Bästa tipsen

Bästa tipsen inför safariresan

Gör du dig redo för din första safariresa till Tanzania? Är du orolig för du ska bete sig, vad som är viktigt att tänka på, vilka kläder du ska packa?

Här hittar du nio matnyttiga tips för din första, spännande safariresa.

     1. Shhhh …

Respektera de vilda djuren och tänk på att det är du som hälsar på hos dem. Och man ska aldrig glömma att de faktiskt är just det – vilda djur. Skrik/ropa inte, gör inga plötsliga, höga ljud eller yviga gester och prata i lugn, normal samtalston. Ett skrämt eller hotat djur är ofta ett farligt djur.

Med detta sagt – det sker sällan olyckor på safari. Men lyssna alltid på guidens instruktioner och följ ditt eget sunda förnuft. Hur skulle du bete dig om du var på besök i en annan människas hem?

     2. Upp i ottan 

Djuren bestämmer på safari, i alla avseenden. Eftersom många av djuren är aktiva tidigt i ottan, innan det hunnit blivit för varmt, måste man även som safariresenärer vara beredd på att stiga upp tidigt om morgonen.

     3. ”Africa time …”

På tal om tid – ”Africa time” är ett bevingat uttryck bland västerlänningar som besöker afrikanska länder. Vad man menar med ”nu” är något mer flytande än vi är vana vid, likaså klockslagen. Morgon (asubuhi på swahili) räknas från soluppgång till lunch. Om någon skriver eller säger ”Jag är på väg” eller ”Jag kommer snart” kan man mycket väl behöva vänta ytterligare 1-2 timmar.

Just safariresor brukar vara något mer punktliga eftersom följer ett tydligare schema, kanske med besök i flera olika parker. Dessutom är resorna så pass beroende av djurens vanor och beteenden som skiljer sig över dygnet.

     4. ”Habari …?”

Ta dig tid att anamma några av Tanzanias kulturella sedvänjor. En av de viktigaste är hälsningsfraserna. Om man träffar eller bara förbi någon ska man hälsa artigt och gärna på swahili – oavsett om det rör sig om din guide, personen i receptionen eller städerskan.

Fram till lunch hälsar man med ”Habari za asubuhi?” (”God morgon”). Resten av dagen räcker det med ”Habari gani?”, ”Habari yako?” eller – rätt och slätt – bara ”Habari?”. Man svarar ”Nzuri” eller det mer informella ”Poa”. Säger någon ”Mambo?” svarar du ”Poa”. Kanske kan du få en ”Mambo-Poa-relation” med din guide.

Även hierarkier är viktiga i Tanzania. Till auktoriteter hälsar man absolut inte med ”Mambo”. Det anses oerhört oartigt. ”Shikamoo” kan mycket väl en äldre turist få höra. Den hälsningsfrasen är laddad med mycket respekt. Man svarar då ”Marhaba”.

     5. Klädsel

Vissa safariresenärer vill gå ”all in” vad gäller kaki, fotriktiga kängor, väst och byxor med smarta fickor och safarihatt som pricken över i. Och detta kan man för all del göra. Men vildmarkskläder kostar ofta mycket och är absolut inte något krav. Men om man skulle vanda och campa på safarin behöver man åtminstone rejäla vandringskängor och kläder i bra material. Kaki, naturfärger och ”vildmarkskläder” kan göra mer för egna safarikänslan, än att faktiskt fylla en praktisk funktion under safarin.

Det viktigaste är att klä sig i sköna kläder – linne, T-shirt, en långärmad tröja för kyligare morgonturer och svala långbyxor eller shorts. Långärmat är bra på kvällar för skydd mot myggen. På dagen bör man bära gärna en hatt eller keps mot den starka solen.

Om du kan – undvik grälla färger, mycket dova färger eller färgen blå som alla kan dra till sig tsetseflugor.

     6. Koppla av och ifrån 

Kanske får man bara en chans i livet att åka på safariresa. Ta denna chans och njut av den till fullo genom att koppla bort omvärlden så mycket det går. Fokusera istället den unika miljön du befinner dig i och alla speciella upplevelser.

Njut av lugnet och tystanden utan en telefon som blinkar och vibrerar stup i kvarten. I dag kan safariboenden ha wi-fi men det täcker sällan hela stället (förmodligen bara receptionen och andra gemensamma utrymmen). Mobiltäckningen ute i vildmarken är, om inte helt obefintlig, i alla fall svag.

Mellan safariturerna kan man, istället för att scrolla, ägna sig åt sådant som inte kräver den nya tekniken: slappa vid poolen med en bok, boka in en massage eller ströva omkring på området och titta på alla växter, smådjur och fåglar. Passa på att koppla av och koppla ifrån så mycket det bara går.

     7. Kamera, kikare eller både och? 

Många tror att man måste åka med den senaste förstklassiga utrustningen vad gäller både kamera och kikare. Det stämmer inte. Var dock beredd på att vissa resenärer kommer att komma med 800 mm kameralinser och sprillans nya kikare. Det är upp till ens egen ambitionsnivå, och givetvis ekonomi, var man tar med sig.

Eftersom man ser många av djuren på långt håll kan det vara värt att investera i en kamera som i alla fall har en 200 mm-lins och bra zoom. Även en hyfsad kikare kan vara värt att köpa, speciellt om man är fågelintresserad.

     8. ”Cash is king”

Ha alltid kontanter med dig. Kontanter är fortfarande, år 2019, det mest gångbara betalningssättet i Tanzania. Även om många safariboenden tar kort ska man ta med kontanter under safari. Detta är inte minst viktigt för att kunna dricksa din guide och personalen på lodgen/campen. Man kan även stanna till vid någon marknad eller försäljare längs vägkanten. Hittar man någonting som man vill köpa då är det bara kontanter som gäller.

     9. Ställ frågor

Våga ställa frågor till din guide och fråga alla frågor du kan tänkas komma på. Detta är oerhört uppskattat även av guiden. Guiden är ju faktiskt expert inom sina områden. Ju mer du frågar, desto mer lär du dig själv om safari, djuren, naturen och kanske även landet överlag.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:20:39+00:00