Zanzibar

Zanzibar – historiskt öparadis i Indiska Oceanen

Kritvita sandstränder mot en turkosklar ocean, palmer, mangroveskogar och under ytan – sagolika korallrev. Det är inte konstigt att Zanzibar ses som ett paradis. Zanzibars stenstad (Stone Town) sägs vara den enda fullt fungerande, uråldriga staden i Östafrika. Semester-suktande resenärer åker till Zanzibar med sol och bad i sikte. Vad de kanske inte räknat med är att lämna med en bit av den rofyllda, unika kulturen inmejslad i kropp och sinne.

Zanzibar är inte alls som fastlandet. Belägen knappt fyra mil utanför Tanzanias kust, har Zanzibar en unik sammanställning av politik, religion, kultur och mat. Zanzibar är en semiautonom del av republiken Tanzania. Att området är semiautonomt betyder att det är en del av hela landet, men praktiserar visst självstyre. Till exempel så har Zanzibar en egen president, trots att de givetvis även står under Tanzanias president och grundlag. Det semi-autonoma styret på Zanzibar sköter sådant som bara rör öriket och inte fastlandet.

Själva ordet ”Tanzania” är faktiskt en lexikal sammansmältning av Tanganyika (fastlandet) och Zanzibar (övärlden). Slarvigt benämns ofta huvudön Unguja bara som Zanzibar. Mer korrekt är Zanzibar ett örike, bestående av öarna Unguja, Pemba och några mindre öar. Zanzibars totala yta uppgår till 2460 km². Unguja är 1554 km²; Pemba (med småöar) 906 km². Både flygplats (Abeid Amani Karume International Airport) och båttrafik sammankopplar Zanzibaröarna med fastlandet.

     Historisk bakgrund – nyckelplats för handel, kultur och språk

Trots sin ringa storlek har Zanzibar spelat en viktig historisk roll i området. Redan under 700-talet kom araber med sina dhows, handelsstrategier och islam. Islam är än idag den dominerade religionen på kusten och Zanzibar. Från 1200-talet var handlarna väletablerade längs kusten och på öarna. Zanzibar var huvudbas för handel med slavar och kryddor, med köpmän från central- och Östafrika, arabiska halvön och Indien. Även kineserna kom för att handla med siden, brokad och porslin, vilket byttes mot elfenben, noshörningshorn och sandelträ. I början av 1400-talet la ett antal kinesiska skepp till vid Östafrikas kust för att utveckla ett handelssamarbete med de välbärgade swahiliköpmännen. På Zanzibar har man hittat skärvor av kinesiskt porslin i arkeologiska utgrävningar.

Ur blandningen av främst den arabiska och den inhemska befolkningen växte en ny kultur fram – swahilikulturen. Ur detta skapades även det nya språket swahili. Swahili har i grunden bantustruktur med grammatik och syntax. Men ungefär 30 % av orden kommer från arabiskan. Från början skrevs swahili med arabisk skrift. Det var med de senare kristna missionärerna som man gick över till latinska bokstäver.

Den arabiska dominansen över Zanzibar höll till portugisernas intåg på 1500-talet. Portugiserna hade därefter kontrollen i ungefär 200 år innan den omkullkastades av nya araber – från Oman – som drev bort dem. Mot 1700-talet hade omanierna förvandlat Zanzibar till regionens mäktigaste ekonomiska centrum för handel av elfenben och slavar. Det gick så långt att Omans sultan Saʿīd ibn Sulṭān flyttade sitt huvudkvarter från Muskat till Stone Town. Över 50 000 slavar passerade genom Zanzibars marknader varje år.

Från 1870 hade britterna upprättat ett konsulat på Zanzibar. Konsulns huvudmål var att förbjuda slaveriet. Detta enades man till slut om 1873, med Sayyid Barghash ibn Said (son till Saʿīd ibn Sulṭān). Men återigen skulle kartan ritas om. Tyskland annekterade fastlandet. Zanzibar blev brittiskt protektoratområde 1890, eftersom britterna hade starkast fäste på öarna. De arabiska sultanerna fick dock stanna kvar. De förblev hela Östafrikas starkaste muslimska ledare fram till självständigheten på 1960-talet.

År 1961 fick fastlandet självständighet. Zanzibars självständighet dröjde till slutet av 1963. De politiska partierna var etniskt och åsiktsmässigt splittrade mellan afrikanska och arabiska representanter vilket uppehöll processen. Zanzibars första regering post-självständighet bestod av en koalition av arabiska partier med sultanen som statschef. Men en månad senare, i januari 1964, störtade en kommunistisk revolution regeringen. Den bestod av mer än 600 rebeller som utförde våldsamheter mot den arabiska och indiska befolkningen. Många fick fly. Det arabiska styret såg så sitt blodiga slut. Sultanen avsattes och republiken utropades.

Det vänsterradikala partiet ASP (Afro-Shirazi Party) fick makten i Zanzibar. Abeid Amani Karume utsågs till president. Hans första uppdrag blev att förhandla med fastlandets regering, med Julius Nyerere som historisk president. I april 1964 sågs en historisk sammanslagning och republiken Tanzania var ett faktum. Nyerere förblev president och Karume vicepresident.

