The Great Migration

Migrationen

Migrationen, eller den stora vandringen (på engelska The Great Wildebeest Migration), är ett unikt, magnifikt naturskådespel. Enorma hjordar främst med gnuer, men även zebror, vandrar samma väg år efter på jakt efter färskt bete och vatten. Migrationen rör sig runt i ekosystemen Serengeti i norra Tanzania och Masai Mara i norra Kenya. Man brukar prata om att en miljon, uppemot 1,5 miljoner, gnuer årligen förflyttar sig. Zebrorna är inte lika många men i alla fall ett par hundratusen deltar i vandringen.

Vandringen är strapatsrik och många överlever inte den. Vissa faller offer för krokodiler, stora katter eller andra rovdjur. Andra drunknar eller dör av hunger, törst eller utmattning. Men Migrationen är även full av liv med nya kalvar som föds och regnen som vattnar och väcker den torra, döda naturen. Migrationen är absolut bland det mäktigaste man kan få uppleva på safari och som naturupplevelse överlag.

     Är Migrationen likadan varje år?

Hur djuren rör sig styrs av regnen eftersom det är vatten och färskt bete som djuren är ute efter. Men på grund av de oförutsägbara regnen kan man inte veta djurens exakta position vid varje givet tillfälle. Deras rörelsemönster kan variera år från år beroende på hur och när regnen kommer.

     Vandrar alla djuren tillsammans? 

Migrationen är inte en enda hjord som rör sig synkroniserat, utan snarare delhjordar. Alla djuren vandrar inte exakt samtidigt, utan kan befinna sig på olika ställen längs rutten. När en mindre hjord befinner sig i Masai Mara, kan en annan fortfarande vara kvar i Västra Korridoren i Serengeti. Men hjordarna kan mycket väl sträcka sig fyra mil – tänk bara att få se det med egna ögon …

     När ser man Migrationen i Serengeti? 

Man kan nästan se Migrationen i Serengeti året om. Med visst undantag för några månader när de, om de behöver, utökar sitt betesområde i norra Serengeti att även omfatta Masai Mara. Men även då stannar många djur kvar och betar nöjt och belåtet i norra Serengeti. De bästa perioderna att se Migrationen i Serengeti är december-mars och juni-oktober.

Juni-oktober – högsäsong & dödskorsningar

Juni-oktober är högsäsongsmånader för safari och en ypperlig tid för att se Migrationen i Serengeti. Speciellt under sommarmånaderna kryllar Serengeti av turister. Att dessa månader även sammanfaller med Migrationen skadar nog inte precis.

Juni månad är en perfekt månad för safari i Serengeti och början på högsäsongen. Hjordarna med gnuer och zebror, som börjat röra på sig redan i maj, befinner sig i centrala, och till viss del även västra, Serengeti. De flesta safariboenden ligger i Seronera, i mitten av parken, så man behöver inte åka särskilt långt för att hitta djuren.

I juli befinner sig många av hjordarna i västra (i angränsande Grumetireservatet) och norra Serengeti. De måste ta sig över både Grumetifloden och Marafloden. Särskilt korsningen över Marafloden är hissnade, också för åskådare, men allra mest för djuren i sig. Många safariturister vill bevittna denna farofyllda strapats. Vissa gnuer och zebror drunknar och andra faller offer för blodtörstiga nilkrokodiler. Redan i slutet av juli/början av augusti börjar Masai Maras slätter fyllas på med gnuer och zebror som överlevde dödskorsningen.

Kom ihåg att det inte handlar om en enda stor hjord som befinner sig på samma plats hela tiden. Vissa djur anländer tidigt till Masai Mara, och andra korsar inte Marafloden förrän september/oktober.

Oktober överlag är Masai Maras bästa tid för Migrationen. Men redan i slutet av månaden kan vissa av hjordarna ta sig tillbaka till Serengeti. Gräsåtkomsten i Masai Mara utarmas och då vill många tillbaka till Serengeti.

December-mars – högsäsong & nya kalvar

En annan högsäsong för safari infaller från slutet av december till slutet av februari ungefär, med en peak runt jul/nyår. Även denna tid är för utmärkt för att se Migrationen i Tanzania.

I december är många av djuren tillbaka på Serengetis nordöstra slätter (särskilt i Lobodalen). De som är extra tidiga har redan hunnit tillbaka till södra parken. Annars börjar nu hjordarna i norr att röra sig söderut. I södra Serengeti kan de till och med ta sig in i Ndutu, i Ngorongorokratern, eftersom det inte finns stängsel mellan parkerna.

Under januari-mars är hjordarna kvar i södra Seregenti och norra Ngorongoro och betar. Nu föds många kalvar, ofta med en liten baby boom i februari. De nya kalvarna lockar mycket rovdjur till trakterna, så det är en bra tid om man vill se de stora katterna. Under mars utarmas betet i söder och många av djuren börjar göra sig redo för vandringen uppåt till norra Serengeti, via den Västra Korridoren.

April-maj & november – mellanperioder med regn

April och maj är inte den bästa perioden, varken för Migrationen eller safari. De långa regnen ska komma nu vilket kan försvåra för safari. Hjordarna är dessutom mer utspridda: vissa är i norr, vissa centralt och andra kvar i södra Serengeti. Regnet gör att gräset är grönt överallt i parken, vilket gör att även djuren kan vara lite överallt.

Även under den kortare regnperioden i november är hjordarna mer skingrade än under Migrationens ”peak-perioder” juni-oktober och december-mars. I november befinner sig dessutom fortfarande en hel del i Masai Mara i Kenya.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-10-25T11:30:34+00:00