Reskassa & dricks

Reskassa

En vanlig fråga inför resan är hur mycket pengar man egentligen behöver ha med sig till Tanzania. Man kan inte växla till eller från tanzaniska shilling (Tanzanias valuta) i Sverige. Det man kan göra är att ta med amerikanska dollar (USD) och växla på plats, om man hittar ett bra växlingskontor. Det enklaste är förmodligen att ta ut tanzaniska shillings på plats.

Hur mycket pengar man då behöver ordna med på plats i Tanzania är egentligen omöjligt att svara på. Det beror på vilken typ av resa man gör och vilken typ av resenär man är.

     Paketresor till Tanzania – vad som ingår och inte

Bokar man en paketresa till Tanzania ingår mycket i resan. En sådan paketresa kan vara en safariresa, med avslutande solsemester på Zanzibar. Man kan tycka att dessa typer av resor är dyra – vilket förvisso stämmer – men då ska man veta allting som faktiskt ingår.

När man bokar med svenska reseföretag ingår oftast: flygresor tur och retur (även inrikesflyg om sådana krävs), all annan transport, boende på safariboende och eventuellt hotell, alla måltider på boendet, eventuella guider, parkavgifter och fordonskostnader. Viss kostnad får man stå för själv, såsom visum, reseförsäkring, avbeställningsskydd och dricks. Även ”utöver-aktiviteter” som inte ingår i resans upplägg får man betala från egen plånbok, t.ex. vandringar, nattsafari, ballongsafari, kulturupplevelser m.m.

Man måste ofta själv stå för dricka vid måltider (kaffe ingår i frukosten). Importerad läsk och öl är dyrare än lokalproducerad. I safarifordon brukar det ligga vattenflaskor på kylning som man får ta för sig av utan extra kostnad. Även på rummen står det ofta vattenflaskor framme som är gratis. Finns det en minibar kostar innehållet som vanligt.

Mer självklart är att man givetvis själv betalar all shopping av souvenirer och dyl. Tänk på att souvenirer är dyrare att köpa på hotell, lodger och flygplatser, än på lokala marknader. Och står det inget pris på varan – pruta.

     Valuta i Tanzania – shilling och växling

Som sagt – tanzaniska shilling (TSh) kan man inte få tag på i Sverige utan måste erhållas på plats. Bra växlingskontor och banker hittar man främst i större städer – detta gäller för hela Östafrika.

På hotell och lodger i Tanzania anges ofta priserna i amerikanska dollar (USD). Önskar man betala priset med tanzaniska shilling går även det bra. Det är alltid bra att ha med dollar till östafrikanska länder. Visumet betalas alltid i USD – 50 USD i Tanzanias fall. Dollarsedlar som tillverkats tidigare än 2006 är ogiltiga.

På hotell m.m. kan man be att få priset i Euro. Även många växlingskontor tar numera emot Euro. På större växlingskontor och banker kan det även gå med GBP (brittiska pund) och SEK. Men USD är fortfarande den mest gångbara utländska valutan. Man ska aldrig växla svart ­– det är olagligt och man blir lättare lurad.

     Kontanter i Tanzania – ”cash is king”

I Tanzania är kontanter det mest utbredda betalningssättet. Man ska därför alltid se till att ha sådana i plånboken. Man ska inte förlita sig på att landets uttagsautomater alltid fungerar.

     Uttagsautomater i Tanzania – främst i städerna

Man kan som sagt inte alltid lita på uttagsautomaterna fungerar som de ska. Det kan vara elavbrott eller automaterna kan av olika anledningar vara trasiga eller ur funktion. Banker kan även vara stängda under helger och helgdagar. I städer som Dar es Salaam, Arusha, Moshi, Zanzibar (City) finns flest pålitliga uttagsautomater och banker. VISA (följt av Mastercard) är det mest gångbara kortet i Tanzania. En mindre avgift läggs ofta på vid uttag.

     Kortbetalning i Tanzania – inte en självklarhet

Att betala med bankomatkort är ingenting man ska räkna kallt med. Det fungerar i regel bara på större hotell och safarilodger, finare restauranger och butiker samt i större stormarknader (supermarkets). På marknader, gatustånd, mindre boenden, vanliga butiker etc. ska man alltid vara redo att betala kontant. En avgift på cirka 5 % läggs ofta på vid kortbetalning.