     Zanzibars politik –  revolutionsparti & president

Zanzibars huvudstad heter Zanzibar City, eller bara Zanzibar på svenska. Den ligger belägen på huvudön Unguja.

Zanzibar är semiautonomt och har inre självstyre med egen konstitution, parlament, regering och president. Zanzibar har, likt fastlandet, val vart femte år. Efter att flerpartisystem infördes har CMM (Chama Cha Mapinduzi – ”Revolutionspartiet”) vunnit alla val. Zanzibars regering består av Revolutionary Council (”Revolutionsrådet) och Zanzibars representanthus. Inom Revolutionsrådet är presidenten högst upp, följt av första och andra vicepresident, ministrar i regeringen och andra ledamöter som presidenten utser. Sedan 2010 har Zanzibars president hetat Ali Mohamed Shein.

Till skillnad från fastlandet har Zanzibars politik präglats av mer motsättningar partierna emellan. I valen har det förekommit mer skandaler, höjda röster om valfusk m.m. Zanzibars råd fortsätter att vara revolutionärt och går ofta gärna sin egen väg mot makten på fastlandet.

     Zanzibars ekonomi –  kryddor, turism & fattigdom

Viktigast för Zanzibaröarnas ekonomi är fiske, jordbruk samt export av kokosnötsprodukter och kryddor. Det är inte för intet som Unguja och Pemba, tillsammans med Mafia, kallas för ”Kryddöarna”. Den största exportvaran på ön Pemba är fortfarande kryddnejlika. Med ”sushi-boomen” i västvärlden har även sjögräs inte helt oväntat blivit en viktig exportvara.

Turismen är en annan viktig del av ekonomis utbyten och inkomster från utlandet. Mellan 2015/2016 och 2016/2017 mer än fördubblades antalet turister – från drygt 162 000 till 376 000. Turistsektorn utgör 60 % av Zanzibars investerarprojekt, med 22 000 nya jobbmöjligheter. Man satsar på 500 000 turister till öarna år 2020.

Om man jämför med fastlandet, har Zanzibaröarna sett en blygsam nedgång i fattigdom. Likt fastlandet har förbättringen främst ägt rum i urbana områden på huvudön Unguja. På Pemba, där mer än 80 % bor på landsbygden, ökade fattigdomen mellan åren 2010 och 2015. Drygt hälften av befolkningen på Pemba lever i fattigdom.

     Zanzibars befolkning –  Waswahili

Befolkningen på Zanzibar kallas för swahilifolket, eller Waswahili. Till skillnad från befolkningen på fastlandet, är swahili modersmål för Zanzibar-folket. Många på Zanzibar ser sig själva främst som zanzibariska, snarare än tanzaniska. De flesta är muslimer.

Vid folkräkningen 2012 uppgick Zanzibars befolkning till 1,3 miljoner. 400 000 bodde då på Pemba. Omkring 900 000 på Unguja, där den främsta bebyggelsen finns på öns västra sida.

     Zanzibars språk och religion –  swahili och islam

På Zanzibar är swahili modersmål för de allra flesta. Många menar att den ursprungliga swahilin just kommer från Zanzibar. 1928 hölls en konferens med representanter från den swahilitalande regionen (Kenya, Tanganyika, Uganda och Zanzibar). Zanzibarswahilin (kallad kigunja) fastslogs som den ”korrekta” swahilin, med ett standardiserat skriftspråk. Även arabiska förekommer på Zanzibar, liksom engelska.

Muhammed Said Abdulla var en Zanzibarfödd författare som ses som en pionjär inom swahililitteratur. Han skrev främst deckare på swahili. En annan, kanske något otippad Zanzibarfödd kändis, är den brittiska Queen-artisten Freddie Mercury. Han föddes 1946 i Zanzibars stenstad till parserföräldrar från Indien.

Fastlandet i Tanzania har en blandning av kristna, muslimer och folk med inhemsk tro. Zanzibars befolkning är till 99 % muslimsk. Badkläder och strandkläder kan man såklart bära på hotellområdet och på stranden. Men rör man sig utåt ska man klä sig mer ”anständigt” genom att täcka axlar och knän. På hotellbarer och restauranger kan man beställa in vin, öl och drinkar. Det finns några barer i Stone Town, men att dricka alkohol är inte praxis i muslimsk kultur. Lokalbefolkningen dricker därför överlag inte.

     Zanzibars kultur – Stone Town, tid och hälsningsfraser

Den äldsta delen av Zanzibar City kallas för Stone Town (Zanzibars stenstad). Stone Town är Östafrikas finaste exempel på urgammal swahilikultur och handelsstad, som fortfarande är intakt. 2000 upptogs Stone Town på Unescos världsarvslista. Att vandra omkring i Stone Towns unika swahiliarkitektur, med olika historiska influenser, är som att kliva rakt ner i en historiebok.

