Allt om safari i Tanzania

Allt om safari

Några lejon som äter på en zebra i skuggan av ett uråldrigt akacieträd. En gepard som spanar på sitt nästa byte från en stenbumling. Två gamla buffelhanar som dricker vatten från floden efter att ha blivit förpassade av flocken. En liten gnu som stapplar på sina nyfödda kalvben …

Under en safari får man se ”livets stora cirkel”, som en viss barnfilm om lejon lärde oss. Det dagliga livet på savannen börjar, pågår och tar slut – och har man tur får man ta del av en pytteliten del av det. Safariresor kostar en hel del och är dyrare än den vanliga semesterveckan någon annanstans. Men då ska man veta allting som man får för priset: flygbiljetter, transporter, parkavgifter, boende, fordon, guide etc. – för att inte tala om alla minnen för livet.

Själva ordet safari betyder ”resa” på swahili. Det kommer från arabiskans ”safar”. På swahili är safari alltså lika mycket en bussresa mellan, säg, Dar es Salaam och Nairobi. För oss västerlänningar är ordet främst förknippat med att titta på djur på savannen. ”Safariresa” är en tautologi på svenska, d.v.s. man säger samma ord två gånger, såsom chai-te. Det man egentligen säger är alltså ”resaresa”.

Man kan i regel åka på safari året om, men det kan finnas en större riskfaktor omkring månaderna april-maj – den intensivaste regnsäsongen. Är man ute efter att fynda billigare resor är denna lågsäsong perfekt med lägre priser på safariboendena. Våra sommarmånader är torra med behagliga temperaturer och är kanske den finaste safaritiden vädermässigt. Den varmaste tiden i Tanzania är när det är vinter hos oss. Februari brukar vara månaden med högst medeltemperatur.

Oavsett om man har gjort en safariresa eller inte har de flesta upp en bild om man hör ordet ”safari”. Kanske ser man bilder av ändlösa savanner, strövande elefanthjordar eller långa giraffhalsar i trädkronor – eller varför inte alltsammans. Det är lätt att skapa romantisera bilder i huvudet av livet under en safari. Och ibland kan ju faktiskt verkligheten vara lika bra som, eller överträffa, de egna förväntningarna.

Det första landet som många tänker på när man hör ordet ”safari” är Tanzania. Tanzania är landet med ikoniska nationalparker som Serengeti och Ngorongorokratern. Båda dessa parker ingår i den s.k. ”norra rutten” som är en av världens populäraste safarirutter. Besöker man parkerna i norr har man närmare att besöka Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, som ligger i norra Tanzania, precis vid gränsen till Kenya.

Men Tanzanias safari är så mycket mer än norra parkerna. Den södra rutten innehåller parker med lika fint djurliv, men betydligt färre turister. Speciellt under högsäsong, december-februari samt våra sommarmånader, kryllar det av turister i den norra rutten. I söder är det större avstånd mellan parkerna, men vildmarken kan kännas genuinare. Safariboendena är ofta mindre och intimare och det finns fler safariaktiviteter att välja mellan, som båtsafari, bushvandring och nattsafari.

Under safariresor till Tanzania bor man på antingen en logde eller ett tältcamp. Båda alternativ bjuder på rymliga, fräscha rum, tre mål mat om dagen och fantastiska omgivningar. Den som vill leva mer äventyrligt kan hitta en park där det är tillåtet med vandringssafari och s.k. fly camping. Denna form av camping är enklare. Med fly camping får man testa att bo och leva närmare naturen och vildmarken.

De allra flest safariresor är uppbyggda kring game drives. En game drive innebär att man åker runt i ett safarifordon och letar efter och tittar på savannens djur. I Tanzania sker game drives nästan alltid i en fyrhjulsdriven Land Rover/Land Cruiser (s.k. ”safarijeep”). Man får uppleva sitt livs äventyr från en bil som kör runt på savannen – sittandes utblickande från ett fönster eller ståendes utblickande från en uppfälld taklucka.

Under safarin är det ofta en guidechaufför som kör safarifordonet. Guidechauffören är, förutom guide, även den som sköter alla transporter till, från och i parkerna samt ser till att allting ordnas på boenden. Guiden är oerhört kunnig om områdena och dess djur. Man ska därför inte tveka att ställa frågor man kan tänkas komma på. En safariresa blir inte bara ens livs äventyr utan även ett ypperligt tillfälle att lära sig mycket nytt.

Drömmer man om just detta äventyr – en safariresa i safarins förlovade land i Tanzania – ska man inte tveka att höra sig till en safariarrangör. Det allra enklaste är att kontakta någon i Sverige som sedan, med sitt breda kontaktnät, bokar allting på plats i Tanzania. Ingen ska känna att man inte kan åka av olika anledningar. Det allra mesta går faktiskt att lösa på plats. Safariindustrin är en välutvecklad apparat och safariboenden moderna.

En safariresa kräver en hel del planering. Förutom att komma på vilket land man ska åka till, ska man även bestämma vilken park/vilka parker, när man ska åka och hur länge, hur man vill bo, vilken typ av safari man vill göra, vilken budget man har etc. Men kanske är det ändå inte så konstigt ändå – att ett av livets stora äventyr kräver en hel del förberedelser. Man vill ju att safarin i Tanzania ska bli precis sådär som man vill ha den.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T12:15:58+00:00