Dricks

Många svenskar är ovana med att ge dricks. I länder som Tanzania ska man dock veta hur viktigt det är att ge dricks. Lönerna inom turistnäringen är inte särskilt höga. Dricks är nästan alltid frivilligt (dock inte när man bestiger Kilimanjaro). Men i Tanzania får det anses kutym att ge dricks, på grund av landets låga löner. Man får se det som ett sätt att tacka för god service. För att människorna ska slippa växling ska man gärna dricksa i tanzaniska shilling. Högre summor går som regel att ge i amerikanska dollar ($).

     Dricks på safariresor

Under safari dricksar man 10-15 $/person och dag till guidechauffören. Pågår safarin under flera dagar, med samma guidechaufför, ges dricksen i slutet av safarin.

Till personalen på safariboendet, finns det ofta en drickslåda (”Tip Box”) vid receptionen. Detta för att förenkla dricksandet. Här lägger man sedan all sin dricks. Därefter fördelas dricksen mellan de anställda. Bland de anställda inkluderas bärare, servitörer, städare och annan servicepersonal.

Saknas en drickslåda kan man dricksa individuellt till ex. städerska och bärare. Lägg till städerskan direkt på rummet (ungefär 2-4 $ om dagen). Till ”porters”, bärare (de som hjälper till med bagaget vid in- och utcheckning), kan man ge 1-2 dollar i handen vid service. Drickslådan finns dock just där för att slippa dessa småsummor hit och dit.

Kom ihåg att dricksa alltid är frivilligt och ska vara ett tecken på den tacksamhet man känner för den fina service man får. Det finns därför inga klara regler. Känner man sig osäker kan man fråga safariföretaget som har hand om resan. De har ofta god kontakt med sina safariboenden och vet vad som gäller.

     Dricks på Kilimanjaro

Prata med reseföretaget angående dricksen på din Kilimanjaroresa. Bergets turistnäring utgör en viktig del i ekonomin i Arusha och Moshi. I Tanzania är arbetslösheten hög och därför är många villiga att arbeta för mycket lite pengar. I en perfekt värld hade de som arbetar fått reglerade, rimliga löner. Så är tyvärr inte fallet. Därför är det praxis att dricksa guide, bärare, kock m.m. – alltså de som sköter allting omkring – när man bestiger Kilimanjaro. På Kilimanjaro går det utmärkt att dricksa i USD ($) eftersom det rör sig om så stora summor.

Man dricksar inte beroende på om man når toppen eller inte, utan helt enkelt för servicen man får. Olika företag kan ha olika riktlinjer. Standarddricksen är från 200 $ per resenär för en bestigning, dricksen fördelas sedan mellan teamet på plats.

Under en bestigning på Kilimanjaro varierar teamets storlek beroende på hur många resenärer gruppen består av. Teamet består i regel av en huvudguide, en assisterande guide, en eller flera kockar, 1 servitör och 1 toalettbärare. Antalet bärare av packningen beror på rutt och antal dagar. På Marangu-rutten (”Coca-Coca-rutten”) används oftast 2 bärare/person. Detta är den kortaste och populäraste rutten. De andra rutterna kräver i regel 3-4 bärare/person.

Under en sexdagars bestigning ska varje resenär som bestiger Kilimanjaro räkna med att lägga cirka 200 $ på dricks. En sju-dagars klättring innebär att ca 225 $ läggs på dricks.

Kanske tycker man att detta låter mycket. Då måste man ha perspektiv och tänka på allting som dessa arbetare gör. De bär din packning, tält, köksutrustning och toalett – upp och ner för världens högsta fristående berg. Guiderna, och alla i ”staben”, gör allting för att din upplevelse ska bli så trivsam och minnesvärd som möjligt med guidning, hjälp och kunskap.

     Övrig dricks på restauranger, taxi och hotell

Man dricksar som regel 10 % på restauranger i Tanzania om serviceavgift inte ingår. Taxichaufför dricksar man i regel inte, men man kan avrunda uppåt och låta chauffören behålla växeln. För mer privat flygplats-/hotelltransfer runt Dar es Salaam och Arusha kan man ge 3-5 $/ i dricks, beroende på resans längd.

Även ”vanliga” hotell kan ha en gemensam drickslåda för att underlätta dricksandet för gästerna. Annars kan man dricksa personalen individuellt. Till städaren kan man lägga 2-4 $ om dagen på rummet. Väskbärare och dyl. kan man ge 1-2 $ i handen. Har man mer exklusiv service, som privat ”butler”, kock, guide etc. ger man givetvis mer – 8-10 $ om dagen kan vara en riktlinje. Detta gäller även hotell på Zanzibar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-12T20:19:17+00:00