Små däggdjur

Små däggdjur

Det finns även ett stort antal mindre däggdjur i Tanzania. Dessa är mindre välkända och man ser dem inte lika ofta. Detta beror inte på att de är färre än de stora däggdjuren (snarare tvärtom). De är däremot är de svårare att se eftersom man far fram i ett fordon under safari.

Hur gränsdragningen mellan ett litet/mellanstort däggdjur går kan vara lite oklart. De små däggdjuren som tas upp i denna text väger från några hundra gram till ett par (max 5) kg.

     Gnagare

Gnagarna är den största däggdjursgruppen på jorden ­– ca 40 % av alla däggdjur är gnagare. Gnagare kännetecknas kraftiga, mejselformade framtänder. Många är små och kompakta.

Gräsråttan är en gnagare som lever på savannerna. Den kan bli upp till 20 cm lång, och ytterligare 9-16 cm med den långa svansen. Den har svart-gul-grå-spräcklig päls, med små musöron. Gräsråttan väger 50-180 g och äter främst gräs, blad och frön (då och då insekter).

Den östliga jordekorren (sv. trivialnamn) är en gnagare som hör till familjen ekorre. Dess naturliga habitat är torr savann och buskskog. Den sträva, garvade pälsen är rödgul eller rödbrun, med en ljusare framsida. Den har en lång, platt svans på ca 20 cm. Den lilla kroppen och huvud mäter 20-25 cm (exkl. svans) och väger 260-420 g. En östlig jordekorre äter främst frön och löv, men kan likväl stoppa i sig frukter, fröskidor, stjälkar, rötter och insekter.

En (östafrikansk) springhare är, trots namn och uppenbara fysiska likheter, inte en hare utan en gnagare. Den är ungefär lika stor som en kanin men ser ut som en liten känguru trots att arterna inte är släkt. Precis som kängurun kan springharen, med sina långa, kraftfulla bakben hoppa långt. Pälsen är sandfärgad eller rödbrun på ovansidan och vit på undersidan. Den gillar torra gräsmarker och jordbruksland och äter växtdelar (ibland insekter). Den väger ca 3 kg och är 35-45 cm lång – lägg till kroppen en lika lång, spänstig svans.

     Hyraxar

Hyrax är en egen ordning bland däggdjuren, med fem underarter och utbredningsområde i Afrika. Ett vanligare namn som används på svenska är klippgrävlingar. De liknar gnagare till utseende, men deras närmaste släktingar är faktiskt elefanter och sjökor.

Under safari kan man se klippgrävlingen ligga och sola på klippor och stenhällar, eller klättra i träd. Den är rundlagd, med korta ben, öron, nos och svans. Pälsen kan vara ljus- mörkbrun eller gråaktig, beroende på art. Hyraxar mäter 30-70 cm och väger 1-5 kg. Favoritföda är växtdelar; den äter mer sällan insekter.

     Harar

Savannhare är en hare, till skillnad från springharen. Den trivs i buskig gräsmark och mer skogliga savannområden. Den grova, täta pälsen är gråbrun med rödaktiga inslag. Bakbenen är starka och långa på nästan 20 cm. Savannharen är 40-58 cm lång och väger 1-3 kg. Den äter blad, rötter, stjälkar, kvistar, svamp, bär m.m. Den kan springa upp till 70 km/h.

     Fladdermöss

Fladdermössen är den näst artrikaste däggdjursgruppen på jorden, bara gnagarna är fler. Det finns upp emot 1300 fladdermusarter. Fladdermusen är det enda däggdjuret som kan flyga aktivt. De finns över hela jorden, förutom vid polerna. I Afrika finns över 200 fladdermusarter. De minsta arterna väger några få gram, medan den största fladdermusarten (flyghundar) kan väga 1,5 kg med vingspann på upp till 1,7 meter.

Fladdermöss ses sällan eftersom de är nattaktiva, men man kan mycket väl få syn på dem omkring lodgen på safarin. De finns i skog och savann och hänger upp-och ner i träd när de sover, i stora kolonier. De främst insektsätare men kan även äta växtdelar och frukt.

     Kött- och insektsätare

Afrikansk pygméigelkott lever i gräsmark, savann och öppen skogsmark. Den är 17-23 cm lång och väger 240-700 g. Den ljusa pälsen är mjuk förutom tusentals taggar på ryggen – mörka med ljusa delar som gör att igelkotten ser prickig ut. De har små ögon och öron och ett litet ansikte med lång nos. Igelkottar är skymningsdjur som vaknar mot kvällen och är uppe hela natten. De är främst insektsätare, men de kan även äta kadaver, mindre ryggradsdjur, ormar, ägg, växtdelar och frukt. Afrikansk pygméigelkott kan man ha som husdjur hemma.

Bandillern
är lik den amerikanska skunken, men är ett mårddjur. Den finns i Afrika söder om Sahara, i savannområden, halvöken och regnskog. Den är långhårig, med svart-vit/beige mönstring på ryggen och svart undersida. Tillsammans med den lite yviga svansen blir den ca 60-70 cm långa och väger omkring 0,5-1,5 kg. Bandillern är nattaktiv och köttätare. Den äter gärna mindre typer av gnagare, fåglar, ormar, amfibier och insekter. Om den känner sig riktig hotad, vänder den på sig och sprutar en illaluktande vätska mot fienden.

Genett är ett afrikanskt, litet rovdjur med drygt ett tiotal arter. Genetter är slanka och avlånga och påminner om ett kattdjur. De är 40-60 cm långa, därtill med en nästan lika lång svans på 40-50 cm. Genetten väger 1-3 kg. Pälsen är grå eller beige med mörka fläckar, men individer med melanism har påträffats. De tillbringar mycket tid på marken men tycker om att klättra i träd. Genetter trivs både i öppna gräsområden och täta skogar. De är allätare – från ryggradsdjur och insekter, till frukter och fågelägg.

Manguster är små rovdjur (18-71 cm långa, exkl. svans). Surikaten är, genom karaktären Timon i Lejonkungen den mest välkända typen av mangust. Surikaten lever dock bara i sydvästra Afrika och i Sydafrika. Det finns 34 olika manguster, som främst trivs i savann och öppna områden. De kan vara bruna, gråa eller mer gula – antingen enfärgade eller strimmiga. De allra minsta (dvärgmangust) väger ca 300 g och den största (vitsvansmangust) kan väga drygt 5 kg. Mangusten är köttätare och äter små gnagare, fåglar, krabbor, ödlor, insekter m.m.

     Primater

Galago är liten apa som lever i Afrika söder om Sahara. Den fluffiga pälsen är grå, brun, eller röd-till gulbrun. De har långa bakben, en lång svans och stora öron. Dessutom gigantiska, runda ögon i det lilla ansiktet som är anpassade för nattaktivitet. Galago väger omkring 100-200 g och kan bli runt 20 cm långa. De äter alltifrån insekter, till sav, till ormar.

Galago kan vrida på sitt huvud 180 grader. Det engelska namnet ”bushbaby”, har de fått för att de har ett ljud som låter som en människobebis som gråter.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T11:53:36+00:00