Klimat och väder

Tanzanias klimat & väder

Tanzanias klimat är skiftande. Från den varma, fuktiga kusten och Zanzibar-öarna, till torra savannområden. Från bördiga högländer i norr, till minusgrader på Kilimanjaros övre slätter.

Att Tanzania är varmt året om för att landet ligger i Afrika är en sanning med modifikation. Dagstemperaturerna går sällan under 20 grader – om man befinner sig på lågländerna. På höjder 4000 meter eller högre på berget Kilimanjaro är dagarna fortfarande varma, men det sker snabba, dramatiska omväxlingar med frostnätter och minusgrader.

I kuststaden, och landets ”egentliga” huvudstad, Dar es Salaam är den årliga medeltemperaturen 26 grader. I Zanzibar City, på Unguja (huvudön i Zanzibar), ligger medeltemperaturen på 27,5 grader. I staden Arusha, nära Kilimanjaro i norr, är den 19 grader. Förutom höjd över havet, påverkar även den s.k. intertropiska konvergenszonen klimatet och temperaturerna i Tanzania.

     Generella klimatdrag

Eftersom landet ligger på södra halvklotet har Tanzania inga egentliga årstider som vi här i norr. Tanzanias läge nära ekvatorn påverkar klimatet. Ju längre från ekvatorn – ”jordens midja” – ett land befinner sig, desto större skiftningar i årstiderna. Vid ekvatorn träffar solstrålarna jordytan rakt ovanifrån vilket innebär att fler strålar träffar områden som ligger på ekvatorn eller nära. Detta ger det varmare klimatet. Ekvatorn löper genom Tanzanias grannländer Uganda och Kenya.

Tanzania är ett land med tropiskt klimat som delas upp i regnperiod och torrperiod. Regnperioderna drivs av den intertropiska konvergenszonen – ett område vid ekvatorn där de nordöstra och sydöstra passadvindarna krockar. Området är rörligt och ger upphov till säsongsmässiga regnbälten, ofta med dramatiska oväder.

     Klimatförändringar

Klimatförändringarna gör att de generella dragen i klimatet blir allt mindre generella. Regnen blir svårare att förutse och kommer antingen när de ”inte ska” eller inte alls. Extremväder som högre temperaturer, översvämningar, torkor och högre havsnivåer hotar jordbruket, mat- och vattentillgången och livet för miljoner tanzanier. Mycket av detta tampas befolkningen, och främst de på landsbygden, redan med. Med ökade klimatförändringar förväntas situationen bara bli än mer alarmerade.

Landet runt

     Klimatet på fastlandet och öarna

Tanzanias fastland har olika klimatzoner. På östkusten hittar man det heta, fuktiga låglandet vid Indiska Oceanen. Beger man sig inåt i landet hittar man den varma, torra centrala platån. I norra Tanzanias högländer är klimatet mer tempererat och svalare, med landets två högsta berg (Kilimanjaro och Mount Meru).

Regnfallen är säsongsbundna och påverkas av den intertropiska konvergenszonen. Den centrala platån ser minst nederbörd årligen med genomsnittliga 500 mm. På landets högländer och öar regnar det som mest – över 1500 mm. Även på den fuktiga kusten och vid sjöarna regnar det en hel del jämfört med det centrala inlandet. Vid staden Mwanza, vid Victoriasjöns strand, är medeltemperaturen 23 grader och det regnar drygt 1000 mm varje år. Även Dar es Salaam ser drygt 1000 mm årligen.

På öarna Unguja (brukar bara kallas Zanzibar), Pemba och Mafia – de s.k. ”Kryddöarna” – är klimatet mycket varmt och luftfuktigheten är hög. Här kan det mycket väl regna 1500-2000 mm om året.

     Klimatet på Kilimanjaro

Tanzanias och Afrikas högsta berg Kilimanjaro har fem klimatzoner. Generellt kan man säga att ju högre upp, desto mindre regn och lägre temperaturer. Odlingszonen, den lägsta, ligger på 800-1800 m.ö.h. Av bergets zoner lämpar sig denna bäst för odling då den ser mest regn årligen. Här bor folkgruppen chagga, med sina odlingsmarker. På Kilimanjaros slätter odlas landets bästa kaffe samt olika frukter som banan, avokado och mango.

Regnskogszonen befinner sig på mellan 1800 och 2800 m.öh. Skogen går runt nästan hela berget, men det regnar mest på den södra och östra sidan. Regnskogsdjungeln är färgstark och temperaturerna ofta relativt milda. Upplever man regn under sin bergsbestigning sker det med största sannolikhet här.

Nästa zon på 2800-4000 m.ö.h. består av ljung och hed. Här är temperaturerna nyckfulla. På dagarna kan de gott befinna sig över 30 grader och på nätterna omkring 0 eller minusgrader. Här regnar det betydligt mindre än i skogen. Ibland har man molnen i ögonhöjd.

Över 4000, och ytterligare 1000 meter, präglas berget och klimatet av alpin öken. Namnet öken bär området med den äran – här regnar det mindre än 200 mm årligen. Kalla nätter med minusgrader och frostmorgnar är att vänta. På dagarna kan solen gassa på bra, men det kan vara blåsigt och tufft. Härifrån kan man ana toppområdet Kibo och glaciärerna.

Slutligen i den arktiska zonen, 5000-5895 m.ö.h., finns toppen Uhuru Peak med krater och glaciärer. Ju högre upp, desto mer övergår den lösa jorden och gruset i snö och is. Dagarna är varma och nätterna mycket kalla. Den lilla nederbörd som förekommer, kommer ofta som snö. Istäcket utgörs av glaciärer som tyvärr smälter. Syrenivån är ungefär hälften av den som finns på havsnivå.

Året runt

     Klimatet på fastlandet och öarna – regnperioderna 

Tanzania har två årliga regnperioder– en längre och en kortare. Beroende på var i landet man befinner sig kan mängden variera. På savannerna, som man främst hittar centralt i landet, kan det regna så lite som 200 mm årligen och upp till 1500 mm. I landets kändaste park Serengeti, i nordväst, regnar det 900-1000 mm årligen. Norra Serengeti är blötast med regn upp till 1400 mm – sydöstra Serengeti är torrast med under 800 mm varje år.

Den längre regnperioden infaller mellan april och maj. Dock, det regnar sällan hela dagar eller alla dagar. Landskapen blir gröna och frodiga, men vägarna kan bli leriga och svåra att köra på. Den kortare regnperioden infaller i regel i november.

December-mars är årets varmaste månader, med toppar i februari och mars. Åker man till Zanzibar då befinner sig temperaturerna runt 35 grader. Juni-september är årets torraste och svalaste månader i Tanzania. April är den blötaste månaden – t.ex. staden Arusha ser nästan en tredjedel av sin årliga regnmängd under denna månad.

     Klimatet på Kilimanjaro – bästa tiden att bestiga berget 

Det går att bestiga Kilimanjaro året runt. Men den bästa tiden för bergsbestigning är under årets torraste månader: början av december-början av mars samt från sen-juni till sen-oktober. Januari-februari är de varmaste månaderna, med klarblå himmel på morgnarna för att mot eftermiddagen se mer moln och kanske någon skur. Juni-oktober är svalare månader, men även torrare. Notera dock att dessa månader ser flest turister på grund skollov.

Något sämre tid, generellt, att bestiga Kilimanjaro är under den längsta regnperioden som infaller slutet av april-slutet av maj. Även under november-december, den kortare regnperioden, kan det mer frekvent komma eftermiddagsskurar. Nuförtiden är regnfallen mer nyckfulla och svårare att förutse.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-08-03T20:05:32+00:00