker: Selous Game Reserve och Ruaha National Park. Resor till Mikumi National Park och Udzungwa Mountains NP, också belägna på rutten, är inte fullt lika vanliga att hitta hos alla researrangörer. Många kallar de södra parkerna Tanzanias oslipade diamanter eller gömda skatter – vilket man vill.

Väljer man parker i den södra rutten är Dar es Salaam en vanlig utgångspunkt. Avståenden här i söder är i regel större än de man hittar i norr.

 • Dar es Salaam-Selous: ca 7 h med bil, 1-1,5 h med flyg
 • Dar-Ruaha (via Iringa): ca 10 h med bil, 1,5 h med flyg
 • Dar-Mikumi: ca 4 h med bil, 1 h med flyg
 • Dar-Udzungwabergen: ca 5 h med bil
     Positivt med den södra rutten

Parkerna i söder är enorma vildmarksområden. Selous och Ruaha är Tanzanias två största parker med ett spektakulärt djurliv – något av Afrikas allra bästa. Parkerna är inte lika hypade som de i norr, vilket gör att det är inte fullt lika mycket turister. Extra exklusivt kan safari i de södra parkerna upplevas om man åker under ”off-säsong”. Boendena i söder tenderar att vara mindre och mer intima. Man kan räkna med få valuta för pengarna.

Parkerna i söder erbjuder även fler safarialternativ än de i norr. Förutom game drives kan man välja mellan vandringssafari, båtsafari eller ”fly camping”. Game drives görs i safarifordon som är öppna på sidorna vilket ger upplevelsen en extra spännande i nerv. I norr är fordonen stängda.

Den södra rutten ligger närmare kusten vilket underlättar för resor till Zanzibar-öarna. Kombinationen safari + sol och bad är särskilt vanlig när man åker på safari här.

     Negativt med den södra rutten

Parkerna i söder ligger mer avlägset och det är långa avstånd som gäller. Planerar man att åka till Selous eller Ruaha får man räkna med 6-7 och upp till 10 h i bil. Med stopp längs vägen tar det mer än en halv dag att åka. Och detta på skumpiga, afrikanska lands- och bushvägar. Flyg från Dar es Salaam är smidigare.

     Ruttförslag

Selous (2-4 nätter)   Ruaha (2-4 nätter)

Selous (3 nätter)   Zanzibar (5 nätter)

Västra rutten – verklig vildmark

Den västra ruttens safariparker är mindre välbesökta än de två andra – och kanske är det inte så konstigt. Inga parker i Tanzania ger samma avlägsenhet och genuina vildmark. Egentligen har inte mycket hänt sedan Henry Morton Stanley fann David Livingstone i denna landsände och yttrade de bevingade orden ”Dr Livingstone, I presume?” (”Doktor Livingstone förmodar jag?”). Rutten inkluderar de två nationalparkerna Katavi och Mahalebergen.

Katavi når man ”smidigast” med flyg från Arusha. Man kan även flyga från Dar es Salaam, Selous eller Ruaha. Från både ”Dar” och Arusha tar flygresan fyra-fem timmar. Ett stenkast från Katavi, vid Tanganyikasjön och ungefär så långt väst du man kan komma i landet, ligger Mahale Mountains National Park. Denna park är än mer knepig att nå. Eftersom parken saknar infrastruktur och vägar, måste man ta båt för att komma innanför parkgränsen. Precis som till Katavi flyger man först fyra-timmar timmar från Dar eller Arusha.

     Positivt med den västra rutten

I jämförelse med Serengetis över 200 000 turister årligen, söker sig bara ett hundratal till Katavi och Mahale. Som besökare kan det nästan kännas som att man har alla djur (lejon, giraffer, elefanter, bufflar m.m.) och all natur för sig själv. Djurbudet är i klass med landets mest välbesökta parker. Vildmarken tycks ha förblivit helt orörd och oberörd, trots civilisation och yttre omständigheter.

Det är som att förflyttas tillbaka tusentals år tillbaka i tiden när man kommer till Katavi. Parkens alla djur känns både större och mer bestialiska. Den enorma ytan växlar från opolerade höjder, till ändlöst slättland.

Mahalebergen, som saknar bilvägar helt, är kanske en av få platser på jorden som kan liknas vid Eden lustgård. Det är en av få parker i Afrika som helt saknar game drives. Den glittrande Tanganyikasjön, inramad av vild bergsskog, är hem till flera isolerade öar med undangömda stränder.

     Negativt med den västra rutten

Att nå Katavi och Mahale är inte bara krångligt, utan även dyrt. Det går två flighter i veckan (från både Arusha och Dar es Salaam), som båda kostar mycket. Man kan behöva hosta upp till 1000 USD bara för flygbiljetter. Dessutom är många boendepriser på plats relativt saftiga. Detta gör faktiskt dessa parker till två av Tanzanias mest kostsamma safariparker att resa till. För att inte tala om tidskrävande.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:18:58+00:00