I swahilikultur är klockan olik vår. Det kan vara förvirrande till en början, men är egentligen relativt logiskt. Tiden delas upp i dygnets ljusa och mörka timmar. Man börjar räkna när solen går upp klockan sex (”klockan 0”). Tänk sedan hela tiden i en sex timmars förskjutning.

När klockan är 7 på morgonen för oss, är den 1 på morgonen swahilitid. Klockan 6 på kvällen (när det börjar mörkna) är i swahilitid midnatt. Om en tanzanier säger att bussen går klockan 3 på morgonen så menar hen klockan 9 på morgonen i västerländsk tideräkning (men fråga för säkerhets skull – de kan mycket väl anpassa klockslagen efter turister). 

På tal om tid – på Zanzibar går livet i sin egen takt. Pole pole betyder ungefär ”sakta” eller ”ta det lugnt” på swahili. Detta är lite av mottot för befolkningen och livet på Zanzibar. Allting fungerar inte alltid som det ska eller tar längre tid än väntat. En smoothie kan ta upp till trekvart att få. För sin egen skull ska man inte stressa upp sig, utan passa på att uppskatta ett annat tankesätt än hemma. Kanske känns inte pole pole så dumt efter ett tag?

Dagliga hälsningar är ett självklart inslag i folkets kommunikation. Bara för att någon på gatan hälsar betyder det inte automatiskt att den vill sälja någonting till en (vilket givetvis kan vara fallet). Bara Jambo (svara Jambo tillbaka) användas oftast till turister. Hujambo ska besvaras med Sijambo. Till Mambo eller Mambo vipi? svarar man Poa (mer slanguttryck). Hälsningarna är beroende av vilka som hälsar på varandra. Reglerna är inte lika strikta för turister men säg inte Poa till en äldre person eller auktoritet – det anses mycket respektlöst. Till äldre är det kutym att säga Shikamoo, vilket ska besvaras med Marhaba. Äldre västerlänningar kan mycket väl få höra Shikamoo i deras riktning. Genom att lära sig de grundläggande hälsningsfraserna visar man respekt gentemot kulturen och folket. Dessutom känns det ofta bra och roligt för en själv när man får kläm på dem.

    Zanzibars kultur – Zanzibar International Film Festival    

Sedan 1997 har Zanzibar hållit en filmfestival varje år – Zanzibar International Film Festival. Festivalen är den största film- och konstfestivalen i Afrika. Den är ledande i att promota talanger och skapare från hela Afrika. Bland den stora publik som filmfestivalen drar, hittar man även turister. Zanzibars filmfestival är enormt betydelsefull för Zanzibars ekonomi.

     Zanzibars miljö – klimat, djur och natur

Klimatet på Zanzibar är hett och fuktigt. Temperaturerna är höga året om. Årets varmaste månad är februari med en medeltemperatur på 29 grader. Under årets svalaste månad, juli, är medeltemperaturen 25 grader. Medelnederbörden årligen är ca 1500 mm. Knappt 25 % av nederbörden kommer under årets blötaste månad – april.

Zanzibar har två huvudsakliga regnperioder. Med nordostmonsunen i april-maj infaller den längsta regnperioden. Är det uteslutande sol- och semester man är ute efter när man åker till Zanzibar, är dessa månader inte de bästa med sina kraftiga monsunregn. Under den kortare regnperioden, november, är regnen inte lika extrema. De kommer ofta som intensiva skurar som fort övergår i klarblå himmel.

Zanzibar-öarna är urgamla korallöar. Ungujas kust består av kilometer efter kilometer med vita sandstränder. Unguja är plattare med sand och palmer som sträcker sig längs kusten. Pemba däremot har mer backar och vegetation. Pembas arabiska namn är faktiskt ”den gröna ön”. Inströdda plantage med kryddnejlikor, gröna kullar och vita sandstränder åtskiljs av täta mangrovebälten. Unguja har bättre infrastruktur och är mer av en hel turistapparat än Pemba.

En stor skillnad från fastlandet är att Zanzibar snarare lockar turister för sina sandstränder än sin safari. Men djur finns även här. Förutom öarnas många fågel- och reptilarter kan man i de trolska skogarna hitta apor, busksvin, mindre antiloper och sibetdjur. Faktiskt har även den skygga leoparden setts till. Korallreven utanför Zanzibars kust och småöar ser arter som fjärilsfiskar, papegojfiskar, clownfiskar, lejonfiskar, sjöstjärnor, stingrockor, sköldpaddor, bläckfiskar, delfiner och en och annan valhaj.

Jozani Chwaka Bay nationalpark är Tanzanias minsta nationalpark på 50 km². Det är även Zanzibars enda nationalpark. Det närapå orörda området värnar om en mixad fauna av skog, gräsmark och mangrove. Jozaniskogens skyddade reservat är hem till den röda colobus-apan som bara finns på Zanzibar. Omkring 1000 tros bo i skogen. Andra djur man kan få syn på från den naturliga, slingrande stigen är fjärilar, omkring 50 olika fågelarter, klippgrävlingar, solekorrar, sibetkatter, dykarantiloper, busksvin, mangustrar, galagoer, ormar, geckoödlor, kameleonter och många fler.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-03T20:27:31+00:00