Vaccinationer

Vaccinationer 

Tanzania är ett tropiskt land med vissa sjukdomar som vi inte är vana vid. Man ska i god tid före avresa, minst 4-6 veckor, alltid kontakta vårdcentral eller vaccinationsmottagning. Man får då hjälp och råd om vilka vaccinationer som är lämpliga inför resan till Tanzania. Samma regler som på fastlandet gäller på Zanzibar-öarna.

     Obligatoriskt skydd

I nuläget är det endast obligatoriskt med vaccinationsintyg mot gula febern om man anländer till Tanzania från vissa länder i Afrika och Sydamerika. Olika bestämmelser gäller i olika afrikanska länder. Om man planerar att resa runt i Afrika måste man vara införstådd med ländernas regler.

Reglerna gäller i regel inte mellanlandning eller vistelse på under 12 timmar i något land.

     Grundskydd och rekommenderade skydd

Grundskyddet som innefattar polio-, stelkramps- och difterivaccinationer ska ses över innan resa. För vistelse i stads- och landsbygdsmiljö rekommenderas även hepatit A. För längre vistelser kan man även fundera på hepatit B (Twinrix-vaccinet ger kombinerat skydd mot hepatit A och B). Man kan även ta dricksvaccinet Dukoral, som skyddar mot viss kolera.

Reser man en längre tid, backpackar, ska bosätta sig eller planerar att umgås mycket med lokalbefolkningen kan man överväga vaccinationer mot tyfoid (febersjukdom) och meningokocker (kan orsaka hjärninflammation). Vissa riskgrupper som stannar länge kan även behöva vaccinationer mot tuberkulos eller rabies (t.ex. barn som gärna klappar djur). Givetvis gäller även ovan rekommendationer för längre vistelser.

     Myggskydd och malariarisk

Från mygg kan man få tropiska sjukdomar som malaria, denguefeber och gula febern. Mot myggrelaterade sjukdomar, är det bästa skyddet att inte bli myggbiten. För att förhindra detta ska man vara noga med myggstift (särskilt på kvällar), använda myggnät över sängar samt ha igång eventuell fläkt/luftkonditionering. Långärmade kläder på kvällar fungerar också som bra skydd. Man kan även köpa myggnät med impregneringsmedel eller impregneringsmedel att spruta i rummet, speciellt om man bor på landsbygden.

I Tanzania, och hela Östafrika, upphör inte malariarisken förrän över 3000 meters höjd. Malaria är en allvarlig febersjukdom, den kan till och med vara dödlig, om den inte behandlas i tid. En tumregel är att så länge man inte befinner sig högt upp på något berg, är det bra att ta malariaprofylax under resan. Malariaprofylax är inget vaccin utan ett förebyggande skydd, i tablettform mot malaria. Det är därför viktigt att inte slarva med myggmedel på kroppen och myggnät, trots att man tar profylax. Konsultera med vaccinationsmottagning eller vårdcentral vad gäller malariaprofylax och just din resa.

     Sjukvård

Under och efter resa till Tanzania ska man vara uppmärksam på sjukdomssymptom som feber, frossa, muskelvärk, huvudvärk, kräkningar etc. – och omedelbart söka vård om man drabbas. Behöver man sjukvård i landet ska man gå i de större städerna. Många turister vänder sig, vid behov, till den privata vården då den i regel är  bättre än den statliga. Annars finns de allra bästa sjukhusen i Östafrika i Nairobi i Kenya.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-11-08T18:05:15+00:00