Säkerhet i Tanzania

Säkerhet i Tanzania

Tanzania är ett populärt resmål som ökar i popularitet. Generellt anses Tanzania vara relativt säkert land. Åtminstone när man jämför med grannar och andra länder på kontinenten. Men olyckor och incidenter kan alltid vara framme, även på resa.
Nedan följer en rad grundläggande säkerhetstips att ha med sig under resan:

 • Undvik stora folksamlingar, demonstrationer etc. då bråk och våld kan uppstå.
 • Undvik även alltför isolerade platser, som gränder och isolerade stränder.
 • Ta inte emot dricka, mat eller gå på ”resedeals” som främlingar på gatan eller vid busstationer erbjuder.
 • Håll alltid uppsikt över ditt drink-öl- eller vinglas på barer och nattklubbar.
 • Ta alltid taxi hem när det är mörkt.
 • Ta alltid taxi från registrerade bolag eller boka via hotellet.
 • Ta aldrig en taxi med fler än föraren i bilen.
 • Ha alltid rutan uppvevad i bilar och bussar när trafiken står still.
 • Håll särskilt hårt i väska och tillhörigheter i storstäder och på platser med mycket människor, som marknader och busstationer.
 • Lägg inga saker i väskans ytterfack.
 • Lämna inte väskor till människor som erbjuder hjälp (om du inte säkert vet att de jobbar för ett hotell eller reseföretaget).
 • Lämna större summor pengar och andra värdesaker i värdeskåp på hotellet, om du inte måste ta med dem.
 • Förvara pengar och värdesaker så nära kroppen som möjligt, t.ex. i en magväska under tröjan.
 • Avböj alltid hjälp om någon erbjuder sådan vid en uttagsautomat.
 • Växla aldrig pengar utanför tillförlitliga växlingskontor.
 • Betala aldrig i förskott till ett företag som anordnar resor eller aktiviteter som du inte kollat upp ordentligt. Gör inte några betalningar utanför kontoret.

     Om några av landets lagar och sedvänjor

Bär med en kopia av personsidan på passet samt visum när du är ute och rör dig. Det kan hända att polis gör kontroller.

Det är inte tillåtet att fotografera militär eller säkerhetsrelaterade platser som militärbaser, regeringsbyggnader, flygplatser och broar.

Det är olagligt att föra ut souvenirer av hotade arter, som noshörning, gepard, leopard, elefant och kottepalm. Så gott som alla andra växt- och djur-skogsprodukter behöver man tillstånd för. Vid intresse kan man läsa mer på EU-kommissionen.

Prostitution kan ge långa fängelsestraff och livslånga om en minderårig är inblandad. Även innehav, användande eller smuggling av droger ger böter eller fängelsestraff.

Homosexuella handlingar är olagliga i Tanzania och kan ge långa fängelsestraff. Fler personer har gripits de senaste åren och toleransen för HBTQI-personer är i allmänhet låg. Det är även riskabelt att arbeta med dessa frågor, i t.ex. organisationer.

På Zanzibar-öarna är befolkningen till 99 % muslimsk. Därför ska man respektera muslimsk sedvänja genom att täcka knä och axlar när man rör sig utanför hotell och stränder.

     Om personlig säkerhet

Tanzania anses vara ett relativt säkert land. Men kriminaliteten har rapporterats öka något under senare år, både på fastlandet och Zanzibar. På Zanzibar ska man undvika isolerade stränder, speciellt ensam. I Dar es Salaam har Msananihalvön, och speciellt stranden Coco Beach, särskilt dåligt rykte vad gäller stölder.

Se till att ha en heltäckande reseförsäkring när du åker, för eventuell sjukvård och andra olyckor under resan. Blir du rånad måste du göra en officiell polisanmälan på plats för att få ut ersättning från försäkringsbolaget hemma.

Var alltid uppmärksam på marknader, busstationer och ställen där det finns mycket folk. Man ska vara även extra försiktig på platser med mycket turister – förutom Dar es Salaam och Zanzibar, även Arusha och Moshi nära Kilimanjaro.

Väskryckningar och stölder är inte alldeles ovanliga. Man måste alltid hålla uppsikt över sina tillhörigheter, speciellt i stora folksamlingar. Som alltid under resa ska man agera med sunt förnuft – inte ta emot hjälp vid bankomater, inte gå ensam i gränder (speciellt inte när det är mörkt), inte lämna väskor till främlingar etc. Många resor är dock fria från incidenter likt dessa. Att det kan ske ska inte hindra en från att åka, för risken finns ju faktiskt överallt.

