Sjukvård i Tanzania

Hälsa

Standarden på safarilodger- och camper och finare hotell i Tanzania är ungefär som på motsvarande i västvärlden. Uppläggen på många safariresor är dessutom tämligen bekväma, vilket gör att man sällan utsätts för dålig mat, förorenat vatten och dylikt.

Trots detta ska man tänka på att Tanzania är ett tropiskt och fattigt land med, för oss ovana, tropiska sjukdomar. Malariamyggen är aktiva i hela landet, även i safariområden samt på Zanzibar. Malaria, denguefeber (myggsjukdom), snäckfeber (orsakas av parasiter i sötvatten) och sömnsjuka (orsakas av tsetseflugor) drabbar dock vanligen inte kortvariga turister.

En vanligare åkomma som turister kan åka på är s.k. ”turistmage”. För att minska smittorisk ska man använda handdesinfektion flitigt. Man ska även akta sig för kranvattnet och mat som på något sätt inte känns hundra. Solen och värmen kan göra att man drabbas av solsting. På Kilimanjaro (från ca 3000 meters höjd) drabbas ca hälften av bergsbestigarna av någon form av höjdsjuka.

     Mat & vatten

Det vanligaste man ”åker på” som resenär till Tanzania är något mat- eller vattenrelaterat, som ger s.k. ”turistmage”. Detta kan man drabbas av om man äter rå mat som är tvättad i förorenat vatten. Mat som inte är genomtillagad, har stått framme i värme eller av annan anledning inte är hälsosam är även den kritisk. Sallader och bufféer på enklare ställen bör därför undvikas. Ät bara frukt som kan skalas eller som du vet är tvättad i bra vatten.

Till detta ska man inte dricka kranvattnet, då det innehåller bakterier som våra magar inte är vana vid. Det kan dessutom vara direkt förorenat. Man ska bara dricka vatten från obrutna plastflaskor.

     Solen & värmen

Tanzania ligger söder om ekvatorn vilket ger dagar som blir mycket varma, lite beroende på var man befinner sig i landet. Det är varmast på den fuktiga kusten och på Zanzibar. På Zanzibar är temperaturen 30 grader eller mer stora delar av året. Även i safariparker blir det varmt på dagarna, om än inte lika klibbigt och hett.

I Tanzania ska man alltid vara noga med att smörja in sig med solskyddsfaktor. Det är även bra att använda hatt eller keps under dagarna. Man ska akta sig för solen mellan kl. 11 och 15, d.v.s. de starkaste soltimmarna. Det är viktigt att dricka rikligt med vatten och försöka få i sig någorlunda salt mat. När man svettas förlorar man inte bara vätska utan även salter.

Befinner man sig i stark sol, och samtidigt dricker för lite, kan man lätt må dåligt. Då drabbas man ofta av huvudvärk, illamående, uttorkning eller solsting. Ett tydligt tecken på uttorkning är ofta att urinen är mörk, istället för nästan genomskinlig som den bör. Bränner man sig ska man svalka huden genom att duscha kallt, vila i ett svalt rum, dricka mycket och applicera svalkande kräm. Värmeslag/solsting är ett allvarligare tillstånd med hög feber, förvirring och stark sjukkänsla. För att inte få bestående men bör man uppsöka läkare.

     Hygien

En bra vana man ska försöka få in under resan är att alltid använda handdesinfektion före och efter toalettbesök samt vid måltider. Tvätta alltid händerna med tvål om det finns tillgängligt. God hygien är en viktig komponent till att många parasiter inte sprids.

Toaletter och badrum håller ofta god standard på safariboenden och finare hotell. Toaletter längs vägar kan mycket väl vara ett hål i marken. Ute på safaritur får man stanna till i bushen om nöden kräver det. I väskan ska man se till att ha extra toalettpapper och alcogel.

I boendenas duschar kan trycket vara varierande. Värms vattnet med solenergi ska man inte duscha på morgonen om man vill ha varmvatten. På safaricamper som är mobila, är toalett- och duschfaciliteter enklare. Varmvattnet värms då ”för hand” av personalen.

Sjukdomar

     Vaccinationer

Konsultera alltid med vaccinationsmottagning/vårdcentral vilka vaccinationer du behöver inför Tanzaniaresan. Läs även mer under rubriken Vaccinationer.

    Turistmagen

Den vanligaste åkomman som resenärer till Tanzania åker på är ”turistmage”. Ofta för att man ätit dålig mat eller fått i sig kranvatten. Vid kraftig diarré och/eller kräkning ska man dricka vatten och ta vätskeersättning eftersom man förlorar både vätska och salter. Imodium och Dimor är receptfria läkemedel mot diarré. Man ska försöka få i sig lättsmält mat som ljust bröd, vitt ris, släta soppor etc. Det finns inget vaccin mot turistmage. Dricksvaccinet Dukoral förebygger bara vissa typer av kolera, men det är inte dumt att ta före avresa.

