Resa till Tanzania

Resa till Tanzania

Att resa till Tanzania är lite som att resa till en ny, spännande värld. Det är inte speciellt konstigt att många väljer att återvända. De flesta förknippar kanske Tanzania enbart med safari, men landet är så mycket mer än så. Här finns så mycket att se i form av kultur och historia. Dessutom är Tanzania ett fullkomligt dignande smörgåsbord av vackra naturplaster. Den som väljer att resa till Tanzania kan skatta sig lycklig och kommer komma hem med minnen på hög.

En resa till Tanzania innefattar en hel del planering. Det bästa är att man bestämmer vilken typ av resa man vill göra innan man bokar någonting. Om man ska på safari – vilken eller vilka parker vill man besöka? Vill man till Serengeti, blir det smidigaste att flyga till Kilimanjaro flygplats i norr. Bestämmer man sig för Selous är det närmare att flyga till Dar es Salaam mer söderut. Är sol och bad på Zanzibar ett önskemål eller vill man hellre satsa på Kilimanjaro? All denna planering är viktig eftersom Tanzania är ett stort land, (mer än dubbelt så stort som Sverige!) och man då slipper onödiga inrikesresor. Annat som kräver planering är packning, se till att passet är giltigt och eventuell visumansökan. Man kan dock ansöka om visum på flygplatsen i Tanzania.

Man ska även i god tid (4-6 veckor) före avresa kontakta vårdcentral för vaccinationer och recept på malariaprofylax. Malariamyggan finns i hela Tanzania och försvinner egentligen inte förrän efter 3000 m.ö.h. Dessa höjder befinner man sig bara på om man bestiger Kilimanjaro (eller lillebror Mount Meru). Eftersom malariaprofylax inte är ett fullgott vaccin, måste man även skydda sig mot myggen genom att alltid sova under myggnät och använda myggmedel.

Sjukvården i Tanzania är kanske inte vad man önskar, eftersom Tanzania fortfarande är ett fattigt land. I städerna kan man få bra vård, särskilt inom det privata. Vid specialfall skickas man dock ofta till Nairobi i Kenya, där de bästa sjukhusen i Östafrika finns.

Turister som besöker Tanzania en kortare tid får sällan allvarliga sjukdomar. Den vanligaste man åker på är den s.k. ”turistmagen” som oftast visar sig som diarré och/eller kräkningar. Detta beror förmodligen på att man fått i sig någon bakterie som magen inte är van vid. Bakterier kan man t.ex. få från kranvatten. Man ska därför uteslutande dricka vatten från obrutna plastförpackningar som man köper. Man måste dricka mycket eftersom Tanzania är ett varmt land. Man ska även akta sig för mat som kan ha tvättats i kranvatten utan att sedan tillagas, som sallad och oskalad frukt.

Bokar man med en researrangör och bor på fina safariboenden och/eller hotell brukar det inte vara några problem med maten. Oftast kan man äta det mesta som dukas upp. Maten brukar hålla hög standard. I städerna kan man även äta på finare restauranger.

Tanzanias mest spännande matkultur finns på Zanzibar. Swahilimatens kryddor och smaker är en härlig mix av östafrikanskt, arabiskt, indiskt, persiskt, portugisiskt etc. Detta beror på alla länder och kulturer som varit med och influerat swahilikulturen. Klassisk mat på Tanzanias fastland är typiskt östafrikanskt och stärkelserikt. Du kan nästan inte säga att du varit i Tanzania om du inte provat ugali (en fast majsgröt), mandazi (friterat, sött degknyte) eller chai (te med mycket mjölk och socker). Östafrikansk mat är kanske inte den mest smakrika, men när man vänjer sig har den sin charm.

Något annat som har sin charm är alla vackra souvenirer och livliga marknader som finns i landet. Tanzania består av 120 folkgrupper, där vissa är särskilt kända för ett visst hantverk. De vanligaste, tanzaniska souvenirerna man tar med sin hem brukar vara snidade träfigurer av olika slag, smycken, tyger, kläder, skor och bälten m.m.

Trots restid, kostnad och all planering, kan man se en resa till Tanzania som en investering i erfarenheter, upplevelser, minnen, utbyten och – kanske till och med – vänner. Tanzania är ett av de häftigaste länder man kan besöka med oförglömlig natur och sprudlande kulturliv. Efter en resa till Tanzania garanteras du att komma hem igen med minnen som du bär med sig resten av livet.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-11-08T17:56:28+00:00