Reser man med resebolag har man i regel alltid minst en guide med sig. Är man dessutom en större resegrupp minskar detta i regel riskerna. Ju fler desto säkrare. Man ska alltid lyssna på guidens instruktioner.

     Om att resa ensam till Tanzania

Att resa ensam till Tanzania kan utgöra en viss risk, men det behöver inte göra det. Särskilt kvinnor ska vara extra försiktiga att röra sig ute när det är mörkt. För kvinnor är det även mer riskabelt att ta emot dricka från främlingar, och att lämna sin dricka på uteställen.

Reseråden här gäller för alla typer av resenärer, oavsett kön eller hur många man reser med. Men ensamresenärer behöver vara extra uppmärksamma och försiktiga, eftersom man behöver ha koll på allting själv. Man kan i sin ensamhet även framstå som en lättare måltavla.

     Om hälsosäkerhet

Kontakta vårdcentral inför resa och ta eventuella, nödvändiga vaccinationer. Under resan ska man vara noga med malariatabletter, inte dricka kranvattnet, bara äta tillagad mat (på grund av bakterierisk) och inte bada i sötvattensjöar (på grund av parasitrisk). Tvätta händerna noga, drick ordentligt med vatten (ur förseglade plastflaskor) och sov alltid under myggnät. Följer man dessa generella hälsoråd är chansen stor att man håller frisk under resan.

Vid eventuella sjukdomssymptom bör man kontakta vården på plats, men sök dig bara till den i städerna om möjligt. Landsbygdsvården i Tanzania är tyvärr kraftigt eftersatt. Många turister söker sig i sådant fall till den privata vården i städerna då den har bäst rykte.     

     Om trafiksäkerhet

Biltrafiken i Tanzania, och Östafrika överlag, är ungefär raka motsatsen till hemma. Kör man själv måste vara mycket försiktig (och förbereda sig på vänstertrafik). Det säkraste är att åka med en erfaren chaufför.

Trafikkaoset beror till stor del på alltför höga hastigheter, dåliga vägar, undermåliga fordon och även omdömeslös körning. Tyvärr är stora trafikolyckor, med många dödsoffer, inte ovanliga. Bussar eller lastbilar är ofta inblandade. Många kör för fort och fordonen har dåliga bromsar. Det kan vara extra riskabelt att befinna sig i trafik på nätterna. Lås alltid dörrar och ha fönstren uppvevade, speciellt när fordonet står still.

Båtolyckor är ovanligare, men förekommande. I september 2018 ägde en stor båtolycka rum på Victoriasjön i Tanzania. Fler än 200 människor drunknade. Förlisningar mellan fastlandet och Zanzibar har även ägt rum (2011 och 2012) och hundratals minste livet. Man ska alltid vara uppmärksam på båtens skick, inte gå ombord om den är överbelastad och direkt lokalisera flytvästar, nödutgångar och nödrutiner. Var noga med var ni sätter er – passagerare har svepts iväg av höga vågor när de suttit utomhus.

     Om säkerhet på safari

Under safari kör bilen långsamt, inte högre än 50 km/h. Detta är för att inte störa djuren. Man ska inte utstöta höga, plötsliga ljud ytan hålla sig lugn. En skrämt djur är ofta ett farligt djur. Det inträffar sällan olyckor under safariresor, men man ska ha respekt för att det är vilda djur man har att göra med. Man ska alltid lyssna på guiden, hålla sig i ledet vid bush walks och inte ströva omkring på boendet när det är mörkt. Djuren kan mycket väl röra sig inne på området vid skymning, mörker och gryning.

     Om terrorism 

Tanzania är inte ett särskilt terrordrabbat land. Men verkligheten är terrorrisk finns i hela världen. Landet har inte upplevt stora attentat sedan 1998-års bombning av amerikanska ambassaden. Småskaliga attentat har ägt rum under senare år. 2014 dödades en man av en sprängladdning utanför en moské i Stone Town. Samma år drabbades restauranger i Arusha av mindre attentat. 2016 dödades tre personer i en moské av en maskerad grupp i Mwanza-regionen. Året därpå ägde dödliga attentat mot poliser rum i kustregionen Pwani.

Terrorattackerna tycks inte ha riktats mot turister. Det är alltid ens eget ansvar att uppdatera sig om säkerhetsläget i Tanzania samt att lyssna på och följa officiella uppmaningar på plats.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T12:15:01+00:00