Vid kräkningar är det viktigt att få i sig vätska, men inte för stora mängder åt gången. För att inte chocka kroppen ska man ta vatten eller vätskeersättning i mindre mat-/teskedar. Även när man kräkts ska man satsa på lätt och ”snäll” mat.

     Malaria och myggskydd

Många som reser till Tanzania tar malariaprofylax, eftersom malariarisken är hög i hela landet. Malariaprofylax är inte ett fullgott vaccin som gör en immun mot malaria. Det kan däremot förebygga malaria om man sticks av en malariamygga.

Malariaprofylax eller ej, man ska vara mycket noga med att skydda sig mot myggbett. Detta gör man genom att ta myggmedel (särskilt på kvällar och tidiga morgnar), använda myggnät när man sover samt stänga fönster och dörrar och använda AC/fläkt. Att på kvällar täcka huden med långärmat är inte heller dumt.

Andra myggrelaterade sjukdom som sprids genom myggbett är gula febern, denguefeber och Rift Valley fever. Mot dessa skyddar man sig enligt ovan. Dessa sjukdomar har högre risk för spridning under regnperiod. Det är dock inte särskilt vanligt att kortvariga turister drabbas.

     Flugor, parasiter och fästingar

På safari finns ett annat otrevligt flygfä att se upp för – tsetseflugan. Tsetseflugan trivs i vegetationstyper som ofta finns i safariparker. Den är, till skillnad från mygg, aktiv på dagen. Man ska inte klä sig i för mörka färger som drar till sig flugan. Den dras även till föremål i rörelse (ex. en bil). Tsetseflugan kan sprida sömnsjuka, som ändå får anses ovanlig bland safariturister. Bettet från en tsetsefluga gör mycket ont.

Man ska inte bada i sötvatten, utan hålla sig till pooler och hav. I många sötvattensjöar bor det parasiter. Snäckfeber, eller bilharzios, är en allvarlig parasitsjukdom.

Om man rör sig ute i skog, bushmark och högt gräs ska man akta sig för fästingar som kan bära på ATBF (African Tick-Bite Fever). Man ska då bära heltäckande skor, långärmat och byxor samt stoppa byxorna i strumporna. Fästingar trivs under den varma regnperioden.

     Höjdsjuka

Om man bestiger Kilimanjaro är höjdsjuka vanligt att drabbas av. Höjdsjukan kan klubba vem som helst, helt oberoende av ålder eller fysisk form. Den visar sig ofta på 3000 meters höjd eller högre eftersom syrenivån blir lägre. Luften högre upp är även mycket torrare; därför ska man dricka mycket för att undvika uttorkning. Uppvisar man symtom på höjdsjuka ska man ta sig ner på lägre höjd. Går symtomen inte över, eller blir allvarliga, ska man uppsöka vård.

Lindrig höjdsjuka är den vanligaste och drabbar ca hälften av de som når över 3000 m.ö.h. Höjdsjukan kommer då ofta som illamående, yrsel, aptitlöshet, sömnlöshet, svaghetskänsla och huvudvärk. Det är viktigt att lyssna på kroppen – om man känner sig trött ska man vila. Även huvudvärkstabletter kan hjälpa.

Allvarligare symptom vid höjdsjuka är lung- och hjärnödem. Dessa är vanligast vid 4000 meters höjd. Lungödem ger andningssvårigheter och svår hosta med slem eller blod. Vid hjärnödem kan man drabbas av huvudvärk, ont i nacken, kräkningar, förvirring, koordinationssvårigheter och medvetslöshet. Båda kräver omedelbar nedstigning till lägre höjd samt läkarvård. De kan vara livshotande.

Sjukvård

Eftersom Tanzania fortfarande är ett av världens fattigaste länder, håller landets allmänna sjukvård inte tillräckligt hög standard. Många resenärer söker sig, vid behov, till den privata vården. Denna brukar dock bara kunna hittas i större städer som Dar es Salaam och Arusha. Utanför städerna är sjukvården ofta bristfällig med underbemanning och dålig medicinsk och teknisk utrustning. Om mer specialiserad sjukvård skulle krävas brukar man skickas till sjukhus i Nairobi, i Kenya, eller till Sydafrika.

Apotek finns i städerna men utbudet kan vara dåligt. Man ska därför försöka få med sig alla mediciner – och speciellt de absolut nödvändiga – hemifrån.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-12T20:35:23+00:00